Κώστας Καραμανλής: Διευκόλυνση

Του Γ. Λακόπουλου

Προσωπικοί φίλοι δεν είναι, σαν χαρακτήρες δεν ταιριάζουν, οι γυναίκες τους δεν κάνουν παρέα, ως πολιτικοί είναι ημέρα με τη νύχτα και στο στερέωμα της συντηρητικής παράταξης έχουν ξεχωριστούς γαλαξίες.

Τι δουλειά είχε λοιπόν ο Κώστας Καραμανλής να τρώει βραδιάτικα, μετά συζύγων, στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Όσοι μελετούν τη σημειολογία της ΝΔ αρχίζουν την ανάλυση γι΄ αυτόν τον αιφνίδιο «μυστικό δείπνο», ακριβώς από τον γεωγραφικό προσδιορισμό του: έγινε στο σπίτι του Μητσοτάκη.

Με απλά λόγια ο Κώστας και η Νατάσα Καραμανλή δεν περνούσαν από τον περιφερειακό του Λυκαβηττού, είδαν φως στον Μητσοτακέικο και σκέφθηκαν:

-Δεν χτυπάμε να δούμε τι κάνουν αυτές οι ψυχές;

Εκεί βρίσκεται η πολιτική ουσία: δεν πήγε ο πρώην Πρωθυπουργός στο σπίτι του νεώτερου Μητσοτάκη, αλλά προσκλήθηκε.

Συνεπώς το ερώτημα αλλάζει; Γιατί ο Κυριάκος έγινε τόσο φιλόξενος απέναντι στον «θεματοφύλακα» του Καραμανλισμού;

Μόλις προ ημερών έλεγε στη Βουλή ότι η ΝΔ δεν είναι πλέον η ΝΔ, αλλά ένα άλλο κόμμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πλέον το έργο των χειρών του.

Η απάντηση βρίσκεται στη συγκυρία.

Δεν είναι μυστικό ότι ο Καραμανλής ουδόλως ενθουσιάζεται με τα σχέδια Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά και τον προειδοποίησε: ούτε να το σκεφθεί ότι «θα τα βρει» με τον Ερντογάν, καθ΄ υπόδειξη τρίτων.

-«Συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να «λογικευτούμε και να τα βρούμε», πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων, δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον».

Όπως δεν είναι μυστικό πως όταν ο Καραμανλής έλεγε ότι ο Ζάεφ «υπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν παίρνει αυτομάτως εισιτήριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση», το εννοούσε.

Άρα ψηφίστε τα Μνημόνια χωρίς εμένα.

Επίσης η φημολογούμενη πρόθεση του Πρωθυπουργού να ενισχύσει τη σημιτική συνιστώσα της κυβέρνησής του, προσκρούει στη γνώμη του Καραμανλή για τον Σημίτη και το σύστημα που τον ανέδειξε και έχει διατυπωθεί ακόμη και μονολεκτικά.

Για το τι διημείφθη σε αυτό το αμήχανο δείπνο ξέρουμε μόνο όσα κατέγραψε το ρεπορτάζ του «συναξαριστή» της ΝΔ Μαν. Κοττάκη.

Περισσότερο όμως μας διαφωτίζει ότι η πρωτοβουλία για την κοινοποίησή του προήλθε από την πλευρά Μητσοτάκη.

Όπερ έδει δείξαι. Καθώς σε ό,τι αφορά τις Πρέσπες, τα ελληνοτουρκικά και τον ανασχηματισμό, ο Πρωθυπουργός ζορίζεται στην Κ.Ο., είναι ανάγκη να μάθουν στην παράταξη-της οποίας τον πολιτικό φορέα διοικεί από το 2016- ότι έχει προσωπικές σχέσεις με τον «παραταξιάρχη».

Ο Καραμανλής-που δεν παραβίασε ούτε κατά μια γραμμή τη «θεσμική αποστασιοποίηση» από τότε που αποφάσισε να αφήσει την ηγεσία της ΝΔ σε άλλους –τον διευκόλυνε.

Πρέπει να φανούν στον ορίζοντα οι επόμενες εκλογές για να μάθουμε γιατί το έκανε.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR