Λούκα Κατσέλη: Η οικοδέσποινα του “πάρτι” στο Καράβελ, η δεξιά σοσιαλδημοκρατία και μια… ρεβάνς

Του Νίκου Γαλάτη

Αν δεχθούμε την έκφραση του εκπροσώπου τύπου του Κινάλ σήμερα σε ένα ξενοδοχείο της Αθήνας θα γίνει ένα “ιδιωτικό πάρτι” στο οποίο θα παραστεί και θα μιλήσει μάλιστα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αλλά όχι μόνο αυτός. Στο “πάρτι” παρουσιάζεται η έκθεση για την «Ευημερία και την Ισότητα στην Ευρώπη», που εκπόνησε ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό τη Λούκα Κατσέλη και τον Δανό σοσιαλιστή, πρώην πρωθυπουργό, Πολ Ράσμουσεν.

Θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι όλων των ρευμάτων της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, εκτός από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. που αποφάσισε να απέχει από εκδήλωση της πολιτικής ομάδας στην οποία …ανήκει και θα έχει κεντρικό ομιλητή τον Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο και ένθερμο υποστηρικτή της σύγκλισης Σοσιαλδημοκρατών-Αριστεράς.

Θα είναι εκεί  ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα και θα μιλήσει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.  Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είναι, αλλά έστειλε το μήνυμά του στο Κινάλ: Συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Ούντο Μπούλμαν -που μάλλον άφησε αιχμές για τη στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. λέγοντας πως για ” παιχνίδια πολιτικής εξουσίας ή σε παλιούς θυμούς».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, που χαρακτήρισε την εκδήλωση «ιδιωτικό πάρτι» ήταν μάλλον αγενής προς τον Μπούλμαν όταν είπε πως “είναι ένας απερχόμενος επικεφαλής της ευρωομάδας κι αυτή η εκδήλωση δεν εξυπηρετεί τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και την καμπάνια ενόψει ευρωκλογών του Φρανς Τίμερμανς, την υποψηφιότητα του οποίου, ως γνωστόν, δεν υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας».

Η Λούκα Κατσέλη μιλώντας στον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο» ήταν μάλλον αποκαλυπτική για το τι συμβαίνει: “Δίνεται μία μεγάλη μάχη στο εσωτερικό των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων είπε. “Όπως και στην Ελλάδα στο παρελθόν, μέσα στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα υπάρχει μία συντηρητική τάση που θεοποιεί την αγορά και δεν δίνει μεγάλη προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη, τη σύνδεση της οικολογίας με την κοινωνία, στο ρόλο του κράτους στην οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχει και μία προοδευτική τάση που ανάγει σε πρώτες προτεραιότητες αυτά τα θέματα. Αυτή η μάχη συνεχίζεται, δεν έχει λυθεί. Τα επόμενα χρόνια θα δούμε μία αναδιάταξη όλου του πολιτικού σκηνικού».

Με ένα απίστευτο βιογραφικό η σύζυγος του Γεράσιμου Αρσένη επιλέχθηκε, μεταξύ 100 διακεκριμένων οικονομολόγων από όλο τον κόσμο, για τη θέση της διευθύντριας του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ, όπου παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 2007. Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ και εκλεγμένη στη Β΄ Αθήνας, υπουργός Οικονομίας και Εργασίας στη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου διεγράφη …νωρίς διαφωνώντας με της μνημονιακές πολιτικές για να ιδρύσει την Κοινωνική Συμμαχία και να γίνει το 2015  Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας.

Η διαγραφή -22 βουλευτών- έγινε με την ψηφοφορία για το πρώτο μνημόνιο όταν ο Γιώργος Παπανδρέου διέγραψε όσους είχαν καταψηφίσει την δανειακή σύμβαση ή ήταν απόντες από την ψηφοφορία ή δήλωσαν παρών επί της αρχής. Η ίδια έχει πει πως υπήρξε το «μαύρο πρόβατο» της κυβέρνησης Παπανδρέου, δεχόμενη συνεχείς επιθέσεις από μέσα μαζικής ενημέρωσης και ότι έπρεπε να φύγει από το Υπουργείο Εργασίας για να περάσουν τα μέτρα του Οκτωβρίου και να αποδομηθούν πλήρως οι εργασιακές σχέσεις. Το όνομά της όμως ακούγεται καθημερινά στα δελτία ειδήσεων για τον “Νόμο Κατσέλη”.

Η Κοινωνική Συμφωνία τον Μάιο του 2012 πήρε 60.000 ψήφους (0,96%) και δεν εμφανίστηκε στις εκλογές Ιουνίου. Η πρόεδρός της  δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. “Δεν υπάρχει καμία τέτοια προοπτική. Δεν προτίθεμαι να μπω στην πολιτική σκηνή, στην ενεργό πολιτική με αυτή την έννοια, στις επόμενες εκλογές. Δεν το αποκλείω για το μέλλον, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που με ενδιαφέρει είναι να ολοκληρώσω αυτό που κάνω, διεθνώς κυρίως, δίνοντας τον αγώνα για την προώθηση πολιτικών θέσεων, ενός πολιτικού προγράμματος».

Η συνέντευξή της στο ΑΠΕ μπορεί να είναι προφητική: “Οι κοινωνικές διεργασίες και ανακατατάξεις που έλαβαν χώρα ως αποτέλεσμα της κρίσης θα βρουν γρήγορα ή αργά πολιτική έκφραση μέσα από νέα προοδευτικά σχήματα αν όχι πριν, αμέσως μετά τις εκλογές.