Κ. Τσιάρας: Nόμος και τάξη η προτεραιότητα της κυβέρνησης

«Τον νόμο και την τάξη» επιμένει να φέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σύμφωνα με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης έχει ως προτεραιότητα «να τελειώσει με την ανομία μια και καλή» και να αποκαταστήσει την «εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη».

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κώστας Τσιάρας ξεκαθάρισε «πως η πολιτική βούληση του πρωθυπουργού να τελειώσει με την ανομία μια και καλή είναι δεδομένη. Προφανώς, ο πόλεμος εναντίον της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας είναι πολυεπίπεδος και απαιτεί τη συνεργασία πολλών φορέων και πολλών υπουργείων. Σας διαβεβαιώνω όμως πως οι συναρμόδιοι υπουργοί, θα συνεργαστούν με τον καλύτερο τρόπο προκειμένου να μην υπάρχουν νησίδες ανομίας και άβατα, ποτέ και πουθενά».

«Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι μια εμβληματική μεταρρύθμιση που είχε αποτυπωθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. και στέλνει ένα καθαρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Ένα μήνυμα πως τα άβατα δεν είναι ανεκτά» πρόσθεσε ο υπουργός αναφερόμενος στην προεκλογική εξαγγελία της Πειραιώς που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο κ. Τσιάρας δήλωσε επίσης ότι οι αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης θα δρομολογηθούν αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Υποστηρίξαμε πως επιχειρήθηκαν πολιτικές μεθοδεύσεις που υπονόμευαν το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τη συνείδηση των Ελλήνων δικαστών. Αυτό που επιδιώκουμε ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να μην έχουν αμφιβολίες ούτε οι πολίτες. Να μην υπάρχουν σκιές πάνω στη Δικαιοσύνη» σημείωσε.

Για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ο κ. ίδιος θύμισε πως «η Νέα Δημοκρατία έχει διατυπώσει τις επιφυλάξεις της σε πολλά προβληματικά άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα» για να υποστηρίξει το εξής: «Έχουμε καταδείξει την κατεύθυνση των αλλαγών και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτές θα κινούνται στην αυστηροποίηση του πλαισίου αναφορικά με τις υφ΄ όρον απολύσεις βαρυποινιτών και τις δυνατότητες χορήγησης αδειών σε καταδικασμένους, αμετανόητους δολοφόνους. Επιπλέον, από την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα έχει ανακύψει και ένα σοβαρό ζήτημα σε σχέση με τα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς».