Κώστας Καραμανλής: Λύτρωση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Την επόμενη Τετάρτη, στα Ανώγεια, ο Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με το πνεύμα του φίλου του Γιάννη Κεφαλογιάννη, που δεν σήκωνε Μητσοτακική μύγα στο σπαθί του.

Ο Πόλεμος των Ρόδων, με ιστορίες της Κρήτης: οι Κεφαλογιάννηδες δεν τα πήγαιναν ποτέ καλά με το Μητσοτακέικο – με τους Βαρδινογιάννηδες σε ρόλους μπαλαντέρ ανάμεσά τους.

Αν διπλώσουμε τον χάρτη της Ελλάδας, η Κρήτη θα πέσει πάνω στις Σέρρες – κατά την …παπάρα που εκστόμισε, ως ανακάλυψη της πυρίτιδας ο Κυριάκος – και εκεί θα βρούμε τους Καραμανλήδες, με τις αποστάσεις τους στις δυο από τις τρεις οικογένειες.

Η «προδοσία» του Αχ. Καραμανλή που έστειλε τον γιο του παραπαίδι στην αυλή ενός Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να απασχολήσει την Ιστορία.

Εδώ ανεβαίνει στη σκηνή ο πιο Καραμανλής μετά τον Καραμανλή: ο πρώην Πρωθυπουργός και μακροβιότερος αρχηγός της Ν.Δ.. Σφραγιδοφύλαξ, των ιερών και των οσίων του ιδρυτή παρότι δυο φορές ως τώρα παραδοθήκαν «τα άγια τοις κυσί».

Είσαι Καραμανλής και το κόμμα σου διασύρεται από την ατιμωτική μεθόδευση των τηλεφωνικών παραβιάσεων, από την ίδια οικογένεια με θύματα έναν πολιτικό σήμερα και παλαιότερα τον Μιλτιάδη Έβερτ. Τι κάνεις;

Το ερώτημα εντείνεται συναισθηματικά, επειδή υπήρξε ο ίδιος θύμα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Σήμερα ακούει από τους θώκους που βρισκόταν τον Μητσοτάκη να δηλώνει ότι δικαιούται να εξαπολύει την ΕΥΠ για να παρακολουθεί οποιονδήποτε, «χωρίς εξαίρεση», άρα και αυτόν.

Ο Καραμανλής δεν βρισκόταν στα έδρανα της Ν.Δ. κατά τον εξευτελισμό που επιφύλαξε στους θεσμούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντί να απολογηθεί για τους κοριούς του.

Σοφή επιλογή. Παριστάμενος είτε θα χειροκροτούσε, βάζοντας τον εαυτό του στο κάδρο της δουλικότητας όσων που ξεχεριαστήκαν, είτε θα αποδοκίμαζε έστω δια της σιωπής.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο Μητσοτάκης δεν θα είχε τόπο να σταθεί και η κυβέρνηση ενδεχομένως θα έπεφτε, εξέλιξη διόλου συμβατή με πολιτική ομαλότητα.

Να εξηγούμαστε: Οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν πρέπει να ανατρέψουν την κυβέρνηση στη Βουλή α λα Σαμαρά με τον πατέρα Μητσοτάκη.

Δικαιούνται όμως να αξιώσουν σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να ζητήσουν εύλογες εξηγήσεις από αυτόν που υπάρχει στην πρωθυπουργία χάρη στην εμπιστοσύνη τους.

Αν δεν τις έχει, εναπόκειται στη συνείδησή τους και στην αντίληψη που έχουν για το κόμμα τους, αν θα το καταπιούν ή θα τον αντικαταστήσουν -νομίμως- οπότε για τα υπόλοιπα αρμόδιος είναι ο Κανονισμός της Βουλής.

Το δικαίωμα των εξηγήσεων το έχουν ακόμη. Και είναι η μόνη λύτρωση για το κόμμα των Καραμανλήδων που σπιλώνεται από τον Νεομητσοτακισμό και μένει βουβό.

Αν ο Πρωθυπουργός απορρίψει το αίτημα για συζήτηση στην Κ.Ο., αναλαμβάνει την ευθύνη του.

Το βάρος της πρωτοβουλίας πέφτει πλέον στις πλάτες του Καραμανλή ως εν ενεργεία βουλευτή.

Την επόμενη Τετάρτη στα Ανώγεια θασυναντηθεί με το πνεύμα του φίλου του Γιάννη Κεφαλογιάννη, που δεν σήκωνε Μητσοτακική μύγα στο σπαθί του.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR