H αγωνία του Μητσοτάκη πριν από τα πέναλτι: αργά ή γρήγορα η σημερινή αντιπολίτευση και μια ΄άλλη κυβέρνηση θα μπει στα άδυτα της ΕΥΠ και μάλλον θα φρίξει

Του Νίκου Λακόπουλου

Η εικόνα του Πρωθυπουργού στη Βουλή πρόσφατα ήταν αξιολύπητη: ποτέ πριν δεν άκουσε τόσα υποτιμητικά σχόλια από αντιπάλους του -κατηγορούμενος ενώ η δικαστική έρευνα καθυστερεί, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη, και η Εξεταστική Επιτροπή αρχίζει να συνεδριάζει με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να λέει τόσα ψέματα, ούτε να μεταθέτει ευθύνες που του ανήκουν σε άλλους με παιδιάστικα επιχειρήματα όπως το ότι “δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ» -την οποία δεν πήρε απλώς υπό την εποπτεία του, αλλά φρόντισε να την αναθέσει σε φίλους και συγγενείς του ένα τρόπο που δείχνει πως δεν εμπιστεύεται ούτε την ίδια του την κυβέρνηση.

«Φτιάξατε καθεστώς νεποτισμού, εκφυλισμού, σήψης και παρακμής που όμοιο του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα θα πει ο Αλέξης Τσίπρας που αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του Μητσοτάκη «ότι δεν γνώριζε» είπε «να σας αναγνωρίσουμε μειωμένη δυνατότητα αντίληψης.

Αυτό επικαλείστε. Ότι είστε τόσο ανεπαρκής που ο πιο στενός σας συνεργάτης και ο πιο στενός σας συγγενής λειτουργούσαν εν αγνοία σας. Ότι τελικά δεν κυβερνούσατε εσείς. Ότι πρωθυπουργός ήταν ο ανιψιός σας, αυτό μας λέτε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε στα ερωτήματα γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη και τον Κουκάκη, ούτε γιατί δεν ελέγχεται η εταιρεία που εμπορεύεται το Predator κι απέφυγε οτιδήποτε αφορά τον ανηψιό του και πρώην γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού και γιατί τε΄λικά αποπέμφθηκε.

Η φράση “κανένας πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να γνωρίζει ποιον ακούει η ΕΥΠ – Εγώ δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ” μάλλον ανήκει σε μελλοντική του κατάθεση στην Εξεταστική ή άλλη επιτροπή -όπου τον κάλεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Αν δεν έχει το δικαίωμα να γνωρίζει, η αποπομπή του διοικητή της ΕΥΠ επειδή δεν τον ενημέρωση δεν δικαιολογείται. Ούτε η δ΄ήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει να γίνονται άλλες παρακολουθήσεις καθησυχάζει.

Η ΕΥΠ δηλαδή παρακολουθεί και άλλους πολιτικούς και η κυβέρνηση δεν το γνωρίζει -ούτε έχει δικαίωμα ο Πρωθυπουργός να το γνωρίζει (!). Προφανώς δεν ήταν ο Ανδρουλάκης ο μόνος ύποπτος για… κατασκοπεία, ενώ δεκαπέντε χιλιάδες παρακολουθήσεις το χρόνο είναι παρά πολλές και σ’ αυτές δεν περιλαμβ΄άνονται μόνο απλοί πολίτες.

Οι παρακολουθήσεις είναι αξιόποινες πράξεις

Η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη -για την οποία ο πρωθυπουργός προεξόφλησε τη νομιμότητά της είναι αντισυνταγματική και είναι αξιόποινη πράξη. Η παρακολούθηση επιτρέπεται μόνο για τη διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρού εγκλήματος ή για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά δεν έχουμε μάθει ακόμα τι από τα δύο συνέβη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να αποφύγει τέτοιες ευθύνες, αλλά έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα καταθέσουν ο πρώην διοικητής και η αρμόδια εισαγγελέας. Ποιος έδωσε την εντολή της παρακολούθησης και για ποιούς λόγους;

Επιπλέον ο ίδιος ο Πρωθυπουργός -που δεν ήξερε- μπορεί να έχει πέσει θύμα παρακολούθησης ή μελλοντικού εκβιασμού από κέντρα που ο ίδιος πάντως δεν επείγεται να ελέγξει.

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στην αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας -πιθανόν με την ελπίδα ότι δεν θα το κάνει.

Ήταν μια ακόμα ύβρις προς το πολίτευμα αυτή η πρόκληση που δήλωνε στην ουσία πως μπορώ να παρανομώ και να μην παραιτούμαι όταν έχω κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι βουλευτές- όμηροι καταχεικρότησαν, αλλά όλοι πρόσεξαν ότι έλειπαν από τα βουλευτικά έδρανα οι Καραμανλής, Σαμαράς και Δένδιας.

Μπορεί αυτό να σήμαινε πως δεν συναινούν σε αυτό που συμβαίνει -ένας ηγέτης να μην αναλαμβάνει την ευθύνη του και να εκβι΄άζει: τι σημαίνει έρευνα σε βάθος χρόνου ως την περίοδο που είχαν την διακυβέρνηση οι Σαμαράς και Δένδιας;

¨Οταν ανοίξουν τα αρχεία της ΕΥΠ

Προς το παρόν μια δημοσκόπηση που δείχνει φθορά της κυβέρνησης δίνει την σειρά της σε άλλη που δείχνει πως δεν τρέχει και τίποτε: οι πολίτες δεν ασχολούνται με τις υποκλοπές.

Μόνο κάτι συνταγματολόγοι και η αντιπολίτευση -που δεν κερδίζει και τίποτε: ένας Πρωθυπουργός δη΄λαδή μπορεί να παρακολουθεί τους αντιπάλους του, αρκεί να εκμαυλίζει τους ψηφοφόρους με παροχές που προέρχονται από τα δικά τους χρήματα.

Ο Μητσοτάκης με λίγα λόγια δεν βάζει σε κρίση μόνο την κυβέρνηση και το κόμμα του -με απειλές πως “θα σας πάρω μαζί μου”, αλλά όλο το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς και το ίδιο το σύστημα που τον ανέδειξε.

Αν όμως κάποιος οργανώνει μια μυστική υπηρεσία για προσωπική κρίση και να κάνει παρακολουθήσεις, μπορεί να κάνει και πολιτικούς εκβιασμούς.

Το επόμενο διάστημα θα γνωρίζουμε αν η απόφαση του Μητσοτάκη να μην παραιτηθεί -και να αναλάβει το ρίσκο, όπως είπε- τον έσωσε με έναν διασυρμό ή θα τον οδηγήσει σε κάποιον μεγαλύτερο.

Αργά ή γρήγορα πάντως -αυτό που ζητάει η αντιπολίτευση- να ανοίξουν οι φάκελοι όσων παρακολουθούνται -και να ενημερωθούν θα γίνει. Η σημερινή αντιπολίτευση και μια ΄άλλη κυβέρνηση θα μπει στα άδυτα της ΕΥΠ και μάλλον θα φρίξει.