Παύλος Χρηστίδης: Το νέο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ

 

Της Ιωάννας Λάκκα

xristidhs-573x330“Η Κεντροαριστερά ειναι θέμα ιδεών, αρχών, αξιών. Σίγουρα έγιναν λάθη παλιότερα. Εγωισμοί, διστακτικότητα, χάσιμο χρόνου. Η Κεντροαριστερά αποτέλεσε, κυρίως, θύμα του αντιμνημονιακού ψέματος. Υπήρξαν πολλοί, που πίστεψαν ότι με έναν νόμο θα μας παρακαλάει ο Σόιμπλε και με ένα άρθρο θα  χορεύουν οι αγορές. Σήμερα, που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει στο ψέμα του, η Κεντροαριστερά έχει την ευκαιρία και το ηθικό πλεονέκτημα της αλήθειας”.

Ο “νεαρός” που μιλάει γεννήθηκε μετά την Αλλαγή- δυο χρόνια. Μεγάλωσε και πήγε σχολείο στο Άργος και στο Ναύπλιο. Έζησε στην Κομοτηνή κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Νομική Σχολή, στο Δημοκρίτειο και ήταν ΠΑΣΠίτης. Μετά  έφεδρος δεκανέας στο Στρατό Ξηράς, ασκούμενος δικηγόρος και ύστερα δικηγόρος στην πατρίδα του το Ναύπλιο, όπου είναι δημοτικός σύμβουλος. 

Διαυγής φυσιογνωμία, με καθαρό λόγο και συγκροτημένη σκέψη προσωποποιεί την  πιο προχωρημένη μορφή πολιτικοποίησης της γενιάς τους. Χωρίς κραυγές,  προσφυγή στα τσιτάτα των “πατέρων” και  υπερφίαλες επιδιώξεις.  Η προσέγγισή του στο μέλλον αποπνέει σοβαρό προβληματισμό για την διαμόρφωση της Κεντροαριστεράς.

“Δεν θα είναι μια αλήθεια, γεμάτη φρούδες υποσχέσεις, άλλα ένα σχέδιο, που θα οδηγήσει στο μέλλον σε μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα, με ευκαιρίες για τη νέα γενιά και δικαιοσύνη. Στη νέα Κεντροαριστερά χωρούν όλοι όσοι μπορούν να σηκώσουν στην πλάτη τους μια Ελλάδα που θα δημιουργήσει δουλειές, θα έχει ευκαιρίες για τους νέους της, θα αντιστρέψει τις ιεραρχίες και θα αποβάλλει τις συντηρητικές αντιλήψεις”.

Τον Μάρτιο του 2013 εκλέχθηκε Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το Μάιο του 2014 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ. Ώσπου τον Ιούλιο του 2015 η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά τον έκανε εκπρόσωπο τύπου του κόμματος. Παραδόξως η αύρα της παρουσίας του δεν αξιοποιείται και  στην ουσία τον κρατούν στα μετόπισθεν, ενώ όσες φορές βγήκε  από το χαράκωμα επέστρεψε με δάφνες.  Γράφει καλά στην τηλεόραση και η επιχειρηματολογία του είναι οργανωμένη και πειστική. Καλύτερο πορτ παρόλ δεν θα μπορούσε να βρει η Φώφη.

“Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στη συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ θίγει κάθε αξία της Αριστεράς” λέει ο Παύλος Χρηστίδης. “Καλλιεργεί αισθήματα εθνολαϊκισμού, τα οποία ο κ. Τσίπρας καλύπτει, αν δεν υποδαυλίζει. Τα αποτυχημένα tweets προς τον κ. Νταβούτογλου είναι ενδεικτικά. Η ελληνική Δημοκρατία απαξιώνεται και το ρεύμα της λαϊκιστικής ρητορικής μεγαλώνει”. ‘Αρα ο ίδιος είναι αριστερός;

Θεωρεί ότι οι ιδεολογικές αρχές του Κινήματος είναι σήμερα πιο επίκαιρες. Ανήκει τους “εκσυγχρονιστές” που διαφώνησε με τον νόμο πλαίσιο της Άννας Διαμαντοπούλου για τα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα και συγκρούστηκε με το “κομματικό κατεστημένο”.  Δεν θεωρεί ότι το μνημόνιο είναι «ευλογία». Και σχολιάζει την φωτό του αναπληρωτή υπουργού Πολάκη με τον Άρη Βελουχιώτη και τις …σαμπάνιες: “Εκεί που ή καπεταναίοι κρεμούσαν τ’άρματα, οι γύφτοι κρεμάνε τις σαμπάνιες”. Ή πως “στράφι πήγαν οι αντιμνημονιακές πορείες του κ. Κουρουμπλή. Ό,τι έχασε το ξαναπήρε ως υπουργός του Τρίτου Μνημονίου”.

xris-456x300“Εμάς μας ενδιαφέρει η έξοδος από την κρίση. Ως ΠΑΣΟΚ μας ενδιαφέρει να κατοχυρώσουμε έναν αυτόνομο λόγο και ρόλο, τον οποίο έχει ανάγκη η χώρα για να προχωρήσουμε σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα διορθώσουν λάθη και να εξηγήσουμε στους Έλληνες πολίτες ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε την έξοδο από την κρίση.

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία. Άλλωστε το παραδέχθηκε και ο ίδιος στη συνέντευξή του ότι δεν θέλει να μετατρέψει το ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ενώ και όλη η πορεία η πρακτική και η δράση του απέχει χιλιόμετρα από το κεκτημένο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ένα τμήμα του κόμματός του στηρίζει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και ένα άλλο το μεγαλύτερο είναι έντονα ευρωσκεπτικιστικό”.

“Η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία είναι ταυτισμένη με το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και αυτό το ρόλο θα διευρύνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτή είναι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η κ. Γεννηματά και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα το πετύχουμε. Δεν είναι στα σχέδια του ΠΑΣΟΚ να συμπορευτούμε με κανέναν μέσα σε μια λογική, η οποία μας αθροίζει σε ένα τσουβάλι. Μας ενδιαφέρει επίσης να ανοίξει ένας διάλογος, ο οποίος θα οδηγήσει σε συστράτευση δυνάμεων. Αυτό δε θα γίνει με όρους «αντί», αντί-ΣΥΡΙΖΑ ή αντι-ΝΔ”.

afisaAΤο 2013 όταν επικρίθηκε ως γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για την αφίσα για το Πολυτεχνείο που συνέδεε τον Παύλο Φύσσα με τον Τεμπονέρα, τον Σωτήρη  Πέτρουλα και τον Γρηγόρη Λαμπράκη απάντησε. “«Ο Φύσσας για εμάς είναι αντίστοιχο σύμβολο με τον Τεμπονέρα, τον Λαμπράκη και τον Πέτρουλα. Δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, είναι όμως θύμα της φασιστικής δράσης, που πρεσβεύει ένα κομμάτι της κοινωνίας μας. Ο συμβολισμός έχει να κάνει με την ελευθερία και τη δημοκρατία, αυτά που κατεξοχήν εκφράζει η εξέγερση του Πολυτεχνείου».

Ο 28χρονος  δικηγόρος πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει να είναι εγκλωβισμένο σε μια παρελθοντολογία. Το πρώτο που πρέπει να βάλουμε μπροστά ως σκέψη είναι ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κόμμα που θα σέβεται πρώτα απ όλα τον εαυτό του». Παρότι είμαι νέος- λέει- και μνήμη έχω και γνώση έχω. “”Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την ελληνική οικονομία. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δε λέει τίποτα γιατί δεν έχει απολύτως κανένα σχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να θυμηθεί τι έλεγε πριν από 15 μήνες, καθώς από «αντιμνημονιακός» έγινε ο «μνημονιακότερος»….. Οι ΑΝΕΛ έφθασαν στο σημείο να υπερασπίζονται το ΝΑΤΟ και την παρουσία του. Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την ελληνική οικονομία, το οποίο να περιλαμβάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις, κυρίαρχες αλλαγές και με πρόσημο, το οποίο να ανακουφίζει τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Χρειάζονται προτάσεις από όλα τα πολιτικά κόμματα”.

Αυτό είναι το νέο πρόσωπο της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, μετά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκε από το 48% στο 5%. Η νέα γενιά της προσπαθεί να ορίσει το χώρο της ανάμεσα στην Δεξιά και τον “εθνικολαϊκισμό” με αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, την Μελίνα Μερκούρη, τον Γιώργο Γεννηματά, τιμώντας τον Παύλο Φύσσα δίπλα στον Τεμπονέρα και τον Πέτρουλα ή τον Λαμπράκη. Και την άποψη, όπως εκφράστηκε σε μια ανάρτηση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, πως ‘αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, Κεμάλ”.