Μεγάλη αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ – υπέροχη κατάσταση στη ΝΔ: στο ζενίθ η επιχείρηση αποδόμησης Κασσελάκη

Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής 

Ο καταιγισμός fake news για «γκρίνιες και σκιές» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει την εξήγησή του

Τσεκάρω διαδικτυακούς τίτλους ειδήσεων και, «Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ με τα think-tank», διαβάζω σε ένα από τα φερόμενα ως εξαιρετικά αναγνώσιμα ειδησεογραφικά σάιτ. Κι ύστερα, «Έντονη δυσαρέσκεια για την ανυπαρξία της Βουτυράκου». Κι ύστερα, «Δεν υπάρχει τομέας που να μην γίνεται αλαλούμ στον ΣΥΡΙΖΑ»

Τρελαίνομαι… «Αλήθεια, ποιος νοιάζεται για τα… think-tank του ΣΥΡΙΖΑ;», απορώ: πόσοι Έλληνες γνωρίζουν  τι σημαίνει «think-tank», πόσοι γνωρίζουν τι εστί Βουτυράκου και πόσοι απ’ αυτούς αισθάνονται… δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια για την ύπαρξη ή την… ανυπαρξία της; Εξάλλου, ποιος νοιάζεται αν θα γίνει στις  Σπέτσες ή στην… Κολοπετινίτσα η  συνεδρίαση της  Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αν «Ο Σπίρτζης σχολίασε  με ειρωνική διάθεση τη δήλωση Κασσελάκη για την επιβολή κομματικής πειθαρχίας» κι αν «Ο Κασσελάκης   τείνει χείρα φιλίας στον Πολάκη» μετά τη… ρήξη!..

Ακολούθως… γειώνομαι στο μετά – Τσίπρα καθιερωμένο   συστημικό ειδησεογραφικό mood, που περιγράφεται απ’ τους κοινωνιολόγους με τη ρήση του Μάο Τσε Τούγκ «Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση», και στην περίπτωσή μας σημαίνει μεγάλη αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ – υπέροχη κατάσταση στη ΝΔ. Και στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Και στα λοιπά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

*******

Όμως, που στηρίζονταν οι συγκεκριμένοι τίτλοι ειδήσεων που,    καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, πλημμύριζαν  τα ΜΜΕ και τροφοδοτούσαν το μετά – Τσίπρα καθιερωμένο συστημικό ειδησεογραφικό mood του τύπου «μεγάλη αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ – υπέροχη κατάσταση στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, και τα λοιπά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης»;

«Σε ρεπορτάζ και διαρροές από την σύνοδο της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ» τους απέδιδαν τα ΜΜΕ που τους δημοσίευαν, συνοδευόμενους, συνήθως, από ανυπόγραφα ή ψευδώνυμα, χλωμά και «αγράμματα» κείμενα. Ωστόσο, το δικό μου ρεπορτάζ για τη συγκεκριμένη σύνοδο περιέγραφε μια ζωντανή – έως και «πολυφωνική», όπως την χαρακτήρισε αξιόπιστη πηγή μου – αλλά σχετικά ήρεμη και δημιουργική διαδικασία.

Περίπου όπως την περιέγραφε και η εξαιρετικά αξιόπιστη συνάδελφος και βουλεύτρια Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Έλενα Ακρίτα (η οποία συμμετείχε στην εν λόγω σύνοδο), σε ανάρτησή της στο  Faceboock:

«Διαβάζω στα ΜΜΕ δεξιάς απόκλισης ότι υπήρχαν γκρίνιες, λέει, και σκιές στην Κεντρική Επιτροπή κι αισθάνομαι ότι πήγα σε λάθος ξενοδοχείο. Πού τα είδαν όλα αυτά; Γιατί εμείς οι παρόντες συμμετείχαμε σε μια υποδειγματική διαδικασία με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για όλα τα θέματα, με τήρηση των χρόνων από τους ομιλητές, με σεβασμό μεταξύ των μελών, χωρίς φωνές κι εντάσεις όπως πριν τη διάσπαση…».

*******

Μόνη ένστασή μου, η περιορισμένη αναφορά της κ. Ακρίτα σε «ΜΜΕ δεξιάς απόκλισης» και όχι στα ΜΜΕ κάθε απόκλισης, δεξιάς, κεντρώας ή αριστερής, πλην της ΑΥΓΗΣ. Και αυτό γιατί η εν λόγω αναφορά της…  κλονίζει, μερικώς, τη βεβαιότητά μου, ότι οι συγκεκριμένοι τίτλοι ειδήσεων (τα fake news για τη σύνοδο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, πλημμύριζαν τα μπάνερ των σάιτ, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα τηλεοπτικά δελτία) εντάσσονται στο μετά – Τσίπρα καθιερωμένο συστημικό ειδησεογραφικό mood «μεγάλη αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ – υπέροχη κατάσταση στη ΝΔ», το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, και τα λοιπά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης…

Μια βεβαιότητα στηριγμένη σε διασταυρωμένο ρεπορτάζ που τεκμηριώνει το γεγονός ότι, το τελευταίο 15νθήμερο, η   επιχείρηση αποδόμησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη εντείνεται διαρκώς, τόσο απ’ τη ΝΔ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και τα λοιπά κόμματα της ελάσσονος, αριστερής κυρίως, αντιπολίτευσης, και ότι τις μέρες αυτές βρίσκεται στο ζενίθ της. Πράγμα που, κατά το μάλλον ή ήττον, σημαίνει ότι η απειλή «Κασσελάκης» γίνεται όλο και πιο πιεστική, όλο και πιο… φοβιστική για τους ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κυρίως, αλλά και για τους αρχηγούς των λοιπών, σχημάτων της ελάσσονος αριστερής αντιπολίτευσης 

Τα πολιτικά και επικοινωνιακά «γιατί» και «πως» τώρα, σας τα  αφήνω ως… τροφή για σκέψη… Προτείνω, ωστόσο, να αρχίσετε να τα ψάχνετε και σε μια – δυο… ανεξέλεγκτες δημοσκοπήσεις (που ξέφυγαν απ’ τον συστημικό έλεγχο, εννοώ) και δείχνουν πτώση της τάξεως των 11 μονάδων (29,5 – 30,5%) για τη ΝΔ, άνοδο και σταθεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ (13,5 – 14,5%) στη δεύτερη θέση, πτώση και σταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (10,5 – 11,5%) στην τρίτη θέση, την επαναφορά του ΚΚΕ (6,5 – 7,5%) στο στοιχειωμένο ποσοστό του,  κλπ.,