Κι όμως έχει δίκιο ο Ντάισελμπλουμ

Γράφει ο Συγκλητικός

Ας μην κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε.  Το μόνο που μπορεί να πει κάνει  για τις –  στη διατύπωση αντιαισθητικες-δηλώσεις που έκανε πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ  σε ό,τι αφορά τη χρήση της οικονομικής συνδρομής των εταίρων στην Ελλάδα είναι ότι … έχει δίκιο. Στην ουσία.

Απλώς θα ήταν ακριβέστερος αν  αντί για  “ποτά και  γυναίκες” -που υπήρξαν ασφαλώς- ανέφερε   άλλες δραστηριότητες σπατάλης: κακοδιαχείριση, μίζες, υπερκέρδη και εξαγορά ψηφοφόρων με “προγραμματάκια”, επιδοτήσεις,  και αποζημιώσεις  και άλλες παροχές για  έργα που ποτέ δεν έγιναν, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που δεν υπήρχε και ζημίες που δεν υπέστησαν οι αποζημιωμένοι.

Πρώτα το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια η ΝΔ μετέτρεπαν τα κοινοτικά κονδύλια που χορηγούνταν για τη δημιουργία προϋποθέσεων για να αποκτήσουν οι Έλληνες εισόδημα, απευθείας σε εισόδημα. Σαν να είχαν κόψει η Βρυξέλλες μισθό στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Ή χειρότερα, σαν  είχαν αποφασίσει να γίνουν κάποιοι πλούσιοι χωρίς σαν κάνουν τίποτε- εκτός από κόλπα και κομπίνες.

Μήπως δεν έγιναν έτσι τα πράγματα;  Υπάρχει κανείς που δεν ξέρει πως έγινε η διάθεση των τεσσάρων κοινοτικών” πακέτων”;  Ξεχάσθηκαν οι  2500 “μη κερδοσκοπικές εταιρίες” στις οποίες ανατέθηκε π.χ. η  κατάρτιση με το πρώτο Πακέτο Ντελόρ και την οποία δεν έκαναν ποτέ, αλλά απλώς μοίραζαν βεβαιώσεις ότι έγινε έναντι ενός … 500κάρικου- σε δραχμές τότε;

Έχει ξεχαστεί η υπερκοστολόγηση των έργων που κατάλυσε σε τσέπες; Είναι άγνωστο πώς στήνονταν τα κόλπα με τα κοινοτικά προγράμματα;  Ή μήπως να μιλήσουμε για την κοινοτική χρηματοδότηση του ελληνικού αγροτικού τομέα και που κατέληξε;

Καλή είναι η “ευθιξία”,  αλλά , όπως και να το κάνουμε, ξυπνήσαν και οι Κουτόφραγκοι. Προτού μας “προσβάλλουν” αυτοί, φροντίσαμε να προσβάλλουμε, κυριολεκτικά, εμείς τον εαυτό  μας. Μην τους ζητάμε και τα ρέστα.