Κωνσταντίνος Μαραβέγιας: Φωτογραφία

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Δεν έσταξε η ουρά του γαϊδάρου! – Ο βουλευτής δεν είναι απλώς δημιούργημα, αλλά και φωτογραφία του «συστήματος Μητσοτάκη».

Τον έμαθαν άνθρωποι που δεν είχαν ακούσει ποτέ ότι υπάρχει βουλευτής με το όνομα Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.

Πώς να το ακούσουν; Είναι η πρώτη θητεία του και δεν ανέδειξε το κοινοβουλευτικό ταλέντο του: Ο απολογισμός του είναι λιγότερες από τριάντα ερωτήσεις ετησίως.

Στη Μαγνησία που εκλέγεται, τον ξέρουν πάντα ως τοπικό μεγαλογιατρό με επιχειρηματικές δραστηριότητες – κλινικάρχης – η τυπική διαχείριση των οποίων με την εκλογή του πέρασε στη σύζυγό του.

Δουλειές, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση. Η επιχείρηση έμεινε στην οικογένειά του και πρόσφατα ο ίδιος εξήγησε στα τοπικά ΜΜΕ πως μια χρεοκοπημένη κλινική «πέρασε στη διαχείριση του ιδίου και άλλων γιατρών».

Στο βιογραφικό του αναφέρει ότι «διατηρεί δυο ιατρεία και θέση επιστημονικού διευθυντή» σε άλλη ιδιωτική κλινική.

Δεν θα μας απασχολούσε αν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, δεν μας σύστηνε τον Μαραβέγια ως εξής: Η σύζυγός του συνέστησε εταιρία με κεφάλαιο μόλις 5.000 ευρώ και της ενέκριναν «αναπτυξιακή» επιδότηση 4,2 εκατομμυρίων.

Την επένδυση διέκοψε η επικαιρότητα και ο βουλευτής μίλησε για «ψεύδη και συκοφαντίες». Αλλά στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι ο «φάκελος» είναι όπως τον παρουσίασε ο Πολάκης.

Ο ίδιος ενημερώνει ότι «εξασφαλίστηκαν οι εγκρίσεις του Αναπτυξιακού, αλλά δεν έγινε χρήση των επιχορηγήσεων».

Εξηγεί ότι δεν εισέπραξε – η σύζυγός του – τα 4,2 εκατ., γιατί – ως τώρα τουλάχιστον – «δεν έχει δαπανηθεί το τριπλάσιο χρηματικό ποσό», που απαιτεί ο νόμος.

Πουθενά δεν αναφέρει ότι έχει παραιτηθεί – η σύζυγός του, να εξηγούμαστε – από την έγκριση.

Προφανώς ψάχνει για τα υπόλοιπα λεφτά της επένδυσης των 16 εκατ. που ξεκίνησε μια μονοπρόσωπη ΙΚΕ με κεφάλαιο, που δεν φτάνει ούτε για «παπάκι».

Η συνέχεια βρίσκεται στο βιογραφικό του: «Συμμετείχα και αξιολογήθηκα από το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της Ν.Δ.».

Εδώ είμαστε. Είναι από τα φυντάνια που ανέδειξε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν πρόλαβε να γίνει βουλευτής και μπλέκεται σε μπίζνες – νόμιμες κατά τα λοιπά – οικογενειακά επωφελείς.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η υπόθεση θα πρέπει να έχει την εξής συνέχεια.

Πρώτον, ο αρμόδιος υπουργός να διατάξει έρευνα: Πώς στο διάολο οι υπηρεσίες του ενέκριναν 4,2 εκατ. για μια τετραπλάσιου κόστους επένδυση, όταν η εταιρεία της αιτούσας βουλευτικής συζύγου είχε μόνο πέντε χιλιάρικα;

Δεύτερον, ο ατσίδας βουλευτής να τεθεί σε διαθεσιμότητα ή έστω να κληθεί για εξηγήσεις στο «υπογειάκι», που λέει και ο Κοττάκης.

Αν δεν συμβούν αυτά, το τρίτο είναι να απολυθεί ο υπουργός από τον πρωθυπουργό, που είναι προσωπικά εκτεθειμένος από το άνθος του «Μητρώου» του.

Μην περιμένετε: Δεν έσταξε η ουρά του γαϊδάρου. Ο βουλευτής δεν είναι απλώς δημιούργημα, αλλά και φωτογραφία του «συστήματος Μητσοτάκη».

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR