Σκηνές από τη ζωή μιας “αριστερής μπανανίας: Ο Κασσελάκης διατάσσει κομματική πειθαρχία κι ο “ναύαρχος” διαχειρίζεται -πώς;- το θέμα της στράτευσης του… αρχηγού – διοικητή του κόμματος

Του Νίκου Λακόπουλου

“Όπως στις εταιρείες υπάρχει ένα business plan το οποίο εκτελεί ένας επιχειρηματίας, ένας διευθύνων σύμβουλος, και αυτό μετά από ένα χρονικό διάστημα φέρνει αποτελέσματα, έτσι και στα κόμματα πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος θα εκτελείται. Ποια είναι η διαφορά;”.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξη του Στ. Κασσελάκη στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής για το πώς βλέπει τη θέση του στο κόμμα που ηγείται και διευθύνει ως…εταιρεία.

Άλλωστε στην ίδια συνέντευξη ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει -αυτός- κομματική πειθαρχία για ένα θέμα που δεν θεώρησε αναγκαίο να συζητήσει έστω με το… διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Δεν πρόκειται για αρχηγική συμπεριφορά, αλλά για αυταρχική συμπεριφορά διοικητή σε στυλ “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”.

Ο Γιώργος Τσίπρας μιλούσε στο Kontra Channel όταν όπως είπε «το έμαθα από την τηλεόραση και μένω εκεί» και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, μιλώντας στο Blue Sky, τόνισε πως «εγώ διαφωνώ με την κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Πιστεύω ότι κομματική πειθαρχία δεν χρειάζεται, έχουν λυθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτά. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται», δήλωσε από την πλευρά του στην ΕΡΤ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Διονύσης Καλαματιανός.

Λίγες μέρες πριν η Αθηνά Γληνού είπε πως «δεν ξέρω αν υπήρξε κάποια επιτροπή ηθικής και δεοντολογίας που να συμβουλεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ». Ο ίδιος ο Κασσελάκης στη συνέντευξη στο Star είπε πως “έχω ζητήσει από την κοινοβουλευτική μου ομάδα να αρχίσει ήδη επεξεργασία έτσι ώστε να μπορεί το πλαίσιο να γίνει πιο εύκολο και πιο γρήγορο και για τα ετερόφυλα και για τα ομόφυλα ζευγάρια από εδώ και πέρα”.

Για μια… επαγγελματική αριστερά

Ο Πρόεδρος δεν συζητά, παραγγέλει από την ομάδα “του” να επεξεργαστεί τις αποφάσεις του και όποιος διαφωνεί απειλείται με διαγραφή με την επιβολή κομματικής πεθαρχίας -σε μια απόφαση που πήρε μόνος του.

Αυτό συμβαίνει και με το πρόγραμμα που “αν θυμάστε, την πρότασή μου για το φορολογικό πλαίσιο που πρέπει να έχει η χώρα” όπως είπε είναι προσωπικές του ιδέες που θα επεξεργαστεί το κόμμα. “Όπως στις εταιρείες υπάρχει ένα business plan το οποίο εκτελεί ένας επιχειρηματίας, ένας διευθύνων σύμβουλος. Ποια είναι η διαφορά;”.

“Θα σας πω ποια είναι η μεγάλη διαφορά. Στην πρώτη περίπτωση ο επαγγελματισμός φέρνει αποτελέσματα στους μετόχους, σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων. Στη δεύτερη περίπτωση ο επαγγελματισμός που απαιτείται αλλάζει την κοινωνία. Άρα εμείς πρέπει να δείξουμε περισσότερο επαγγελματισμό απ’ όλα τα άλλα κόμματα. Πρέπει να εκτελέσουμε αυτή την αλλαγή. Γιατί; Διότι είμαστε το μόνο ανεξάρτητο κόμμα, χρωστάμε μηδέν ευρώ”.

Τι σχέση η μία φράση με την άλλη στο λόγο του Κασσελάκη δεν θα μάθουμε ποτέ. Εισάγει πάντως στην πολιτική ζωή την ιδέα του διευθύνοντος συμβούλου κόμματος και την έννοια του “επαγγελματισμού” για μια… επαγγελματική αριστερά.

‘Δεν σκοπεύω να αποχωρήσω”

Για το ενδεχόμενο τα μέλη του κόμματος να έχουν αλλάξει άποψη ή να τεθεί από στελέχη θέμα ηγεσίας -που έχει τεθεί ήδη- σε ένα κόμμα όπου ο πρόεδρος και τα όργανα είναι αιρετά και ανακλητά -με χρόνο θητείας ως το επόμενο συνέδριο ο Στέφανος της Ελλάδας έχει ήδη τοποθετηθεί με σαφήνεια:

” Έχω ήδη απορρίψει διαρρήδην το σενάριο να αποχωρήσω μετά τις ευρωεκλογές. Και όπως σας είπα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στις επόμενες εθνικές εκλογές αυτόνομος, ανανεωμένος, ανασυγκροτημένος και έτοιμος με ένα κοστολογημένο πρόγραμμα και προτάσεις νόμων να κυβερνήσει τη χώρα”.

Πιθανόν να θεωρεί ότι αγόρασε την ομάδα -με 230.000 ευρώ που δάνεισε το κόμμα”- πράγμα που επιτρέπει να το αντιμετωπίζει ως επένδυση όταν λέει “θα κάνουμε την εξυγίανση την οποία πρέπει να κάνουμε, την αναδιάρθρωση την οποία πρέπει να κάνουμε και ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί στα πόδια του”. 

Ο Κασσελάκης δηλαδή πήρε ένα κόμμα που δεν στεκόταν στα πόδια του και θα το εξυγιάνει για να το αναδιαρθρώσει. Λογικό να καλεί τους βουλευτές στο σπίτι του -με δικά του λεφτά- σε μια συνάντηση που “δεν είναι ακριβώς συνεδρίαση, είναι μια πρόσκληση του Προέδρου ενός κόμματος στους ανθρώπους οι οποίοι τους περασμένους μήνες στάθηκαν σωστά και θα έρθουν στις Σπέτσες και θα βγάλουμε κι εκεί δουλειά”.

Και αυτά τα έξοδα θα τα πληρώσετε εσείς.” λέει η Μάρα Ζαχαρέα. ” από όταν έχετε γίνει Πρόεδρος, πρέπει να έχετε χάσει αρκετά χρήματα, Πρόεδρε”.

‘Θα το έλεγε κάποιος και αριστερή στάση αυτό” απαντά ο Κασσελάκης μάλλον αποκλείοντας από αυτήν όσους… δεν έχουν λεφτά.

Ο Αποστολάκης και η στράτευση του Κασσελάκη

Η συνέντευξη αποκάλυψε πως η διαρροή για πρόταση του Μητσοτάκη να τον κάνει υπουργό ήταν μια μεγαλοπρεπής γκάφα: “Όταν ο κ. Καπνισάκης, ο διευθυντής του γραφείου μου, με πήρε τηλέφωνο μετά τη συνέντευξή του και μου είπε «είπα αυτό, έκανα κάτι λάθος;» του λέω «όχι, την αλήθεια είπες». Εμείς δεν έχουμε θέμα με την αλήθεια. Δεν έχουμε θέμα με την αλήθεια!”.

Και η αλήθεια είναι πως ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υμνητής του Μητσοτάκη που ήθελε να τον κάνει υπουργό, αλλά ξαφνικά τον χτύπησε αριστερό φως αν και -όπως φαίνεται από τα γραπτά του- μισούσε την Αριστερά, τον Τσίπρα και τις διαδηλώσεις.

Η είδηση που έβγαλε η συνέντευξη δεν είναι πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -από “όσο γνωρίζει” θα πάει τον Μάρτιο στρατό. “Ισχύει, αλλά περιμένω ενημέρωση από τον ναύαρχο Αποστολάκη. Εκείνος διαχειρίζεται το ζήτημα”.

Συνήθως οι στρατιώτες “διαχειρίζονταν” θέματα αξιωματικών. Τώρα μαθαίνουμε πως ένας -πρώην- ναύαρχος διαχειρίζεται το ζήτημα της στράτευσης ενός στρατιώτη. Πώς και από πού ως πού; Oύτε πρίγκηπας δεν θα ανέθετε το θέμα της στράτευσής του σε άλλο που δεν έχει καμμιά θεσμική ιδιότητα να το διαχειριστεί.

Τι κάνει δηλαδή ο “ναύαρχος”; Συζητά με το στρατό πότε και πού θα πάει ο Κασσελάκης;

Ούτε στις μπανανίες δεν συμβαίνουν αυτά.