Μάνδρα: Η τραγωδία που είχε προαγγελθεί

Του Αλέξανδρου Λάκκα

Μετά τις φωτιές, ήρθε η πετρελαιοκηλίδα και τώρα η πλημμύρα- με είκοσι νεκρούς. Η αντιπολίτευση όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα συνήθως καταγγέλει την κυβέρνηση και ζητά την παραίτηση ενός υπουργού-λες και αυτό θα λύσει το πρόβλημα. Αυτή τη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση κράτησε πιο χαμηλούς τόνους, ίσως επειδή καταλάβαινε ότι οι ευθύνες θάφταναν σε δικές της παλιότερες κυβερνήσεις. Ίσως επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάλαβε πως δεν μπορεί όταν έχει επιτυχίες η αστυνομία να την συγχαίρει -χωρίς να συγχαρεί και την …κυβέρνηση.

Η περιφερειάρχης -αν και βρίσκεται στην εξουσία- βρήκε ένα τρόπο καινούργιο να ασκήσει λάθος πολιτική, αφού μαζί με κάθε υπεύθυνο μήνυσε και τον …εαυτό της- αναλαμβάνοντας όπως είπε τις ευθύνες της. Η δε κυβέρνηση έκανε κάτι πιο δραστικό: κήρυξε εθνικό πένθος. Προφανώς  κανείς δεν έχει αντιληφθεί ότι η αντικυβερνητική πολιτική όταν ο φορέας της γίνει κυβέρνηση θα τον φέρει απέναντι στον εαυτό του. Ούτε ότι το να στήνεις δικαστήρια μπορεί να δείχνει απόδοση δικαιοσύνης, αλλά όταν είσαι κυβέρνηση, καλύτερο είναι -παράλληλα- να κάνεις και αντιπλημμυρικά έργα.

Η φύση είχε προειδοποιήσει για τη τραγωδία. Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου έκανε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές μάθημα -άσκηση για το θέμα των πλημμυρών στην περιοχή της Μάνδρας! “Την είχαμε επιλέξει σαν μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου η ανθρώπινη παρέμβαση και η άγνοια ή η αδιαφορία ή εν πάση περιπτώσει η μη γνώση και ουσιαστική ενασχόληση με το θέμα ήταν εγκληματικού χαρακτήρα, διότι στην περιοχή της Μάνδρας περνάει η παλιά εθνική οδός Αθηνών – Θηβών και δίπλα στον δρόμο αυτό, την κεντρική αυτή παλιά οδό υπήρχε από την περιοχή πάνω της Αγ.Σωτήρας, που είναι τα βουνά προς την περιοχή Πατέρα και αρκετά χιλιόμετρα βόρεια της Μάνδρας, μια ορεινή περιοχή με ένα δίκτυο από μικρά ποτάμια που ενώνονται και κάνουν ένα μεγαλύτερο χείμαρρο, ο οποίος είχε μπαζωθεί σε μήκος πάνω από 500 μέτρα”.

Προφανώς δεν είναι μόνο η Μάνδρα. Μια δίκη “κατά παντός υπευθύνου” θα φέρει στο εδώλιο υπηρεσίες, αρχές, δήμους, πολεοδομίες και πολλές κυβερνήσεις- μαζί με πολίτες που έφτιαξαν βίλες πάνω σε μπαζωμένα ρέματα. “Το τραγικό θα πει ο καθηγητής- ήταν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του μπαζώματος και του κλεισίματος, στο πιο στενό σημείο, ήταν μερικά στρέμματα που έφτιαξε ο δήμος χώρο αμαξοστασίου και επισκευών, παραδίπλα ήταν ένα σούπερ μάρκετ, που είχαν κλείσει ακριβώς όλη τη δίοδο (του νερού). Όποιος περάσει αυτό δρόμο (φύγει από τη Μάνδρα για να πάει βόρεια προς Αγ. Σωτήρα) αν προσπαθήσει – στο στενότερο σημείο μάλιστα -να δει πού είναι το ρέμα που περνούν τα νερά, δεν θα δει πουθενά διέξοδο για το νερό».

Το πού θα σημειωθεί η επόμενη καταστροφή είναι θέμα το πού θα πέσει η επόμενη βροχή. “Οι επόμενες καταστροφές είναι μπροστά μας” θα πει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. “Δηλαδή, μέτρα πρόληψης που δεν έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια και πρέπει να γίνουν τώρα. Όπως διάνοιξη των χειμάρρων, κατεδάφιση εδώ και τώρα των αυθαίρετων κτισμάτων που είναι μέσα σε κοίτες ή των καταπατήσεων των χειμάρρων. Αυτό που είδαμε στην Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο θα μπορούσαμε να το δούμε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 300 σημεία στην Ελλάδα, τα οποία διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο, είναι υποψήφια για να σημειωθούν τέτοιες καταστροφές”.

Προφανώς μια δίκη για τις πλημμύρες θα πάρει πολλά χρόνια. Ίσως να αποδοθεί πράγματι δικαιοσύνη, αλλά η δουλειά της κυβέρνησης και της Περιφέρειας δεν είναι ακριβώς αυτή. Τα αντιπλημμυρικά έργα -που είναι δουλειά τους-  επίσης θα πάρουν πολλά χρόνια κι η επόμενη τραγωδία θα βρει την σημερινή κυβέρνηση να επαναλαμβάνει τα έργα της αντιπολίτευσης -που ίσως είναι τότε στην κυβέρνηση. Η επόμενη τραγωδία- όπως κι αυτή έχει ήδη προαγγελθεί. Και μάλλον δεν φτάνει- όταν συμβεί να αναζητήσουμε -τότε- υπεύθυνους, ούτε να κηρύξουμε εθνικό πένθος.