Και οι 156 στον χορό του Ζαλόγγου

Του Ιωάννη Δαμίγου

Μετρήθηκαν και βρέθηκαν όλοι εκεί να συμφωνούν και να επικροτούν, το από καιρό μελετημένο και απλό σχέδιο γιούργια στον ταβλά με τα κουλούρια και όπου αλλού. Έστησαν γύρω και στα επίκαιρα σημεία θεσμών και σε θέσεις κλειδιά, μισθωμένους καμικάζι τσιλιαδόρους να καλύπτουν τα νώτα τους και έχοντας να κάνουν με όχι και τόσο έξυπνο λαό, εστίασαν στο εύκολο και γρήγορο πλιάτσικο με ζήλο.

Δεν ασχολήθηκαν ούτε για τους τύπους, μήτε για τους νόμους, σπαταλώντας χρόνο και ενέργεια σε περιττές δικαιολογίες. Νομοθετώ και εκτελώ κατά το δοκούν, γιατί το σύνταγμα το ορίζω εγώ, καθώς ορίζω την δικαιοσύνη και ό, τι άλλο μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο διάβα μου. Όλοι εξαγορασμένοι, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ακόμα και υποψία αντίστασης.

Μια φορά έκαναν το λάθος να “λασκάρουν” με ιντριγκαδόρους και έχασαν τον κορβανά, επιβιώνοντας παρασιτώντας με τους τόκους των κλοπιμαίων αδήλωτών των. Έπεσαν λοιπόν σαν βδέλλες να απομυζούν τον κόπο και την παραγωγή των ιθαγενών, από τα αρχαία των σπλάχνων της μητέρας γης, έως και τα προσωπικά δεδομένα. Τοποθέτησαν τιμές σε όλα, ακόμα και στην αξιοπρέπεια, ιστορική, εθνική, ηθική, πολιτιστική, συλλογική και ατομική.

Όταν πουλάς και κερδίζεις, ιδίως από τον κόπο των άλλων, χωρίς κεφάλαιο και με αέρα, η απληστία δεν έχει φραγμούς. Και οι 156 συνωμότησαν στην πλάτη του ελληνικού λαού, νομοθέτησαν την ληστεία του και όταν θα έρθει η ώρα που κάθε κατεργάρης θα καθίσει στον πάγκο του, δεν θα έχουν την ευκαιρία να προβάλουν και την πιο μικρή δικαιολογία. Όλοι πιασμένοι χέρι χέρι, θα χορέψουν τον πολιτικό τους Ζάλογγο και κάποιοι θα χορέψουν και τον χορό των αναστενάρηδων σε άλλες “αίθουσες”. Μοιραία κάποιοι θα αποχωρίσουν από τον πολιτικό στίβο, μαρκαρισμένοι με την στάμπα του συνωμότη και την υπόθαλψη απατεώνων.

Ένας ένας και μια μια, θα μείνουν στην μαύρη σελίδα της νεότερης ιστορίας του τόπου, να θυμίζουν στους νεότερους, πως φθίνεις στην απαξίωση όταν η αξιοπρέπειά σου εκχωρείται έναντι αντιτίμου. Ξέρεις ποιος ή ποια ήταν αυτή κάποτε; Δείχνοντάς με το δείκτη; Ήταν όλοι αυτοί που έκλεψαν μεγάλο μέρος της ζωής μας και της ψυχής μας. Κλεπταποδόχοι ψήφων, κοινώς, απατεώνες. Τέτοιοι και οι 156 χειροκροτητές.