Κυριάκος Μητσοτάκης: Σούπα

Του Γ. Λακόπουλου

Αν στο κεφάλι του Πρωθυπουργού υπάρχουν χαραμάδες αυτογνωσίας, θα πρέπει να το χτυπάει στον τοίχο αυτές τις μέρες.

Για την εμμονή που τον οδήγησε στην αντικατάσταση του επαρκούς πολιτικά, επιστημονικά και θεσμικά, Προκόπη Παυλόπουλου, με την εξ αρχής ανεπαρκή Αικατερίνη Σακελλαροπούλου – που ζήτησε: «να με λέτε Κατερίνα».

Τα λάθη της, οι μικρομεγαλισμοί και η επικοινωνιακή βουλιμία τον έχουν φέρνουν συχνά σε δύσκολη θέση.

Παρότι τη διάλεξε επειδή πληρούσε τις προδιαγραφές του να μην έχει θεσμικό αντίβαρο.

Η ζημιά ανήμερα μιας εθνικής επετείου, μοιάζει ανεπανόρθωτη: πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε έναν υπουργό του και την Πρόεδρο της επιλογής του.

Ο Νίκος Δένδιας επιμένει πως δεν είχε ιδέα για την προεδρική βιομηχανία παρασημοφορήσεων. Πόσο μάλλον για την απόσυρση Αποστολόπουλου.

Δείχνει έτοιμος να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα και να μείνει η Πρόεδρος με τα παράσημα στο χέρι.

Από την πλευρά της, συνεχίζονται οι διαρροές ότι όλα άρχισαν και τέλειωσαν στο υπουργείο Εξωτερικών -αυτοί κατάρτισαν τη λίστα και αυτοί έκοψαν τον ανεπιθύμητο διασώστη- εμβαθύνοντας τον αυτοδιασυρμό της.

Το ποιος έκοψε ποιόν μπορεί να ανεβάζει τους πρωθυπουργικούς σφυγμούς, καθώς είναι πιθανόν να τον έκοψε ο ίδιος – με μπογδάνειες εισηγήσεις.

Οπότε ξέρει ότι σε αυτή τη περίπτωση τουλάχιστον το διπλανό μέγαρο ψεύδεται…

Συνεπώς δεν μπορεί να πει κουβέντα στον εξαγριωμένο Δένδια και το πράγμα οδεύει προς πολιτειακή κρίση.

Πρωθυπουργός είναι διάολε, δεν μπορεί να σφυρίζει κλέφτικα. Πρέπει να καλύψει είτε τον υπουργό του, είτε την Πρόεδρό του.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Κατάσταση απολύτως εναρμονισμένη με πολλές πλευρές της διακυβέρνησής του: από τα εμβόλια ως τα ελληνοτουρκικά.

Η περιπλοκή Σακελλαροπούλου ήλθε για τον Μητσοτάκη τη στιγμή που προσπαθούσε να κλωνοποιήσει τη Μεταπολίτευση στο πρόσωπό του.

Ξανάγραψε την ιστορία γένεσης της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, παραλείποντας το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο μήνυμά του – το χειρότερό του ως τώρα.

Να μιλάς για τη Μεταπολίτευση χωρίς αναφορά στον Καραμανλή, είναι σαν να μιλάς για την επανάσταση του 1821 παραλείποντας τον Κολοκοτρώνη.

Για τον Κυριάκο, ωστόσο, ήταν απλώς μνημόσυνο στον… πατέρα του.

Η παράλειψη του Καραμανλή κινείται το πνεύμα της ελεεινής αυτοβιογραφίας που άφησε πίσω του ο μακαρίτης, ως αφήγηση στον Παπαχελά: τον περιγράφει ως μικρόψυχο, μετριότητα και κατώτερο του.

Οι ευνουχισμένοι «Καραμανλικοί», κατάπιαν αμάσητο το βιβλίο – εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Οπότε -πλην Αντώναρου- ούτε που πρόσεξαν ότι στο πρωθυπουργικό μήνυμα διεγράφη το όνομα του ιδρυτή του κόμματός τους – και της πληρέστερης ελληνικής Δημοκρατίας.

Η Σακελλαροπούλου χάλασε τον σχεδιασμό Μητσοτάκη σε μια στιγμή που έβαζε μια ακόμη πινελιά στον κατασκευασμένο θρίαμβο του – και με τη συμπεριφορά της τον προκαλεί.

Τώρα πρέπει να φάει τη σούπα που μαγείρεψε.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR