Κρίση εκλογικής τακτικής στη ΝΔ: Ο Θεοδωρικάκος κοπιάρει τον Μένιο

Ένα  άρθρο του Τάκη  Θεοδωρικάκου στην «Καθημερινή» αποκαλύπτει τα προβλήματα πολιτικής, επικοινωνίας και κυρίως εκλογικής τακτικής κάπου ταλανίζουν όλο και περισσότερο τη ΝΔ καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. Ο σύμβουλος στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μια περίοδό που φέρεται να έχει πέσει σε δυσμένεια, τα κάνει χειρότερα, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν τουλάχιστον δυο κέντρα διαχείρισης.

Το ένα θεωρεί τελειωμένο το εκλογικό αποτέλεσμα «πουσάροντας» δημοσκοπήσεις που δίνουν διαφορές μέχρι και 16 μονάδες και συνεπώς μη αναστρέψιμες. Αλλά ο Θεοδωρικάκος καλεί σε συναγερμό προβλέποντας ότι «θα είναι μια σκληρή μάχη που θα τελειώσει μόνο το βράδυ των εκλογών». Η σκληρή μάχη που θα κριθεί την τελευταία στιγμή δεν δικαιολογεί τη  δημοκοπική  γενναιοδωρία και ο Θεοδωρικάκος «δένει» όσους την διαμορφώνουν.

Επίσης, ενώ το ένα κέντρο σκηνοθετεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πολιτικό που θα επικρατήσει με τον ήπιο λόγο και το πρόγραμμά του, ο  Θεοδωρικάκος καταφεύγει στο πνεύμα του μακαρίτη  Μενού Κουτσόγιωργα για «μάχη του  φωτός με το σκότος». Λέει ότι «οι επόμενες εκλογές θα είναι τελικά μια σύγκρουση δύο κόσμων».

Στην πραγματικότητα ο Θεοδωρικάκος βλέπει ότι η πορεία που ακολούθησε ως τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκη τον έφερε σε αδιέξοδο με ορατό και συγκεκριμένο τρόπο: απέτυχε σε όλες τις προβλέψεις του, άφησε τις προσωπικές αδυναμίες του να διαχυθούν, δημιούργησε αισθήματα αβεβαιότητας και απογοήτευσης στη ΝΔ, δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί το ρόλο του ως επικεφαλής του κόμματος και χειραγωγήθηκε από τους σκληρούς Σαμαρά- Μητσοτάκη-Βορίδη.

Στο εξωτερικό απομακρύνθηκε από το πνεύμα των επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε κρίσιμες πολιτικές επιλογές όπως είναι το Μακεδονικό, τα κοινωνικά δικαιώματα και το μεταναστευτικό.

Το προφίλ του ηγέτη που αποτελεί προϋπόθεση για κάποιον που διεκδικεί να κυβερνήσει τη χώρα δεν διαμορφώθηκε ποτέ για τον γιο του Κώστα Μητσοτάκη που υστερεί δραματικά του αντιπάλου του στις αντιπαραθέσεις τους.

Μέσα από κοινοτοπίες του τύπου «ο Τσίπρας κυβερνάει χωρίς πολιτική και ιδεολογία, αλλά με έναν και μοναδικό στόχο: την εξουσία» ο σύμβουλος στρατηγικής προσπαθεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία επαναθεμελίωσης του αντιπολιτευτικού λόγου της ΝΔ, πριν τις εκλογές. Έτσι αποδέχεται εμμέσως ότι η τακτική που ακολουθούσαν οι επιτελείς του προέδρου της ΝΔ ήταν λάθος.

Ωστόσο η διόρθωση του λάθους γίνεται με νέο λάθος. Υποδεικνύοντας αυτή τη στιγμή ως πλαίσιο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση τους «δύο κόσμους» δυσκολεύεται να δικαιολογήσει το φαινόμενο να υπερψηφίζει η ΝΔ στη Βουλή τα μεταμνημονιακά κυβερνητικά νομοσχέδια, όταν μέχρι πριν από λίγο προέβλεπε… τέταρτο Μνημόνιο και επιδείνωση της κατάστασης.