Κωστής Χατζηδάκης: O άνθρωπος που έσβησε το αστέρι του  Άδωνι Γεωργιάδη

Του Γ. Λακόπουλου

Τα τρία τελευταία χρόνια ο Άδωνις Γεωργιάδης συμπεριφέρονταν ως Πρόεδρος παρά τω προέδρω στη  ΝΔ- έτοιμος να αναλάβει στο πρώτο στραβοπάτημα του Μητσοτάκη.

Προσδοκούσε υψηλές επιδόσεις σταυροφορίας στις εκλογές και έφτανε να δηλώσει ότι είναι έτοιμος να «πάρει στην πλάτη του» ακόμη και περιθωριοποιημένους Καραμανλικούς.

Μέσα σε μια νύχτα κατρακύλησε στα κυβικά του. Παρά το υπερμάρκετινγκ, την απίστευτη κινητοποίηση και την  στήριξη από μιντιάρχες,  ήλθε δεύτερος και καταϊδρωμένος. Λίγο έλειψε να βρεθεί και τρίτος πίσω από την Κεραμέως.

Είναι η αρχή της πτώσης του.  Απεδείχθη ότι είναι οριακός και με ένα «φου» το αστέρι του σβήνει.

Αυτό το «φου» το έκανε ο  Κωστής Χατζηδάκης. Ο -κανονικός- αντιπρόεδρος της ΝΔ , χωρίς να ζοριστεί ιδιαίτερα απάλλαξε τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη προσωπικά από τη θηλιά που προσπαθούσε να σφίξει γύρω τους ο Αδωνις.

Τον έριξε στο καναβάτσο και αποκάλυψε ότι πίσω από τον σούπερ Άδωνι υπήρχε ένα παλικάρι της φακής. Το ύφος του στα κανάλια το βράδυ τον εκλογών ήταν όλα τα λεφτά.

Το φαινόμενο Γεωργιάδης δεν υπάρχει πλέον στη ΝΔ και στο δημόσιο βίο. Κρίμα σε όσους  το ανέχθηκαν τόσα χρόνια-όταν δεν έσπευδαν να του δηλώσουν και τη φιλία τους.

Παρότι άφησε πίσω του αρκετούς κλώνους, που θα μας χαρίσουν στιγμές γέλιου και οργής τα επόμενα χρόνια, είναι πλέον σαν μια Λερναία Ύδρα από την οποία έμειναν μόνο τα κεφάλια.

Αυτή τη ευτυχή στιγμή για το κόμμα τους, οι νεοδημοκράτες την οφείλουν στον Χατζηδάκη. Πολιτεύθηκε εσωκομματικά με στρατηγική ευθύνης και  ήθος, δεν παρασύρθηκε σε ανταγωνισμούς εντυπωσιασμών που θα τον εξομοίωναν με το ιδεολογικό τέρας που εκπροσωπούσε ο Άδωνις και επικράτησε. Γύρισε την πλάτη στην επικοινωνιακή φασαρία που παρήγαγε ο Γεωργιάδης και περίμενε τη στιγμή που θα  αναλάβουν  οι ψηφοφόροι.

Σεμνός, συγκροτημένος, με αγωνιστική διαδρομή στο κόμμα του από την εφηβεία του, από τους πιο επιτυχημένος ευρωβουλευτές και τους πιο αποτελεσματικός υπουργούς του Καραμανλή , είναι πλέον ο Νο2 στο κόμμα και οιωνεί και  στην κυβέρνηση.

Η εσωκομματική νίκη του Χατζηδάκη έχει μια ακόμη πίστα για να ολοκληρωθεί. Το χαρτοφυλάκιο του εφάπτεται με τις αρμοδιότητες του Γεωργιάδη  στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αναγκαστικά θα βρεθούν απέναντι.

Όποιος θέλει μπορεί να βάλει στοίχημα ότι σε λίγο ο άνθρωπος που έφερε στη ΝΔ ο Σαμαράς ως κατ’ εικόνα και ομοίωση του, θα μοιάζει με βαλκάνιο πολιτευτή, συγκρινόμενος με τον ακέραιο ευρωπαϊστή  Χατζηδάκη.

Ο δεύτερος είναι δεύτερος. Και για το Αδωνι είναι πλήγμα. Το ξέρει και προσπαθεί να δείξει  σεμνός, ταπεινός, πειθήνιος και εργατικός. Τα υπόλοιπα είναι περασμένα τα μεγαλεία.  Κι  έχει μπροστά του και μια εισαγγελική απόφαση για τη Νοβάρτις.

Έτσι εκδικείται η πολιτική εκείνους που προσπαθούν να μασήσουν περισσότερο από όσο μπορούν να δαγκώσουν.