Γιατί η αλλαγή του εκλογικού νόμου ευνοεί τον Τσίπρα

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η προσεκτική παρατήρηση των επιμέρους χαρακτηριστικών του συσχετισμού δυνάμεων ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι περαιτέρω διευκόλυνση της αυτοδυναμίας, θα αποβεί υπέρ του Αλέξη Τσίπρα και όχι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλλον κάνει λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ όταν εναντιώνεται στην πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο, που δεν θα άλλαζε επειδή ο ίδιος είναι «σοβαρός» και «θεσμικός» πολιτικός. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για απεγνωσμένη κίνηση πνιγμένου που πιάνεται από τα μαλλιά του και για θεσμική παραποίηση.

Ο βασικός λόγος είναι ότι η αντίθεση της Κουμουνδούρου, κλονίζει την βεβαιότητα όλο μεγαλύτερης μερίδας όσων αυτοτοποθετούνται στη Δημοκρατική Παράταξης ότι «ο Τσίπρας θα γίνει Πρωθυπουργός με οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα».

Όχι αδίκως. Ακόμη και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – που μάλλον εξαντλούν την ανοχή των «ερωτηθέντων» σε κάθε μια , προς της ΝΔ- το άθροισμα των ποσοστών των Δημοκρατικών κομμάτων- Αριστεράς και Κεντροαριστεράς- υπερβαίνουν οποιοδήποτε πρόβλεψη για τις επιδόσεις ενός κόμματος με εμφανείς φυγόκεντρες τάσεις, με επικεφαλής μάλιστα έναν διαρκώς απαξιούμενο πολιτικό.

Ο άλλος λόγος είναι ότι η σούπερ ενισχυμένη αναλογική που έχει κατά νου ο Μητσοτάκης, θα ενισχύσει τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έχει ευρύτερο ζωτικό χώρα άντλησης δυνάμεως στο κλίμα Γενικής παραταξιακής επιστράτευσης που θα διαμορφώσει ο νέος νόμος.

Όσες διαφωνίες και αν έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για λόγους αρχής, ο Πρωθυπουργός , με τη αύξηση του «μπόνους» θα κάνει ανέλπιστο δώρο στον βασικό αντίπαλο του.

Η προσεκτική παρατήρηση των επιμέρους χαρακτηριστικών του συσχετισμού δυνάμεων ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι περαιτέρω διευκόλυνση της αυτοδυναμίας, θα αποβεί υπέρ του Αλέξη Τσίπρα και όχι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για απλούς και συγκεκριμένους λόγους.

Πρώτο. Το μεγαλύτερο «μπόνους» μετατρέπει την εκλογική αναμέτρηση σε υπόθεση των δυο ανδρών: Τσίπρας ή Μητσοτάκης. Αυτή είναι προνομιακή εξέλιξη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- ως προερχόμενο από την αντιπολίτευση απέναντι σε έναν πρωθυπουργό με ποικίλες επιβαρύνσεις..

Μεταξύ των άλλων τον απαλλάσσει από τη δυσχέρεια να παραθέσει στελέχη με ισχυρό κυβερνητικό προφίλ, απέναντι στους υπουργούς με τους οποίους κατεβεί στο τερέν ο Πρωθυπουργός.

Δεύτερο. Όσο πιο κοντά έρχεται η πιθανότητα να κερδίσει την αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ -με τον νόμο Μητσοτάκη-τόσο περισσότερο πλησιάζει την πρώτη θέση από την πρώτη κάλπη. Ο λόγος είναι ότι θα ενισχυθεί από τη βάση της Δημοκρατικής παράταξης, που δεν θα αφήσει να χαθεί η ευκαιρία.

Πιο απλά το «φόβητρο» επιβίωσης του Μητσοτάκη – δια νόμου- ενισχύει τη συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ και η μετατροπή του στοιχήματος αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ σε υπόθεση απλώς της πρώτης θέσης, θα λειτουργήσει υπέρ του Τσίπρα.

Τρίτο. Αντιστοίχως αυτό που ο Μητσοτάκης θα επιβάλει- αντιδημοκρατικά και αυτοαναιρούμενος- ως «τελευταίο χαρτί του», θα εξελιχθεί σε τεκμήριο αποτυχίας του με την σημερινή εκλογική νομοθεσία και ταυτόχρονα θα λειτουργήσει ως εξάντληση των ορίων αντοχής από την παραδοσιακή ΝΔ προς την κυβερνώσα οικογένεια..

Το ενδεχόμενο νέας αυτοδυναμίας του Μητσοτάκη , με τεχνητά μέσα, δεν είναι πολύ θελκτικό, για όσους φοβούνται ότι θα εξαφανίσει το κόμμα που ίδρυσε ο Καραμανλής για να βάλει στη θέση του ένα οικογενειακό μόρφωμα, χωρίς την ιδρυτική του ταυτότητα, με ανεξέλεγκτες τάσεις.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR