Μήνυμα για ξεκάθαρη πολιτική αλλαγή

Του Μελέτη Ρεντούμη

Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ολοκληρώθηκε και έδωσε ακόμη ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο λαός επιθυμεί πολιτική αλλαγή σε όλα τα επίπεδα.

Παρά τον τοπικό χαρακτήρα των εκλογών, είναι γεγονός πώς πάντα τόσο στους μεγάλους δήμους της χώρας, αλλά και στις 13 περιφέρειες, οι επιλογές είναι και κομματικές και μάλιστα καταδεικνύουν την καταγραφή των δυνάμεων των κομμάτων πανελλαδικά.

Αν μάλιστα το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών συνδυαστεί με το αντίστοιχο των ευρωεκλογών, τότε μιλάμε για καθολική επικράτηση της ΝΔ σε όλες τις αναμετρήσεις και σε όλα τα επίπεδα των επιλογών.

Το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός δικαιώθηκε στην απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, καθώς αν περίμενε την όποια ελπίδα ανατροπής στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, τότε θα ήταν σε ακόμη δυσχερέστερη θέση, όσον αφορά την θέση του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά.

Ένα γεγονός που είναι επίσης σφόδρα απογοητευτικό για το κυβερνών κόμμα, είναι ότι αφενός δεν κέρδισε καμία απολύτως περιφέρεια πανελλαδικά, αλλά αφετέρου διαφαίνεται και ένα σοβαρό κενό στελεχών σε όλη την επικράτεια, από τις κοινότητες, τους δήμους μέχρι και τις μεγάλες περιφέρειες.

Πουθενά δεν φάνηκε κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με το χρίσμα της Κουμουνδούρου να κάνει την διαφορά τόσο με την επιχειρηματολογία του, όσο και με το πολιτικό του ήθος, με αποτέλεσμα η αποτυχία στις εκλογές, να φανερώνει μία γενικότερη αδυναμία προσέλκυσης ψηφοφόρων, καθώς η στρατολόγηση στελεχών περιορίζεται σε παλαιοκομματικά στελέχη του πρώην κραταιού ΠΑΣΟΚ και τίποτα παραπάνω.

Το υποτιθέμενο νέο αριστερό ήθος που ευαγγελιζόταν τα τελευταία χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας, με νέα στελέχη και φρέσκες ιδέες δεν αποδείχθηκε στην πράξη, καθώς ακόμα και ο προγραμματικός λόγος κάποιων νέων υποψήφιων στελεχών σε κεντρικούς δήμους, κατέληξε σε ένα ξύλινο λόγο από το παρελθόν, με πρόσχημα την ιδεολογία και χωρίς κανένα επιχείρημα για τα προβλήματα των δήμων και των τοπικών κοινωνιών ευρύτερα.

Πλέον ο ελληνικός λαός μίλησε στην κάλπη και έκανε τις επιλογές που εκείνος έκρινε ότι μπορούν να τον εκπροσωπήσουν επάξια στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι βέβαια αξιοσημείωτο ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι υποψήφιοι που κέρδισαν, είτε είχαν το χρίσμα της ΝΔ είτε προέρχονταν από τον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο.

Πιο συγκεκριμένα πάνω από το 80% των δήμων και κοινοτήτων κατέληξαν στην ΝΔ, ενώ το σύνολο των περιφερειών της χώρας ελέγχονται πλέον από την κεντροδεξιά παράταξη.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τις εθνικές εκλογές, δεν προμηνύουν σε καμία περίπτωση ένα ντέρμπι όπως θέλουν να πιστεύουν μερικοί σύμβουλοι του Μαξίμου, νομίζοντας ότι θα υπάρξει πόλωση και επιστροφή ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντιθέτως μία εκλογική συντριβή, που ενδεχομένως να προκαλέσει και πολιτικές εξελίξεις αμφισβήτησης του αρχηγού εντός του κυβερνώντος κόμματος.

Συμπερασματικά θα λέγαμε, πως η χώρα τόσο με τις ευρωεκλογές, όσο και με τους δύο γύρους των αυτοδιοικητικών εκλογών, περνά σε μία νέα εποχή, αλλαγής, εξωστρέφειας αλλά και κανονικότητας, ώστε να υπάρξουν ξανά οι απαραίτητες εκείνες συνθήκες, για να βγει η χώρα από το τέλμα, να λυθούν χρόνια προβλήματα στην περιφέρεια, να ενεργοποιηθούν ξανά τα μεγάλα έργα υποδομής που βαλτώνουν, αλλά και να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας και το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας που βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού τα τελευταία χρόνια μέσω της υπερφορολόγησης και έλλειψης ρευστότητας.

 

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός