Κώστας Καραμανλής: Ορφάνια

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Γιατί να ψηφίσουν ένα κόμμα που ονομάζεται ακόμη ΝΔ, αλλά δεν θα έχει βουλευτή τον Καραμανλή, ούτε θα ορίζουν την πολιτική, την ιδεολογία και τη ηθική του, οι αρχές του Καραμανλισμού;

Ίσως το πρόσωπο αυτών των εκλογών και της επομένης Βουλής, είναι κάποιος που δεν μετέχει στις εκλογές, ούτε θα βρίσκεται στην επόμενη Βουλή: ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Για πρώτη φορά από το 1989, το όνομά του δεν βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος που διοίκησε για δώδεκα χρόνια.

Τα μισά σχεδόν, ως Πρωθυπουργός, μετά από δύο εκλογικές νίκες, απέναντι στο πανίσχυρο ως τότε ΠΑΣΟΚ.

Οι συντηρητικοί της Θεσσαλονίκης που είχαν εθιστεί να εκπροσωπούνται από έναν Καραμανλή, βλέπουν τώρα με μελαγχολία έναν Μητσοτάκη να βάζει, με αναίδεια, το όνομά του στο ίδιο ψηφοδέλτιο.

Οσοι από τους Νεοδημοκράτες της επικράτειας είχαν πάρει αψήφιστα την απόφαση του Καραμανλή να μην πολιτευτεί άλλο -με ένα κόμμα υπό την ηγεσία ενός Μητσοτάκη που σχεδιάζει να το καταβροχθίσει -προσέρχονται σ αυτές τις εκλογές με αισθήματα λύπης, για την ορφάνια της ΝΔ.

Πώς θα είναι το κόμμα τους στην επόμενη Βουλή χωρίς τον Καραμανλή στην Κ.Ο.-είτε κερδίσει τις εκλογές ο Μητσοτάκης, είτε όχι;

Αυτό το διάζευγμα αρχίζει να διαμορφώνει ένα ανομολόγητο ερώτημα στο συλλογικό υποσυνείδητο: θέλουν να τις κερδίσει;

Η αποχή του Καραμανλή από τη Βουλή, εγγράφεται εντός τους ως τάση αποχής τους από την κάλπη που μπορεί να δώσει στον Μητσοτάκη μια νέα νίκη.

Να τον κάνει πανίσχυρο εναντίον του Καραμανλισμού, το οποίο έχει «ευχή και κατάρα» από τον πατέρα του να ενταφιάσει- ως εκδίκηση στον Εθνάρχη που μισούσε…

Μήπως οι ψηφοφόροι της ΝΔ – οι αμιγώς Καραμανλικοί τουλάχιστον-ψηφίζοντας τον Μητσοτάκη, βάζουν τα χέρια τους και βγάζουν τα μάτια τους;

Από αφοσίωση στο κόμμα τους, στήριξαν ως τώρα έναν περιστασιακό αρχηγό-που ποτέ δεν συμπάθησαν, ούτε και ο ίδιος αυτούς.

Αν το επαναλάβουν μετά την απουσία του Καραμανλή, δεν θα είναι μοιραίοι, ως συμμέτοχοι στην καταστροφή του κόμματος όπως το ξέρουν;

Ολοι ψυχανεμίζονται ότι ο Μητσοτάκης δεν το γέμισε με τυχάρπαστους και ανεμομαζώματα από άλλα κόμματα, χωρίς λόγο.

Δεν στέρησε τα υπουργεία από τους βουλευτές της ΝΔ για να τα δώσει σε ξενόφερτους, ακροδεξιούς και τοποτηρητές συμφερόντων.

Οι Καραμανλικοί της ΝΔ, όποιο εύρος και αν έχουν, ως τμήμα του εκλογικού σώματος,σίγουρα είναι το πυρηνικό κομμάτι της ΝΔ.

Η ραχοκοκαλιά -χάρη στην οποία η ευρύτερη Συντητηρική παράταξη, συνεχίζει να θεωρεί ως πολιτικό φορέα της το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Χωρίς τον φυσικό πολιτικό του επίγονο και αυθεντικό εκπρόσωπο του Καραμανλισμού στην Κ.Ο., πόσο ΝΔ θα είναι η ΝΔ;.

Η ιστορική συνάφεια της αύρας του Κώστα Καραμανλή, με την ψυχοσύνθεση του μέσου Νεοδημοκράτη, θα κάνει πίσω από το παραβάν το χέρι των Καραμανλικών να τρέμει.

Γιατί να ψηφίσουν ένα κόμμα που ονομάζεται ακόμη ΝΔ, αλλά δεν θα έχει βουλευτή τον Καραμανλή, ούτε θα ορίζουν την πολιτική, την ιδεολογία και τη ηθική του, οι αρχές του Καραμανλισμού;

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR