Καληνύχτα κ. Όργουελ

Toυ Γιώργου Βαρεμένου

Ζούμε στιγμές πολιτικής αποκάλυψης, που ξεπερνούν την φαντασία του Όργουελ. Ωχριά το “1984” του συγγραφέα μπροστά στο 2020 του Κ. Μητσοτάκη, στο πρόσωπο του οποίου ένα σκοτεινό σύστημα βρήκε το εργαλείο του και δεν ξεχνάει την υπαρξιακή λαχτάρα που πέρασε στη διάρκεια της κρίσης και την οποία δεν θέλει να ξαναζήσει στη νέα κρίση.

Με την ευκαιρία, να κάνουμε αυτοκριτική επειδή πιστέψαμε ότι η κρίση είχε να διδάξει κάτι σε όλους, περιλαμβανομένης και της Δεξιάς, η οποία όχι μόνο δεν διδάχθηκε τίποτε αλλά και επανήλθε στην χειρότερη εκδοχή της. Το ποιά λάθη συνετέλεσαν σ΄ αυτού του είδους την παλινόρθωση είναι άλλης στιγμής συζήτηση. Τώρα, το σύστημα που στηρίζει τον σημερινό πρωθυπουργό επιχειρεί να αντιστρέψει σε τέτοιο βαθμό την πραγματικότητα, που ενώ η Novartis πλήρωσε στις ΗΠΑ 340 εκατ. δολάρια για όσα διέπραξε στην Ελλάδα, εδώ θα ζητήσουν ν’ αποζημιωθεί κιόλας ο Φρουζής για την ταλαιπωρία που υπέστη.

Δεν αποκλείεται να δείτε τον κ. Χριστοφοράκο να επιστρέφει στην Τήνο για ν΄ ανάψει κεράκι στη χάρη της για όσα καλά πράττει ο Κ. Μητσοτάκης για τον λαό. Οι σακούλες του κ. Τσουκάτου χρησιμεύουν πλέον για να κατεβάζουν οι σημερινοί ηγέτες του ΚΙΝΑΛ τα άπλυτα της οικογένειας.

Μέσα σ’ αυτό το δυστοπικό παρόν, βουλευτές δείχνουν ποιοι δημοσιογράφοι πρέπει να βγουν απ’ τη μέση. Στη μονοφωνία δεν επιτρέπονται παραφωνίες. Για τους παραβάτες μπορεί να ορίσει ο κ. Χρυσοχοΐδης τα μέρη όπου απαγορεύεται να κυκλοφορούν και τα οποία μπορεί να είναι πολύ ευρύτερα από την Πατησίων και την Αλεξάνδρας, όπως συνέβη με άλλους συλληφθέντες.

Η λεηλασία που προηγήθηκε της χρεωκοπίας πρέπει να συνεχισθεί απρόσκοπτα. Με φυλακή θα απειλούνται όχι όσοι κατηγορούνται για σκάνδαλα, αλλά οι δικαστές που αναλαμβάνουν τη διερεύνησή τους, στο πλαίσιο μιας θεσμικής ομερτά και επικήρυξης όσων επιμένουν να χώνουν τη μύτη τους σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Ούτε να την κρατούν μπροστά στη δυσοσμία δεν θα επιτρέπεται. Όταν θα τίθεται το ερώτημα αφού η Novartis ήταν σκάνδαλο τότε ποιος το διέπραξε, η απάντηση θα δίνεται σε διακαναλική σύνδεση: Ο Παπαγγελόπουλος.  Τυχερός ο Χατζηπετρής γιατί γλύτωσε το ειδικό δικαστήριο.

Όταν θέτεις το ερώτημα στους τέσσερεις που έχεις απέναντί σου, ότι αφού ο Μητσοτάκης είναι ισχυρός και έχει αποδοχή, τότε γιατί τα χέρια του να είναι λερωμένα στο βούρκο και την παρανομία της κασετοφωνίας, σου απαντούν: ο θιγόμενος να πάει στο δικαστήριο για να υπερασπισθεί τον εαυτό του. Αν δε ο θιγόμενος καταφύγει στη δικαιοσύνη, τον καταγγέλλουν ότι διώκει τους δημοσιογράφους που ανακάλυψαν τις κασέτες.

Στο Μάτι, προήχθησαν άνθρωποι που καθ’ ύλην ήταν αρμόδιοι για τον χειρισμό της τραγωδίας. Δεν μπορούσε να μην επιβραβευθεί ένας μηχανισμός που δρούσε για να υπονομεύει και να καταγράφει τη νόμιμη κυβέρνηση. Εδώ το Γουοτεργκέητ δεν το έστησε η κυβέρνηση, αλλά η αντιπολίτευση και προβάλλεται ως αποκάλυψη-βόμβα. Βόμβα είναι, αλλά στα θεμέλια της δημοκρατίας.

Βομβαρδίζεται η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ελέγχεται, αλλά πάση θυσία πρέπει να εξασφαλισθεί το ανεξέλεγκτο για να συνεχισθεί η λεηλασία. (The looting of Greece, όπως έγραφαν τα μεγάλα ξένα περιοδικά στη διάρκεια της Κρίσης.)

Στα ελληνοτουρκικά, ενημέρωση θα παρέχει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο οποίος χθες δεν άφησε θέμα που να μην αναφέρει ότι βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Υπάρχουν κάποιοι που ποντάρουν στην παθητικοποίηση του κόσμου μπροστά σε ενδεχόμενες λύσεις. Πολλά μπορεί να συμβαίνουν, το ΒΕΒΑΙΟ είναι ότι οι απειλές σε όλο το φάσμα είναι ασύμμετρες και απέναντι σ’ αυτές δεν πας ούτε ανυποψίαστος ούτε με το σταυρό στο χέρι. Την ιστορική ευθύνη του διχασμού αναλαμβάνει στο ακέραιο ο κ. Μητσοτάκης.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS