Κώστας Τασούλας: Υπηρεσίες

Του Γ. Λακόπουλου

Πέφτει μια κυβέρνηση για έναν «κωλόσπιτο»; Όχι, αν θυμηθούμε όσα έλεγε ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος, για τη «ροζ βίλλα της Εκάλης» και την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου.

Κατ’ αναλογία γιατί να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη διαβόητη «οικία Βολτέρου» στο Παρίσι – ιδιοκτησίας μιας γαλλικής εταιρίας περιστρεφόμενης ιδιοκτησίας, που λείπει από το πρωθυπουργικό «πόθεν έσχες».

Καλώς λείπει – αφού από πενταετίας η κατέχουσα σύζυγος του Πρωθυπουργού έχει αποξενωθεί, από την εν λόγω εταιρία, δια μεταβιβάσεως – λέει η κυβερνητική υπεράσπιση.

Άρα το εν λόγω οίκημα με θέα τον Σηκουάνα δεν απειλεί την κυβέρνηση.

Ωστόσο κατά τα στοιχεία που δημοσιεύονται σε ΜΜΕ – εκτός αν η εφημερίδα Documento δεν ανήκει στα ΜΜΕ όπως έχουν αποφανθεί η λίστα Πέτσα και ο εκάστοτε κονφερανσιέ των πρωθυπουργικών συνεντεύξεων Τύπου – η αποξένωση δείχνει εικονική.

Υπάρχει λοιπόν ένα θέμα που μπορεί να εξελιχθεί σε πρωθυπουργικό σκάνδαλο, εξ ου και πρέπει να ερευνηθεί.

Από ποιον; Από αυτούς που ερευνούν τα σκάνδαλα στις Δημοκρατίες: τα ΜΜΕ, τον Εισαγγελέα, τις Φορολογικές Αρχές και τη Βουλή, αφού πρόκειται για μέλος της.

Εδώ μπαίνει στη σκηνή ο Κώστας Τασούλας και οδηγεί σε ακύρωση τη ρήση του Γιαννόπουλου, προκαλώντας ένα σκάνδαλο συγκάλυψης, που στο τέλος πλήττει την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Βουλής εκ της θέσεως του ευθύνεται για οτιδήποτε συμβαίνει στο Κοινοβούλιο.

Συνεπώς και για τον κοινοβουλευτικό χειρισμό μιας υπόθεσης που ενδέχεται να αποδειχθεί σκάνδαλο.

Αλλά για να το μάθουμε απλώς πρέπει να ερευνηθεί από τη Βουλή – σε ό,τι την αφορά.

Αυτό ακριβώς προσπάθησε να αποφύγει κάποιος: πακετάρισε το «πόθεν έσχες» Μητσοτάκη στο σωρό όσων θα αρχειοθετηθούν, καθώς παρουσιάζουν παρατυπίες χωρίς ιδιαίτερη σημασία.

Έχει ξανασυμβεί το 2019. Αλλά με τα νέα δεδομένα δεν θα μπορούσε να μιλήσει για αρχειοθέτηση ούτε ο σοφός νομομαθής Γεραπετρίτης.

Ποιος ήταν ο δράστης; Ένας απλός υπάλληλος που αρχειοθέτησε τον φάκελο Μητσοτάκη «εκ παραδρομής», όπως είπε αβασάνιστα βουλευτής της ΝΔ;

Ή μήπως ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής που παίζει την κολοκυθιά με τις ημερομηνίες σύγκλισής της;

Καθώς το θέμα δεν είναι αστυνομικής υφής, αλλά αμιγώς πολιτικό, ο ύποπτος υπάρχει εξ οφίτσιο: είναι ο πρόεδρος της Βουλής.

Εφόσον και η ΝΔ παραδέχεται ότι υπήρξε αρχειοθέτηση, έστω εκ παραδρομής, οφείλει να εμφανίσει τον υπάλληλο που τη διέπραξε.

Αλλιώς δεν υπάρχει υπάλληλος. Είναι μια αντικοινοβουλευτική και παράνομη μεθόδευση συγκάλυψης.

Στην ούγια έχει το όνομα του Κώστα Τασούλα.

Άλλωστε είναι κατ’ εξακολούθηση υπότροπος για προσφορά υπηρεσιών προς την κυβέρνηση.

Η δουλικότητα υπουργών και βουλευτών στο Μέγαρο Μαξίμου έχει τις εξηγήσεις της.

Ο πρόεδρος της Βουλής όμως είναι πολιτειακός παράγων. Ούτε υπάλληλος του Πρωθυπουργού, ούτε προέκταση της κυβέρνησης.

Εφόσον μεθόδευσε την αρχειοθέτηση, η υπηρεσία που προσπάθησε να προσφέρει δείχνει ότι τα νέα εκ Παρισίων δεν είναι καλά.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR