Κόλπα στη δημοσκοπική Δημοκρατία

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τις απαντήσεις όσων φέρονται να ρωτήθηκαν στις τρεις τελευταίες έρευνες, προκύπτει ότι στη χειρότερη στιγμή του ο Πρωθυπουργός , μάλλον …ενισχύεται!

«Δημοσκόπηση : 9,2 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και στο 15,7% το ΠΑΣΟΚ». Ο τίτλος εμφανίσθηκε σε πολλά ΜΜΕ από το βράδυ της Πέμπτης και έδωσε αέρα στα πανιά του Κυριάκου Μητσοτάκη: ρημαδιό να το κάνει το μαγαζί, οι ψηφοφόροι τον ακολουθούν-σαν να είναι αρχηγός σέχτας.

Ενδιαφέρον. Μόνο που τέτοια δημοσκόπηση δεν υπήρξε ποτέ.

Η μέτρηση που εμφάνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA η εταιρία «Metron Analysis « ΔΕΝ «καταγράφει 9,2 μονάδες προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 15,7%», όπως ανέδειξε το φιλοκυβερνητικό μιντιακό σύστημα.

Πολύ περισσότερο οι απαντήσεις στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε την επόμενη Κυριακή» δεν περιέχουν κανένα ενδεχόμενο να πλησιάσει η ΝΔ την αυτοδυναμία με 37% ούτε το ΠΑΣΟΚ να πάει στο 18%.

Πρόκειται για παραπλάνηση. Αυτά είναι «εκτίμηση ψήφου» που έκανε η εταιρεία. Δηλαδή είναι η …γνώμη της. Μια πατέντα των δημοσκόπων που εμφανίζεται και ως «αναγωγή» ή « επιρροή ψήφου» και αλλοιώνει την «πρόθεση ψήφου» και τη μεθοδολογία της εταιρείας-οποια και αν είναι.

Η αληθής μέτρηση στην εν λόγω δημοσκόπηση είναι διαφορετική. Για την ακρίβεια η ΝΔ παίρνει 27,6% , ο ΣΥΡΙΖΑ 20,2% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,7%. Με όποιο τρόπο και αν «μετρήθηκαν». Τα υπόλοιπα είναι δημιουργική παρέμβαση.

Αλλά και στα αρχικά ευρήματα – τα πάρουμε ως αξιόπιστα – υπάρχει ένα ΘΑΥΜΑ, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση την ίδιας εταιρίας: στον αντικυβερνητικό ορυμαγδό Ιουλίου-Αυγούστου η ΝΔ έχασε μόνο 1,3 μονάδες, και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μόλις, 0,1 της μονάδας.

Καμία πρωτοτυπία. Δυο άλλες δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν μας ενημέρωσαν ότι οι απώλειες για τη ΝΔ ήταν 0,2 της μονάδας στη μια και 1,3 στην άλλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ -που πιστεύει ότι είναι στα πάνω του αυτή την περίοδο-τσίμπησε κάτι ελάχιστα και μένει 6,3-8,5 μονάδες πίσω.

Υπάρχει και δεύτερο θαύμα. Ενώ οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός γνώριζε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, η αξιολόγηση στο πρόσωπό του είναι αρνητική, το κυβερνητικό έργο και την πορεία της χώρας κρίνονται ως μαύρα και άραχλα, οι ίδιοι «ερωτηθέντες» δεν θέλουν πρόωρες εκλογές, και όταν έλθει η ώρα τους θα ψηφίσουν… ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύεται βιονικός και μένει άφθαρτος ως προς τη δημοφιλία του και την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία και ας γίνεται κόλαση γύρω του και τον απαξιώνει ο πλανήτης..

Οι αντιφάσεις, οι προφανώς αντιεπιστημονικές ερμηνείες και η παραπληροφόρηση στην παρουσία των ερευνών από τα ΜΜΕ – ανεξάρτητα από τι είδους «δουλειά» έκαναν οι εταιρίες- θέτει επί τάπητος το ερώτημα που ταλανίζει χρόνια το πολιτικό σύστημα: οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται, αποτυπώνουν τις τάσεις στη συγκυρία ή τις διαμορφώνουν;

Το σίγουρο είναι ότι περιβάλλονται από αδιαφάνεια, κενά, αντιφατικά στοιχεία και δεν ελέγχονται από κανένα.

Αξιοποιούνται πάντως από τον φιλοκυβερνητικό τύπο με τις δικές του ερμηνείες , για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και να λειτουργήσουν ως αυτοεκπληρούμενες προφητείες.

Έτσι όμως αλλοιώνουν το πολιτικό παιχνίδι. Δηλαδή ιδιωτικές επιχειρήσεις μεταβάλλονται σε πολιτικούς παίκτες.

Εφόσον δεν υπάρχει έλεγχος, όποιος έχει λεφτά μπορεί να παραγγείλει δημοσκοπήσεις των οποίων τις παραμέτρους ουδείς γνωρίζει. Μόνο που μια δημοσκόπηση από τη στιγμή που δημοσιεύεται δεν είναι πολιτικά ουδέτερο προϊόν. Μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη, χωρίς να έχει ελεγχθεί η εγκυρότητά της από δημόσια αρχή. Δηλαδή η κοινή γνώμη μένει απροστάτευτη.

Ο έλεγχος προβλέπεται από τον νόμο 3603/07 της ΝΔ με υπουργό τον Θ. Ρουσόπουλο. Με αρμοδίους φορείς ελέγχου το ΕΡΣ και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Αλλά ο Αθ. Κουτρουμάνος που ρίζωσε ως πρόεδρος του ΕΣΡ δεν ασκεί αυτή την αρμοδιότητα. Και η Βουλή, όταν έφερε το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ, βραχυκυκλώθηκε από τη Νεοδημοκρατική πλειοψηφία και δεν προχώρησε σε βάθος.

Ετσι μένει η συχνή απόκλιση ανάμεσα στην κοινή λογική, -ή τα προφανή- και τα «ευρήματα» δημοσκοπήσεων που συγκρούονται μαζί τους. Πώς νοείται όσο η κυβέρνηση φθείρεται και όσο μεγαλώνουν τα προβλήματα στη χώρα, τόσο… να ενισχύεται δημοσκοπικά η ΝΔ;.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και ψήφος το δίκιο του Μητσοτάκη;

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τις απαντήσεις όσων φέρονται να ρωτήθηκαν στις τρεις τελευταίες έρευνες, προκύπτει ότι στη χειρότερη στιγμή του ο Πρωθυπουργός , μάλλον …ενισχύεται!

Η πανδημία, η ακρίβεια, η φτωχοποίηση, η διαφθορά, η οικογενειοκρατία, η αλαζονεία, η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, η κακοδιοίκηση, ο κομματισμός και πλέον οι υποκλοπές και η διεθνής αποδοκιμασία, δεν κάμπτουν την επιρροή του. Σαν να πάσχει από μαζικό μαζοχισμό η κοινωνία, προεξοφλεί επικράτηση της ΝΔ .

Όσοι πολιτικοί παρατηρητές διαπιστώνουν ότι πολιτικό σκηνικό αλλάζει και το κόστος για τον Μητσοτάκη διευρύνεται, δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Ή τουλάχιστον δεν ξέρουν τι Θεό πιστεύουν όσοι ρωτήθηκαν από τις συγκεκριμένες εταιρείες. Ή πώς αξιολόγησαν τις απαντήσεις οι εταιρίες.

Το λιγότερο που μπορεί να αξιώσει κανείς μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο είναι ο έλεγχος. Δεν έχουν κατοχυρώσει οι δημοσκόποι το «προνόμιο» στην ασυδοσία, σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα .

Πρωτίστως αυτό πρέπει να επιδιωχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ που αδρανεί και ας εμφανίζεται χωρίς ελπίδα επικράτησης. Πώς δέχεται τα αποτελέσματα- και τη λοιδορία του κόμματός του από φιλοκυβερνητικούς αρθρογράφους-αδιαμαρτύρητα;.

Εκτός αν συμφωνούν στην Κουμουνδούρου, οπότε ας σταματήσουν να μιλούν για «προοδευτική κυβέρνηση» και «πρωτιά».

Ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να ζητήσει ήδη έλεγχο από το ΕΣΡ και τη Βουλή -ή και τη Δικαιοσύνη όπου χρειάζεται. Όπως προβλέπεται από το νόμο. Απλά πράγματα.

–Ποιός χρηματοδότησε τις συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις και πόσο; Πού βρίσκονται τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν και ποιος, με ονοματεπώνυμο, τα επεξεργάσθηκε; Ποιος βεβαιώνει ότι τα ευρήματα που ανακοίνωσαν οι εταιρείες, είναι αυτά που προκύπτουν;

Πώς τεκμηριώνεται ότι το προσωπικό που χρησιμοποιήθηκε εφαρμόζει επιστημονικές μεθόδους στη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων;

Οι εκλογές δεν γίνονται με δημοσκοπήσεις, αλλά με ψήφους. Καμιά φορά όμως οι ψηφοφόροι παπαγαλίζουν τις δημοσκοπήσεις -που παίζουν με τα ποσοστά κατά βούληση.

Ειδικά όταν στον -εβδομαδιαίο- χορό της δημοσκοπικής Δημοκρατίας οι ενδιαφερόμενοι – εν προκειμένω ο Τσίπρας, τα άλλα κόμματα και ο περιβόητος Κουτρουμάνος, κρατούν το «ίσο».

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR