Κ. Αρβανίτης: «Ανίκανη και να απορροφήσει τα κονδύλια, η κυβέρνηση πανηγυρίζει»

Γεμάτος υπερηφάνεια σήμερα μετά την συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε για τα έως 2,25 δισ. που εξασφάλισε για τις πρόσφατες καταστροφές –σε όλη την χώρα, όχι μόνο την Θεσσαλία– από τα ήδη διαθέσιμα κεφάλαια τα οποία η κυβέρνηση, στην επιτελική της ανικανότητα, απέτυχε να απορροφήσει για την πρόληψη των καταστροφών.

Τα επικοινωνιακά παιχνίδια όμως του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του αδυνατούν να συσκοτίσουν το μωσαϊκό των επιτελικών ευθυνών για το έλλειμμα στην πρόληψη των καταστροφών, την αποτυχία διαχείρισης των σχετικών κονδυλίων και την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου, όσο κι αν επιχειρείται για άλλη μια φορά να στηθεί μια φτηνή φαρσοκωμωδία εντυπώσεων.

Όσο κι αν οι άριστοι προσπαθούν να βαπτίσουν το κρέας ψάρι, τα στοιχεία είναι αμείλικτα:

  • Από τα 30 και πλέον δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 117 εκ. προορίζονταν για αντιπλημμυρικά έργα. Ως τον Ιούνιο του 2023, η απορρόφηση των κονδυλίων ήταν στο 0%.
  • Για τη δασοπροστασία στο σχέδιο μπήκαν 377 εκατ. ευρώ και η απορρόφηση ήταν 2,46%.
  • Για την πολιτική προστασία και πρόληψη 187,5 εκατ. ευρώ και απορροφήθηκε το 0,52%.
  • Από το σύνολο των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει προβλεφθεί συνολικά για πολιτική προστασία, δασοπροστασία και αντιπλημμυρικά μόνο το 2,2%.

Ακόμη, πριν λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα για τροποποίηση του Ελληνικού Σχέδιο Ανάκαμψης -δηλαδή να βγουν κάποια έργα και να μπουν άλλα τα οποία μπορούν να τρέξουν πιο γρήγορα.. Το περιεχόμενο της πρότασης παραμένει άγνωστο και έτσι δεν γνωρίζουμε ποια έργα βγαίνουν και ποια μπαίνουν στην θέση τους ούτε το σκεπτικό πίσω από αυτήν την απόφαση.

Όλα αυτά, από μία κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που επικαλούνται συνεχώς την σφοδρότητα των φαινομένων που οφείλεται στην κλιματική κρίση, αλλά της οποίας οι Ευρωβουλευτές καταψήφισαν τον Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Ιούλιο, έναν νόμο που αναγνωρίζει το ολέθριο αποτύπωμα της κλιματικής καταστροφής και στοχεύει στην αντιμετώπιση του.

Η Ευρωομάδα της ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, μαζί με την ακροδεξιά, καταψήφισαν τον νόμο που αφορά στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος μετά από καταστροφές σαν κι αυτές που δοκιμάζουν τη χώρα μας.

Οι ευθύνες για τα κενά στην πρόληψη, την κακοδιαχείριση των κονδυλίων, την αναποτελεσματικότητα του κατ’ όνομα και μόνο επιτελικού κράτους, δεν μπορούν να παραβλεφθούν, ούτε να κρυφτούν πίσω από επικοινωνιακά τρικ.

Με χαμόγελα, με δημόσιες σχέσεις και καλοκαιρινές διακοπές, δεν βοηθάς την χώρα. Την χώρα τη βοηθάς με πρόληψη, σχέδιο και αποφασιστικότητα.