Μαργαρίτης Σχοινάς: Υποψηφιότητες

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Όσοι ποντάρουν στον Μαργαρίτη Σχοινά, ας πουν στον Πρόεδρο της ΝΔ καμιά καλή κουβέντα για το ψηφοδέλτιο της Θεσσαλονίκης, ή της Χαλκιδικής.

Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώνεις. Μπορείς όμως να γίνεις και ό,τι επιθυμείς; Χρήσιμη επισήμανση προς όσους διαβάζουν – ή ακούν από τον ίδιο – ότι το όνομα του Μαργαρίτη Σχοινά θα υπάρχει και στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πλάκα είναι το διακινούν όσοι ισχυρίζονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πιθανότητες να αναδειχθεί Πρόεδρος της Κομισιόν. Προφανής άγνοια: αν εγκατασταθεί ο Πρωθυπουργός στο Μπερλεμόν, δεν μπορεί να υπάρχει και άλλος Έλληνας ως Επίτροπος. Στοιχειώδες Γουότσον.

Για τους γνωρίζοντες, ο Σχοινάς δεν έχει τύχη ούτε αν παραμείνει πρόεδρος η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ή πάρει τη θέση της άλλος. Γιατί να θέλουν έναν αργόσχολο – ως μη εκτελεστικό – πρώην αντιπρόεδρο;

Ο Μητσοτάκης τον έστειλε στην Επιτροπή, όταν η πρόταση του για τον Σαμαρά συνάντησε αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που είχαν συμβάλει στη Συμφωνία των Πρεσπών: δεν ήθελαν στο Κολέγιο κάποιον που θα έλεγε: «Η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική».

Από την κορυφή ως τη μεσαία στελέχωση της ΝΔ, μόνο ο Σχοινάς δεν είχε εναντιωθεί στην επίλυση του Μακεδονικού. Λόγω της θέσης του δίπλα στον Γιουνγκερ.

Την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος ο Μητσοτάκης, έχρισε Επίτροπο έναν κοινοτικό υπάλληλο με φτωχό πολιτικό βιογραφικό: μόλις δυο χρόνια ευρωβουλευτής, ως επιλαχών της ΝΔ επί Καραμανλή – που τον έκοψε από το επόμενό ψηφοδέλτιο.

Θα είχε χαθεί στον υπηρεσιακό λαβύρινθο, αν ο Γιούνκερ δεν τον όριζε πορτ – παρόλ του, ρόλο στον οποίο πήγε καλά.

Χωρίς ισχυρό πολιτικό προφίλ, η φον ντερ Λάιεν του έδωσε… μια από τις τέσσερις αντιπροεδρίες άνευ αντικειμένου. Η διατύπωση «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» ως «αρμοδιότητα», περιλαμβάνει διάφορους «συντονισμούς» χωρίς εξουσία.

Ψυχρολουσία μετά το μεγάλο χαρτοφυλάκιο του Αβραμόπουλου και την καλή παράδοση των Ελλήνων Επιτρόπων .

Η προσπάθειά του να πλασαριστεί στην Ελλάδα, ως υπεραρμόδιος για την Μετανάστευση, σκόνταψε στην σκληρή Σουηδέζα Ίλβα Γιόχανσον: ως κάτοχος του χαρτοφυλακίου τον έβαλε στο πάγο. Έτσι κατέληξε επίτροπος… Αθήνας!

Οι Επίτροποι δεν εκπροσωπούν τη χώρα προέλευσής τους και οφείλουν να κινούνται σε όλα τα κράτη – μέλη. Χωρίς ρόλο όμως, ο Σχοινάς έκανε έδρα του την Ελλάδα. Δρούσε ως οιονεί υπουργός του Μητσοτάκη – που δεν τον πήρε ποτέ στα σοβαρά – και προεκλογικά κάποιοι τον έδειχναν ως… υποψήφιο μεταβατικό πρωθυπουργό!

Μετά την αναφορά του ονόματος στο σκάνδαλο του Κατάρ – χωρίς στοιχεία εμπλοκής – η φον ντερ Λάιεν τον μετακίνησε στις πίσω θέσεις της Επιτροπής και για μια περίοδο στις ανακοινώσεις της δεν αναφερόταν καν το όνομά του.

Ο Μητσοτάκης κατάλαβε πόσο κοστίζει σε μια κυβέρνηση να στέλνει στην Κομισιόν κάποιον που δεν είναι εκλεγμένος και δεν έχει υπουργική προϋπηρεσία και βρήκε τον αντικαταστάτη του από καιρό: Γεραπετρίτης…

Όσοι ποντάρουν στον – κατά τα λοιπά «έξω καρδιά» – Μαργαρίτη, ας πουν στον Πρόεδρο της ΝΔ καμιά καλή κουβέντα για το ψηφοδέλτιο της Θεσσαλονίκης, ή της Χαλκιδικής.

Μια χαρά υποψηφιότητες είναι κι αυτές…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR