Καθείς εφ’ ω ετάχθη

Του Γ. Τεκίδη

Το 3ο τακτικό συνέδριο του Σύριζα-ΠΣ έληξε με επιτυχία κατά γενική ομολογία. Κι ας έπιασαν…δουλειά οι συνήθεις πρόθυμοι και αργυρώνητοι της δημοσιογραφίας αναδεικνύοντας τις δήθεν αρνητικές πτυχές του, κι ας σίγησαν χαρακτηριστικά στην διάρκεια του τριήμερου των εργασιών του τα εγχώρια βορειοκορεατικής κοπής κανάλια.

Ο παλμός, ο ενθουσιασμός και η αποφασιστικότητα των συνέδρων για την μεγάλη αντεπίθεση, την νέα αρχή που θα σημάνει σύντομα το τέλος της πολιτικής απάτης του συστήματος Μητσοτάκη, ήταν διάχυτα στην ατμόσφαιρα σηματοδοτώντας ένα φωτεινό αύριο για την χώρα. Υπήρξαν στιγμές έντασης και αντιπαράθεσης για σημαντικά ζητήματα και κύρια για την εκλογή προέδρου και ΚΕ, σύμφωνα και με τις προτεινόμενες προεδρικές προτάσεις; Και βέβαια υπήρξαν. Ταφική σιωπή και συμφωνία απριόρι για τα πάντα, μόνο σε συνέδριο παντελώς κουφών η πεθαμένων η του κόμματος του Κιμ-Ιλ Γιονγκ, μπορεί κάποιος να συναντήσει. Οι απόψεις, οι προτάσεις και οι θέσεις κατατέθηκαν, ακούστηκαν, συζητήθηκαν, τέθηκαν στην δοκιμασία της επικρότησης η της απόρριψης από την πλειοψηφία των συνέδρων.

Η αναντιστοιχία πολιτικής επιρροής και πρόσβασης στους μαζικούς φορείς, όπως και η ισχνή ακόμη κοινωνική γείωση του πολιτικού μας υποκειμένου, απασχόλησε κυρίως το συνέδριο. Η απόφαση για την μετεξέλιξη του σημερινού Σύριζα-ΠΣ σε ένα μεγάλο αριστερό και μαζικό προοδευτικό κόμμα, σε μια μεγάλη δημοκρατική και πολιτικά προοδευτική παράταξη που θα αγκαλιάσει και θα δεχτεί στους κόλπους της, κάθε δημοκράτη, σοσιαλιστή, κομμουνιστή, συμπολίτη μας που πιστεύει και είναι πεπεισμένος ότι και σε αυτές τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, μπορεί να υπάρξει ελπίδα και καλύτερη μέρα για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους, είναι σήμερα γεγονός.

Οι συνεδριακοί από του βήματος λόγοι, τα επιχειρήματα, οι επιφυλάξεις, ακόμη και οι ενστάσεις και οι διαφωνίες, είναι πλέον το χθες. Σήμερα τον λόγο έχουν οι παρμένες αποφάσεις και το ζητούμενο που επισκιάζει όλα τα άλλα, είναι η υλοποίηση τους. Αυτό που ανησυχεί, που τρομάζει πολιτικούς απατεώνες του νεοφιλελευθερισμού, του ακραίου κέντρου και τους παρασκηνιακούς τους χορηγούς με τα βαριά πορτοφόλια, είναι αυτή ακριβώς η υλοποίηση των αποφάσεων και συνεδριακών θέσεων του Σύριζα-ΠΣ . Υλοποίηση και ομόθυμη στήριξη από το ανθρώπινο δυναμικό της Αριστεράς, πέρα από τις όποιες μικρό ταλαντεύσεις, τις αμφιβολίες και τον σκεπτικισμό.

Η μετατροπή του στελεχικού δυναμικού με επικεφαλής αυτούς της πρώτης γραμμής, αυτούς με ιστορία διαχρονική και συνεπή στην υπεράσπιση των αξιών της Αριστεράς, πάντα στο πλευρό των ανώνυμων, των αδικημένων, των κοινωνικά περιθωριοποιημένων, όλων αυτών που δίνουν καθημερινή μάχη για επιβίωση. Η απάντηση της συνεδριακής πλειοψηφίας και αυτή της μειοψηφίας, δεν μπορεί παρά να είναι: ενότητα, συντροφικότητα και κοινή δράση για την ευόδωση του αγώνα που αποσκοπεί να πείσει και να κερδίσει την κοινωνική πλειοψηφία, στη βάση ενός ριζοσπαστικού, ρηξικέλευθου, ρεαλιστικού πολιτικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει την άμεση υλοποίηση ενός κυβερνητικού προγράμματος λύτρωσης των ανθρώπων της εργασίας, χειρωνακτικής και πνευματικής. Είναι η απαίτηση, η διακαής επιθυμία και πόθος των δεκάδων χιλιάδων αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων. Των ανθρώπων που αγόγγυστα και με ακριβό κατά καιρούς τίμημα, έβαλαν και βάζουν πλάτη για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση, για να γίνει πραγματικότητα και γεγονός η άλλη κοινωνία που ονειρεύτηκαν.

Η κοινωνία της ανοχής στην διαφορετικότητα, η κοινωνία της ισοτιμίας και της δικαιοσύνης, η κοινωνία της αξιοπρέπειας , της αλληλεγγύης σε ντόπιους και μετανάστες. Όλοι και όλα θα κριθούν από την γενναία και ειλικρινή συμπαράταξη στον αγώνα για δικαίωση των συνεδριακών αποφάσεων, στον αγώνα να πειστούν και όσοι συμπολίτες μας ακόμη δεν πείστηκαν από το πολιτικό σχέδιο και το πρόγραμμα του Σύριζα-ΠΣ. Δείγμα γραφής και αριστερής συνέπειας περιμένει να δει ο κόσμος από την πλειοψηφία και προπάντων από τους διαφωνούντες της μειοψηφίας.

Καθείς, λοιπόν, εφ ω ετάχθη. Και η ιστορία θα κρίνει.