Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπερ-λαϊκισμός

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πάνε καλά, αλλά ο Κ. Μητσοτάκης διαφημίζει ότι πάει καλά ο… ίδιος.    

Ένα πρόσφατο άρθρο στον Economist αποθέωνε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα ήταν ότι καλύτερο για τη χώρα, αν αυτός που υπέγραφε το άρθρο δεν ήταν ο…Κυριάκος Μητσοτάκης!

Τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πάνε καλά, αλλά ο Πρωθυπουργός διαφημίζει ότι πάει καλά ο… ίδιος.

Προφανώς δεν έχει υπόψη του τον κανόνα της Θάτσερ: «Στην πολιτική το να είσαι επιτυχημένος, είναι όπως το να είσαι κυρία: αν πρέπει να το λες, δεν είσαι».

Ιδίως όταν χρησιμοποιείς δύο επιχειρήματα που δεν αντέχουν: ότι στις εκλογές «το κόμμα μου επανεξελέγη με αυξημένο ποσοστό» και ότι ο Economist ανακήρυξε την Ελλάδα «χώρα της χρονιάς» για το 2023.

Το ένα είναι από τη φύση του έωλο. Οι πολίτες μπορεί να έκαναν και λάθος και αυτό ακριβώς δείχνει η δυσαρέσκειά τους από το πρώτο εξάμηνο της δεύτερης θητείας.

Το άλλο είναι παραπλανητικό: το περιοδικό αναφέρεται στους δείκτες, στους αριθμούς, δεν αναφέρεται στους ανθρώπους.

Αν κοιτάξουμε γύρω, θα κουραστούμε να μετράμε χώρες με «ισχυρές οικονομίες», με δείκτες που ευημερούν, αλλά οι πληθυσμοί τους πάσχουν.

Ο Μητσοτάκης – σαν τον Γ. Παπανδρέου που είχε παραλάβει «διεφθαρμένη χώρα» και την… «έσωσε»- δίνει ψευδείς πληροφορίες για την Ελλάδα: «Η χώρα που κληρονόμησα όταν εξελέγην Πρωθυπουργός το 2019 θεωρούνταν ευρέως ως ο ασθενής της Ευρώπης».

Ουδέν ανακριβέστερο. Ασθενής της Ευρώπης -σε χρεοκοπία και διεθνή διασυρμό- ήταν η χώρα που παρέδωσε το δικό του κόμμα, δύο φορές: Μία στον Γ. Παπανδρέου το 2009 και μία στον Αλέξη Τσίπρα το 2015. Ο πρώτος την αποτελείωσε, ο δεύτερος την ανέστησε.

Η χώρα που παρέλαβε -και ΔΕΝ «κληρονόμησε»- ο Μητσοτάκης το 2019, είχε διαχειρίσιμη οικονομία, γεμάτα ταμεία, ρυθμισμένο χρέος και εκτός Μνημονίων.

Ο ίδιος κυβέρνησε για έξι μήνες με τον προϋπολογισμό του προκατόχου του -και δεν είχε ποτέ τη γενναιότητα να το αναγνωρίσει.

Ήτανε επίσης χώρα – υπόδειγμα διεθνούς πολιτικής, με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Επιπλέον η κυβέρνηση που διαδέχθηκε δεν είχε ηθικές επιβαρύνσεις με σκάνδαλα, αδιαφάνεια, καισαρισμό, κακοδιαχείριση και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος σε ημέτερους διαπλεκόμενους.

Τη χώρα που διαμόρφωσε και θα παραδώσει ο Μητσοτάκης τη δείχνει με το δάκτυλο πλανήτης – περισσότερο και από την Ουγγαρία του Όρμπαν- για ισοπέδωση του κράτους Δικαίου, περιορισμό των ελευθεριών του λόγου και της ενημέρωσης, παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο μεταναστευτικό, και σκάνδαλα -που απασχολούν της διεθνή ΜΜΕ και την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη.

Οι υποκλοπές είναι διαρκώς θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο ίδιος πήρε το βραβείο… κατασκοπίας επειδή παρακολουθούσε τις «ζωές των άλλων». Ο προκάτοχός του είχε πάρει βραβείο Ειρήνης…

Η χώρα που θα παραδώσει είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη και η αγοραστική αξία των εισοδημάτων συρρικνώνεται, κατά τα επίσημα διεθνή στοιχεία.

Επί των ημερών του συντελείται η πιο βίαια αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ των πλουσίων που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη και μεγαλώνουν οι ανισότητες.

Οι «υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη» είναι τεχνητοί και βραχύβιοι και το προϊόν τους δεν κατανέμεται δίκαια, αλλα πλουτίζει και άλλο τους πλούσιους.

Η σημερινή Ελλάδα είναι πράγματι υπόδειγμα. Αλλά προς αποφυγήν , ακόμη και σε ό,τι αφορα τη σύνθεση της κυβέρνησής του- με την ενσωμάτωση αστέρων της Ακροδεξιάς.

Αυτοδιαφημιζόμενος εκ του ασφαλούς ο Μητσοτάκης συκοφαντεί τους αντίπαλους του ως «λαϊκιστές» και επαίρεται «ισχυρό ανάχωμα κατά του λαϊκισμού».

Η μελέτη της διαδρομής του ως αλαζονικού κληρονόμου, ο παλαιοκομματισμός στον δημόσιο λόγο του και η φαυλότητα της κυβερνητικής πολιτείας του, καθιστούν τον πολιτικό βίο του μοντέλο υπερ- λαϊκισμού, χωρίς πολιτική ηθική και όρια.

ΥΓ: Σσσσσσς…. ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά κοιμούνται. Κανένα στέλεχός τους δεν απάντησε στις ανακρίβειες που διακινεί στο εξωτερικό ο Πρωθυπουργός .

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR