Κρίσιμη συγκυρία για Κύπρο – Ελλάδα

Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου
               

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει μια ασυγκράτητη κατιούσα, ήταν αναμενόμενο ότι οι διεθνείς πετρελαϊκές  εταιρείες που συνεβλήθησαν με την Κυπριακή Δημοκρατία, για διενέργεια γεωτρήσεων, θα ανέστελλαν τις εργασίες τους, παραπέμποντας σε ένα αβέβαιο μέλλον.

Την ίδια στιγμή, και εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η Τουρκία όχι μόνο δεν αναστέλλει τις πειρατικές της ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά τις εντείνει. Αγνοώντας τις, ούτως ή άλλως, ασθενείς διεθνείς αντιδράσεις. Μη διστάζοντας, να επιτίθεται ευθέως και θρασύτατα εναντίον όσων καυστηριάζουν την τουρκική επιθετικότητα. Όπως έπραξε στην περίπτωση της Γαλλίας.

Η συγκυρία είναι προφανέστατα δυσμενής για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η ενσκήψασα κρίση του κορωνοϊού, επηρεάζει αρνητικά το ενεργειακό της πρόγραμμα, ενώ οι πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας δεν αντιμετωπίζουν, ως θα έπρεπε, τις δυναμικές διεθνείς και ευρωπαϊκές αντιδράσεις. Ως είναι αναμενόμενο, λόγω  της επικέντρωσης της διεθνούς και της Ευρωπαϊκής κοινότητας, στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ωστόσο Κύπρος και Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουν τις τουρκικές επιθετικές και πειρατικές ενέργειες, κατά ήσσονα πολιτικό και διπλωματικό τρόπο, εξ αιτίας του κορωνοϊού. Γιατί με μια τέτοια στάση, θα επιτρέψουν στην Τουρκία να προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα και στον Ερτογάν να προωθεί ανεμπόδιστα το «μεγάλο  όραμα της γαλάζιας πατρίδας».

Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται ενώπιον μιας μεγάλης δοκιμασίας. Μιας μεγάλης πρόκλησης. Καμιά υποβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας δεν είναι νοητή. Και αν στην περίπτωση της Κύπρου δεν είναι δυνατή, λόγω ανισορροπίας ισχύος, η δυναμική αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, στην περίπτωση της Ελλάδας κάτι τέτοιο δεν είναι νοητό. Είναι «ηλίου φαεινότερον» , ότι ο Ερτογάν επενδύοντας στο έωλο και εξ υπαρχής άκυρο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, θα επιδιώξει να προωθήσει σημαντικά πλεονεκτήματα εις βάρος των θαλασσίων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.  Μετά την ανεπιτυχή πρόκληση στον Έβρο, δεν  θα διστάσει να επιχειρήσει τον σφετερισμό αδιαμφισβήτητων θαλασσίων δικαιωμάτων της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα της και στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Η ανοχή που επιδείχθηκε με την εισβολή του ORUS REIS κοντά στην Κρήτη τα τέλη Ιανουαρίου, δεν μπορεί να επαναληφθεί.

Ουδείς επιθυμεί θερμό επεισόδιο και στρατιωτική εμπλοκή. Παρ’ όλα αυτά, ελληνική ανοχή σε τέτοιου είδους τουρκικές ενέργειες, θα τραυματίσει θανάσιμα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Και κάτι τέτοιο, καμιά Ελληνική Κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να πράξει.

Είναι ώρα ευθύνης. Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν, παρά την εν εξελίξει υγειονομική κρίση και τις προτεραιότητες που αυτή επιβάλλει, να συντονιστούν τάχιστα σε όλα τα επίπεδα. Πολιτικά, διπλωματικά, αμυντικά. Νέα τετελεσμένα, θα ισοδυναμούν με μια τεράστια εθνική υποχώρηση με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Τέως Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων