Κώστας Γαβράς: Αλέξης

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Με τη σοφία του ο Γαβράς αναδεικνύει ότι η νέα χειραψία του Τσίπρα με την Ιστορία, θα γίνει με «κατάλληλους ανθρώπους» δίπλα του.

Στην πολιτική υπάρχουν δείκτες. Καθώς τους μετακινούν οι αέρηδες της Ιστορίας, σηματοδοτούν την κατεύθυνση των πραγμάτων.

Από τους πιο διαδραστικούς δείκτες, είναι η γνώμη φωτισμένων ανθρώπων της τέχνης.

Είναι προικισμένοι με χάρισμα να διακρίνουν τη φορά των εξελίξεων και ταυτόχρονα να την επηρεάζουν.

Η μουσική και η κινηματογραφία έχουν το μεγαλύτερο προνόμιο σ’ αυτή την αμφίδρομη λειτουργία: αμεσότητα στην επικοινωνία και κώδικες επαφής με το συλλογικό υποσυνείδητο.

Ο Κώστας Γαβράς είναι από τους διακεκριμένους παγκοσμίως σ’ αυτή την αέναη σχέση των δημιουργών με την κοινωνία .

Με το «Ζ» έδωσε σχήμα και μορφή στην αντιφασιστική Ελλάδα, πριν υποκύψει στο φασισμό – αποκαλύπτοντας τους μηχανισμούς που οδήγησαν στη χούντα των κολονέλων.

Με τον «Αγνοούμενο» και την «Ομολογία» φώτισε τη βαρβαρότητα των καθεστώτων στις δυο πλευρές του μεταπολεμικού διπολισμού.

Με το «Τσεκούρι» προετοίμασε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στην κουλτούρα της ενσωμάτωσης του ρεύματος μετακίνησης πληθυσμών.

Οι «Ανήλικοι στην αίθουσα» – παρά το αδύναμο σενάριο, λόγω Βαρουφάκη -, προειδοποίησαν την ελληνική Αριστερά για τις ανεπάρκειές της στη διακυβέρνηση.

Τώρα ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης, ξαναπιάνει το νήμα της προσέγγισής του στον χαρισματικό Αλέξη Τσίπρα από εκεί που το είχε αφήσει το 2015 και προαναγγέλλει την επιστροφή του.

Με τον λόγο του αυτή τη φορά, την αναδεικνύει ως προτεραιότητα για να στεριώσει το δημοκρατικό κίνημα ως κυβερνώσα δύναμη στην Ελλάδα.

Υπολογίζει στην ακεραιότητα και την ωρίμανση του πρώτου Πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης που δεν προέρχεται από πολιτικό τζάκι.

Οι αναφορές του στη συνέντευξη με τον Αντώνη Μποσκοΐτη – για το Documento – έχουν χαρακτήρα πολιτικής πρόβλεψης και ταυτόχρονα παιδαγωγικής παρότρυνσης:

«Δεν βρίσκω άλλη λύση σήμερα από την ανάγκη επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση. Είναι η μόνη θετική διέξοδος για να αλλάξει η δύσκολη κατάσταση της χώρας…. Βλέπετε εσείς άλλον;».

Ο ίδιος το βλέπει ως καταδίκη της λανθασμένης συλλογικής επιλογής του 2019 και διέξοδο αποκατάστασης της βλάβης που επέφερε: «Ο Μητσοτάκης που τον βγάλατε, που τον ψηφίσατε, φαίνεται τι κάνει».

Με αυτόν το απλό και βαθιά αναλυτικό τρόπο αποτυπώνει στη συγκυρία: το έρεβος που προκάλεσε ο Νεομητσοτακισμός και η προοπτική που ενσαρκώνει ο Τσίπρας.

Δεν μιλάει σαν οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ. Ως πολιτικός αναλυτής και διανοούμενος διαισθάνεται που δείχνει πλέον η πυξίδα και το βρίσκει ελπιδοφόρο.

«Ο Τσίπρας μέσα απ’ όσα προηγήθηκαν, από τα λάθη που έκανε, απέκτησε πείρα σοβαρή, που μπορεί να τη χρησιμοποιήσει στο εξής. Πριν, δεν είχε την εμπειρία ούτε τους κατάλληλους ανθρώπους».

Με τη σοφία του ο Γαβράς αναδεικνύει ότι η νέα χειραψία του Τσίπρα με την Ιστορία θα γίνει με «κατάλληλους ανθρώπους» δίπλα του.

AΠΟ ΤΗΝ IEIDISEIS.GR