Καλή Χρονιά κι Αντίο Κυριάκο Μητσοτάκη: το 2023 θα είναι χρονιά πολιτικών ανατροπών και εκπλήξεων

Του Νίκου Λακόπουλου

Καθώς οι εκλογές να πλησιάζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης φόρεσε ένα ζιβάγκο και τριγυρνάει όλο πιο συχνά γύρω από το ΠΑΣΟΚ σαν λύκος: η αυτοδυναμία της ΝΔ προϋποθέτει την ενσωμάτωση του ΠΑΣΟΚ ΄΄η ενός μέρους του, αλλά αυτό ενισχύει ταυτόχρονα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αθροίζοντας τα ποσοστά τον ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βλέπουμε πως ένα μεγάλο κομμάτι της δημοκρατικής παράταξης λείπει από το πολιτικό σύστημα. Και αυτό το κομμάτι απέχοντας ή συμμετέχοντας θα κρίνει τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς.

Οι εκλογές αυτές -κρίσιμες για την ελληνική δημοκρατία- θα έχουν σίγουρα ένα-δύο “χαμένους” και ίσως κανένα νικητή. Πίσω από τα ποσοστά προβάλλει ο περιπλανωμένος πολιτικά ανώνυμος δημοκράτης που δεν θέλει τον Μητσοτάκη, αλλά δεν τον εκφράζει κι ο Τσίπρας.

Αυτόν τον ψηφοφόρο δεν τον εκφράζει τελικά ούτε ο Ανδρουλάκης που κρατά τα κλειδιά του κινήματος και θα πρέπει να αποφασίσει σε ποιον θα τα παραδώσει.

Στις τελευταίες εκλογές ο φόβος της Δεξιάς δεν λειτούργησε για να ενώσει την προοδευτική παράταξη». Μετά τις εκλογές ο Μητσοτάκης έχοντας σχηματίσει κυβέρνηση με ακροδεξιούς, αλλά και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ κυκλοφορεί ως κληρονόμος του… ΠΑΣΟΚ.

Μια κοινωνία σε κρίση

Στο μεταξύ με δυο-τρεις βιασμούς ανηλίκων την ημέρα, όπου ο ΄ένας γίνεται απο ανηλίκους η απόλυτη παρακμή της ελληνικής κοινωνίας οδηγεί σε με μεγάλα νούμερα τηλεθέασης με το ένα σοκ να σκεπάζει το άλλο.

Παρακολουθούμε σε ζωντανή μετάδοση ένα μεσαίωνα με τραπ υπόκρουση όπου όλο το πολιτικό σύστημα ασχολείται περισσότερο με τους συνταξιούχους από τους νέους και μπορεί να βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

«Οι ελληνικές πόλεις δε βρίσκονται στο έλεος σκληρών εγκληματιών, ούτε αποτελούν νησίδες ανομίας. Αυτά τα ισχυρίζονται μόνο τα άκρα του πολιτικού συστήματος” θα δηλώσει ο Πρωθυπουργός καθώς δολοφονείται μέρα μεσημέρι κάποιος στην Πλατεία Νέας Σμύρνης.

Τα χρόνια της κρίσης οδήγησαν ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην φτ΄ωχεια, και το πολιτικό σύστημα να κλυδωνίζεται. Δεκαπέντε χρόνια μετά οι λέξεις φόβος, οργή, παραίτηση, απογοήτευση εκφράζουν το 76% των Ελλήνων κι ένας στους πέντε καταναλωτές δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα του.

Μια χρονιά εκπλήξεων και εκρήξεων

Η λογική λέει πως η ακρίβεια και ο πληθωρισμός οδηγούν σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την βεβαιότητα πως αν είναι πρώτο κόμμα θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με στελέχη άλλων κομμάτων.

Τα καθημερινά δελτία ειδήσεων αναδεικνύουν μια κοινωνική κρίση με τα πολιτικά κόμματα να αδυνατούν να εκφράσουν την κοινωνία.

Ο Μητσοτάκης -της ακρίβειας, της φτώχειας με «ανάπτυξη» και των υποκλοπών είναι ένας απερχόμενος πρωθυπουργός.

Ακόμα κι αν καταφέρει με την βοήθεια των χορηγών του να σχηματίσει κυβέρνηση με πρόθυμους συμμάχους θα είναι μια ασταθής κυβέρνηση που θα οδηγηθεί σύντομα σε νέες εκλογές.

Το 2023 θα είναι μια χρονιά εκπλήξεων και εκρήξεων και οι εκλογές θα έχουν περισσότερους χαμένους από νικητές.