Μάκης Βορίδης: Χουντικός μετά τη χούντα και αμετανόητος, προειδοποιεί τον… Μητσοτάκη!  

Του Γ. Λακόπουλου

Μάλλον δεν κατάλαβε ο Κ. Βαξεβάνης που ανέδειξε στο «Documento» τη συμμετοχή του Μάκη Βορίδη σε γιορτή νοσταλγών της χούντας.  Το σημερινό πρόβλημα του υπουργού  Γεωργίας δεν είναι τι έκανε πριν από 12 ή 20 χρόνια. Είναι ότι είναι… υπουργός Γεωργίας. Ήτοι βρίσκεται μακριά από τη Λεωφόρο Μεσογείων που αυτοπεριοριζόταν -για όσους ξέρουν πρόσωπα και πράγματα.

Ο πολιτικός τον οποίο ο Γιώργος Καρατζαφέρης αποκαλούσε ο «σολίστας μου» -και τον ξέπλενε για τα «εφηβικά παραπτώματα», μέχρι να τον πουλήσει ο προστατευόμενός του για τον Σαμαρά, όταν είδε ότι δεν μπορεί τον διαδεχθεί- κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, όπως διαπιστώνουν όλοι οι συνομιλητές του.

Πιστεύει πως ο ρόλος του στο πολιτικό σύστημα δεν είναι να φροντίζει για τα μαρούλια και τα πορτοκάλια. Δηλαδή δεν τον απασχολεί τι έκανε παλιά, αλλά τι δεν κάνει σήμερα.

Συνεπώς οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν αποκτούν άλλη αξία: όπως τις σχολίαζε ο ίδιος ο Βορίδης προκαλεί νέο ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης για τη ΝΔ. Από τον- αμήχανο και αμυντικό πάντως- σχολιασμό προκύπτουν δυο πράγματα:

Πρώτο, ότι κατά τη γνώμη του έχει αποκαθαρθεί στην κολυμβήθρα του εκλογικού Σιλωάμ- σαν μην πέρασε από αυτή και ο παλιός ομοϊδεάτης του ο Μιχαλολιάκος.  Πάλι καλά που δεν έκανε μήνυση για αναμόχλευση πολιτικού παρελθόντος.

Δεύτερο, ο πρώτος που πρέπει να το έχει υπόψη του αυτό είναι ο… Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού «εκλέγεται  κατ’ επανάληψη βουλευτής και έχει οριστεί υπουργός», τα πραγματικά περιστατικά του βίου του στη δημόσια σφαίρα διαγράφονται.

Δεν υπάρχει άλλη ερμηνεία. Αυτά δεν μπορεί να αφορούν τον Βαξεβάνη. Σκασίλα του αν έχει εκλεγεί βουλευτής ο Βορίδης, οποίος άλλωστε τον  βρίσκει απλώς «δύσπιστο  ή κακόπιστο και κακοπροαίρετο» που «αναμασά τα τετριμμένα».

Το γράμμα έχει παραλήπτη τον Πρωθυπουργό: δεν θα τον κρίνει γι’ αυτό που ήταν, γιατί έχει πάρει συγχωροχάρτι.

Να θυμηθούμε τι ήταν: χουντικός μετά τη χούντα. Στενός συνεργάτης του δικτάτορα, επικεφαλής της παπαδοπουλικής Νεολαίας -μετά τον Μιχαλολιάκο, κουμπάρος των Λεπέν.

Διαβόητος για τις επιδρομές κατά αριστερών, από όπου και η φωτογραφία με το τσεκούρι. Αρχηγός ακροδεξιού κόμματος που συναπτόταν με τον Κώστα Πλεύρη και περιθωριακός «ακτιβιστής της Δεξιάς».

Μέχρι να τον περισυλλέξει ο Καρατζαφέρης στον ΛΑΟΣ, μαζί με τον Άδωνι, τον υιό Πλεύρη, τον Βελόπουλο και τα άλλα τα παιδιά.

Από όλους ο Βορίδης είναι ο πιο αδικημένος. Πήγαινε για αρχηγός της χουντογενούς ακροδεξιάς και δε του βγήκε. Ήθελε να γίνει αρχηγός του ΛΑΟΣ και δεν έκατσε. Πήγε στη ΝΔ και πλασαρίστηκε ως δελφίνος, αλλά είδε τη σκόνη του Άδωνι και τον Μητσοτάκη.

Τώρα αντί για το επίζηλο υπουργείο Δικαιοσύνης που διεκδικούσε -νομομαθής γαρ και νομικός παραστάτης επιφανών- κατέληξε στο υπουργείο που τον καθηλώνει. Από εκεί θέλει τρόπο να φύγει όχι από το παρελθόν του, που τον βιδώνει ο Βαξεβάνης -με την ψευδαίσθηση ότι θα ιδρώσει το αυτί κανενός στη ΝΔ.

Ότι ο Βορίδης ήταν χουντικός, τραμπούκος – τον οποίο διέγραψε από το σύλλογο τη Νομικής ο Κωστής Χατζηδάκης ως «φασίστα»- και ιδεολόγος της ακροδεξιάς μόνο σε μια περίπτωση προκαλούσε αποστροφή στη ΝΔ: όταν ήταν επικεφαλής  της ο Καραμανλής, που ξεκαθάρισε ότι τα «άκρα» δεν περάσουν ποτέ την πόρτα του.

Ο Σαμαράς του άνοιξε πόρτα. Ο Μητσοτάκης τον ανέδειξε και δεν δείχνει -σε αντίθετη με τη Ντόρα Μπακογιάννη- να ενοχλείται όταν στην ουσία ο Βορίδης έχει τις ίδιες απόψεις με τον νεανικό εαυτό του -μόλις πρόσφατα τις ανέδειξε στο μεταναστευτικό.

Γι’ αυτό από αυτή την υπόθεση  αξία έχει η απάντηση Βορίδη. Δεν διαψεύδει τίποτε από το δημοσίευμα. Δεν αποκηρύσσει το παραμικρό από το παρελθόν του. Μόνο μια φορά το έκανε, όταν για ευνόητους λόγους εξέφρασε «μια συγγνώμη προς τον εβραϊκό λαό επειδή στο παρελθόν και ο ίδιος προσωπικά καλλιέργησα πολιτικές και προσωπικές σχέσεις με αρνητές του Ολοκαυτώματος».

Τα υπόλοιπα τα εντάσσει τη δράση του ως στέλεχος «πατριωτικού κινήματος» -όπως αναφέρει- των χουντοακροδεξιών,  των εθνικιστών, του ρατσισμού και της φασίζουσας  ιδεολογίας και πρακτικής.

Επί του σημερινού δημοσιεύματος ισχυρίζεται απλώς ότι στις φωτογραφίες με τον ίδιο δεν υπάρχει το «πουλί» της χούντας και μπήκε… αφού έφυγε- χωρίς να δείχνει ότι θα το… κατέβαζε αν είχε μπει παρουσία του. Δεν απολογείται για τίποτε, ούτε καν για την «άτυπη συνεστίαση» των χουντικών που τίμησε.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι  παρουσιάζει το πολιτικό του παρελθόν από το 2007!

“Μέχρι σήμερα έχω εκλεγεί 7 φορές βουλευτής και οριστεί 3 φορές υπουργός από διαφορετικούς πρωθυπουργούς. Οι πολίτες με ψήφισαν αφού πρώτα είχα δώσει εξηγήσεις αμέτρητες φορές, προφανώς ουσιαστικές και πειστικές, για την πολιτική διαδρομή μου και τα ιδεολογικά πιστεύω μου. Προφανώς οι Έλληνες πολίτες πείστηκαν από αυτές και κατανόησαν τη συνολική πολιτική μου διαδρομή».

Σ’ αυτή την παρουσίαση δεν βρίσκει τίποτε μεμπτό στο παρελθόν του, δεν μετανιώνει, ούτε ζητάει συγνώμη από καθένα, αλλά παρουσιάζει ως οιονεί …συνενόχους του  τους  πρωθυπουργούς  που τον υπουργοποίησαν και τους πολίτες που τον ψήφισαν.

Απίστευτο. Τους… καταλογίζει ότι βρήκαν «ουσιαστικές και πειστικές» τις εξηγήσεις του για την «πολιτική διαδρομή και ιδεολογικά πιστεύω του». Προβάλλει ότι τα «κατανοήσαν» -σαν να λέει  ότι τα αποδέχθηκαν και τον επιβράβευσαν για αυτά.

Σε ποιους απευθύνεται; Από το ύφος των διαπιστώσεων και τις διατυπώσεις  του – πέραν από την πολιτική αλαζονία του ανδρός που αναδεικνύουν- προκύπτει κάτι αξιολογήσιμο για το μέλλον του κόμματος που τον στεγάζει σήμερα:

Είναι προφανές ότι δεν απευθύνεται ούτε στην εφημερίδα ούτε στην  κοινή γνώμη. Απευθύνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά και κουνάει το δάκτυλο: δεν είναι μόνος, έχει πίσω του και αυτούς που τον ψηφίζουν.

Ο Μάκης Βορίδης, προβεβλημένος νομικός, καλός ρήτορας, δραστήριος πολιτικός και οικείο πρόσωπο σε παράγοντες της διαπλοκής  και  του κατεστημένου είναι φορτωμένος με παλιές  πολιτικές αμαρτίες -που τον εμπνέουν ακόμη. Αλλά είναι ταυτόχρονα νάρκη και ναρκοθέτης για τον σημερινό Πρωθυπουργό.