Κυριάκος Μητσοτάκης: Ολίσθημα

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ο Κ.Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να ακούσει από το στόμα της Μελίνας Μερκούρη δυο λογάκια- όπως αυτή ήξερε: «κοντά τα χέρια με τα Μάρμαρα, γιατί θα στα κόψω».

Ένας από τα χαρακτηριστικά της κυβερνητικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι απλώνει τα χέρια του εκεί που δεν πρέπει, με τρόπο για τον οποίο δεν έχει καμία εξουσιοδότηση από κανέναν.

Πχ συζητάει με τον Ερντογάν για το Αιγαίο- με, «παράλληλα» προς την ελληνική διπλωματία, ΙΧ κανάλια – και αποφασίζει για κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας ερήμην των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Σαν να μην είναι συνταγματικός Πρωθυπουργός, με Βουλή , υπουργικό Συμβούλιο, υποχρέωση λογοδοσίας αλλά Μονάρχης με λευκή επιταγή…

Με τον ίδιο τρόπο – δηλαδή έξω από το καθιερωμένο εθνικό πλαίσιο- αντιμετωπίζει τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Από την εποχή που κυβερνούσε τη Μεγάλη Βρετανία ο κλόουν Τζόνσον, ο Μητσοτάκης κόμπαζε: «Θα του πω: Μπόρις σου δίνω αυτό, μου δίνεις το άλλο;».

Σαν να ήταν τσιφλίκι του η Ακρόπολη- στην οποία όπως είναι γνωστό ανοσιούργησε, με την τσιμεντόστρωση.

Το τελευταίο εφεύρημα- όπως αποκάλυψε ο ίδιος- είναι ότι συζητάει όχι για την επιστροφή, αλλά για την αμοιβαία… «επανένωση» των γλυπτών. Κάτι δεν κατάλαβε.

Τα κομμάτια από τον Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, δεν είναι σαν τα κυκλαδικά αντικείμενα που έβαλε την εξωκοινοβουλευτική Μενδώνη να ξεπλύνει, προς μεγάλη ικανοποίηση των αρχαιοκάπηλων που τα κατείχαν παρανόμως.

Αυτά που λείπουν από τις μετόπες του πανανθρώπινου Μνημείου στον Ιερό Βράχο, έχουν πανάρχαια κυριότητα, παγκοσμίως αναγνωρισμένη: είναι ελληνικά.

Στο Βρετανικό Μουσείο βρίσκονται από το 1816 ως προϊόν κλοπής, από έναν ελεεινό άρπαγα- που κατέστρεψε πολλά, προκειμένου να τα αποσπάσει.

Αφαιρέθηκαν και φυγαδεύτηκαν παρανόμως ακόμη και με τα οθωμανικά δεδομένα της εποχής.

Από το 1982 η Ελλάδα διεκδικεί επίσημα την επιστροφή τους. Έτσι ακριβώς το θέτουν όλοι οι Πρωθυπουργοί της και όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού: επιστροφή.

Έχουν πεισθεί ακόμη και η βρετανική κοινή γνώμη και έχουν υποστηρίξει το δίκαιο του ελληνικού αιτήματος τα βρετανικά ΜΜΕ.

Ο εξυπνάκιας Βαγγέλης Βενιζέλος παπαγάλισε στον καιρό του κάτι μπαρούφες για «δανεισμό».

Από εκεί πήρε τη σκυτάλη ο σημερινός Πρωθυπουργός και μιλάει τώρα για «επανένωση», σχεδιάζοντας προεκλογικό «σόου» για λογαριασμό του.

Πρόκειται για εθνικό ολίσθημα. Οι θεωρίες περί «δανεισμού» και «επανένωσης», υποδηλώνουν αποποίηση της ιδιοκτησίας τους από την Ελλάδα. Ότι θα αναγνωριστεί η βρετανική κυριότητα.

Η επιστροφή των Μαρμάρων είναι αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση της Ελλάδας, για την αποκατάσταση μιας βέβηλης πράξης λεηλασίας. Δεν προσφέρονται για Μητσοτακεΐκα προεκλογικά κόλπα.

Αν αληθεύουν όσα διακινούνται αυτές τις μέρες – προφανώς για βολιδοσκόπηση της κοινής γνώμης- θα βρει μπροστά του το φάντασμα της Μελίνας .

Δεν θα ήθελε να ακούσει από το στόμα της δυο λογάκια- όπως αυτή ήξερε: «κοντά τα χέρια με τα Μάρμαρα , γιατί θα στα κόψω».

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR