Κυβέρνηση οπερέτα: Το πρωτάθλημα στον αέρα, η Δικαιοσύνη κλοτσοσκούφι και ο Μητσοτάκης σάντουιτς ανάμεσα σε Μαρινάκη – Σαββίδη

Του Γ. Λακόπουλου

Ο ένας ολιγάρχης κατηγορείται ότι παρακάμπτοντας τους κανόνες του παιχνιδιού αποκτά τον έλεγχο δεύτερης ομάδας, με τρόπο που μπορεί εύκολα να αποκαλυφθεί.

Ο δεύτερος, υπόδικος για άλλα ζητήματα, φροντίζει να χρησιμοποιηθεί η επιρροή του στην κυβέρνηση, για να οριστούν στην αρμόδια επιτροπή τα πρόσωπα που θα επιβάλουν την ανώτερη ποινή στον παραβάτη και θα του εξασφαλίσουν την επικράτηση. Αλλά ο πρώτος δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Απειλεί να ξεσηκώσει τη Βόρεια Ελλάδα για την αδικία.

Και ο δεύτερος δεν μένει άπραγος: ετοιμάζει την αντεπίθεση της Νότιας Ελλάδας. Απέναντι σε αυτή την ανοιχτή κρίση που η ίδια επέτρεψε να ξεσπάσει, η κυβέρνηση μοιάζει ανήμπορη”.

(Από την Εφημερίδα των Συντακτών)

«Δεν πέφτει ο ΠΑΟΚ – Δεν εκβιάζεται η κυβέρνηση»  συνόψισαν τα ΜΜΕ τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα για  την  υπόθεση του ποδοσφαίρου που συγκλονίζει  τη χώρα. Εννοούσε  δεν πέφτει η κυβέρνηση- δεν υποβιβάζεται ο ΠΑΟΚ.  Και τα δυο όμως είναι στον αέρα.

Για τον ΠΑΟΚ θα μιλήσουν και οι διεθνείς αθλητικές αρχές. Για την κυβέρνηση θα μιλήσει ο Ολυμπιακός. Εκεί έφτασε την πολιτική ζωή ο Μητσοτάκης  για να γίνει Πρωθυπουργός.

Ήδη πήρε μια πρόγευση:  Δεν πέρασε καιρός από τότε που οι οπαδοί της ομάδας φώναζαν έξω από τη  Βουλή: “Κυβέρνηση δεν είναι ο Πρωθυπουργός, είναι ο Μαρινάκης και ο Ολυμπιακός”.  Μόνο που όπως αποδείχθηκε κυβέρνηση είναι και ο Σαββίδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν να τον κλαίνε οι ρέγκες  καθώς προσπαθούσε να παρουσιάσει  μια ρύθμιση υπέρ του Σαββίδη, που προανήγγειλε έντρομος  ο Αυγενάκης -τον οποίο οι ποδοσφαιρόφιλοι χρεώνουν στην πλευρά Μαρινάκη.

Κατά τον Πέτσα το θέμα είναι «να μη  διχάζεται η κοινωνία με αφορμή το ποδόσφαιρο». Εκεί έριξε και λίγο από εθνικά θέματα, που τρέχουν αυτή την περίοδο. 

Ανακάλυψε τον ποδοσφαιρικό διχασμό τώρα, όχι όταν όχι μόνο  τον υπέθαλπε αλλά και τον πολιτικοποιούσε: ο Μαρινάκης δικός μας, ο Σαββίδης του Τσίπρα.

Κατά  τον εκπρόσωπο, επειδή η κυβέρνηση «σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου.», όπως σέβεται και τη Δικαιοσύνη, θα  παρέμβει  και στο  ποδόσφαιρο και στη Δικαιοσύνη.

Για καλό σκοπό: “Δεν θα επιτρέψει ένα θέμα του ποδοσφαίρου να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή”.

Εδώ ο Πέτσας πέταξε κάτι για τα χρόνια της κρίσης  που «δοκίμασαν την κοινωνική  συνοχή». Δεν μπορεί , μέσα του θα σκεπτόταν: μα τι λέω ο άνθρωπος;

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση με πρωτοφανή κυνισμό θα κάνει πέρα τις δικαστικές αποφάσεις και θα φέρει νόμο για να μην πέσει ο ΠΑΟΚ, από ένα δικαστήριο

Είναι η  γνωστή μέθοδος Μητσοτάκη: δεν έχει πτυχίο ο υποψήφιoς διοικητής της ΕΥΠ,  όπως απαιτεί ο νόμος; Δεν αλλάζουμε υποψήφιο, αλλά αλλάζουμε τον νόμο , ώστε  να μην χρειάζεται πτυχίο. Απλό.

Με το ποδόσφαιρο το έκανε απλούστερο:  ο νέος νόμος θα επιβάλλει να αντιμετωπίζουν «λιγότερο επιθετικές ποινές οι ομάδες που ελέγχονται».  

Αν δεν πετύχει ούτε αυτό, θα έλθει νέος νόμος ώστε να μην ελέγχονται καθόλου. Πανεύκολο: το έκανε ήδη με το νόμο που ήθελε σώνει και καλά να ελέγχονται το «πόθεν έσχες»  όσων  κατέχουν  ΜΜΕ.

Κάπως έτσι χάθηκε η μπάλα και η κυβέρνηση κρεμάστηκε από σκοινί που είχε απλώσει η ίδια.

Ο Μητσοτάκης τα βόλευε και με το αφεντικό του ΠΑΟΚ που τον βοήθησε στο Μακεδονικό  και με τον με ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού που τον  βοηθούσε στα ΜΜΕ.

Τα είχε φτιάξει και με τον Μαρινάκη και με τον Σαββίδη. Αλλά δεν είχε υπολογίσει ότι δεν τα  έφτιαξαν ο Μαρινάκης με τον  Σαββίδη. Και τώρα θα έχει απέναντι και  τον Μαρινάκη και τον Σαββίδη. 

Ο πρώτος γιατί δεν υποβιβάστηκε ο δεύτερος και ο δεύτερος γιατί μπορεί να μη υποβιβάζεται, αλλά θα χάσει την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα από τον πρώτο.

Κατά τη μέθοδο Μητσοτάκη το γκολ ισοφαρίζεται με αυτογκόλ. Πρώτα έβαλε στη κυβέρνηση τον Αυγενάκη για να καθίσει από τη μια πλευράς της τραμπάλας. Τώρα έβαλε την άσχετη …Μενδώνη- που είναι όμως του Βενιζέλου -που έχει ξαναευεργετήσει τον ΠΑΟΚ- να καθίσει από την άλλη, με μια τροπολογία.

 Πρακτικά έκοψε πέντε βαθμούς από τον ΠΑΟΚ, έναν ευρωβουλευτή από τον εαυτό  του -δεν βαριέσαι, του Σαμαρά ήταν- θα κόψει κατ’ ανάγκη και έναν  υφυπουργό από την κυβέρνησή  του. “Έχει φύγει ο Αυγενάκης άπω τη χώρα;” έκανε πάρτι ο Τσακαλώτος στη Βουλή.

Αλλά το πρόβλημα θα μείνει προσαυξημένο: η κυβέρνηση τώρα εκτός από το πρωτάθλημα τίναξε στον αέρα και τη Δικαιοσύνη.

 Όπως το έξυπνο πουλί πιάνεται από τη μύτη, ο έξυπνος Πρωθυπουργός πιάνεται από τις διευθετήσεις που κάνει.  Οι  ισορροπίες του κατέρρευσαν.

Ή το σύστημα Σαββίδη θα του το κάνει καλοκαιρινό, ή το σύστημα Μαρινάκη.

Είτε οι Παοκτζήδες δεν θα αφήνουν άνθρωπο να περνάει κάτω από τα τα Τέμπη, είτε οι Ολυμπιακοί δεν θα αφήνουν άνθρωπο να περνάει πάνω από τα Τέμπη.

Σαν το Ελευθέριο Βενιζέλο δεν θέλει να γίνει ο Κυριάκος;  Ήταν ένα φεγγάρι πρωθυπουργός της μισής Ελλάδας. 

Να μια ευκαιρία να του μοιάσει…