«Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά»: O Πρ. Παυλόπουλος μιλάει για τον Κων. Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, το δημοψήφισμα του 2015 και τον Δεκέμβρη του 2008

Ο Προκόπης Παυλόπουλος σε μια συζήτηση με τον δημοσιογράφο της «Καθημερινής», Νότη Παπαδόπουλο, στο πλαίσιο του Συνεδρίου με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια μετά» μιλάει για τον Κων. Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα, το δημοψήφισμα και τι συνέβη τον Δεκέμβρη του 2008.

Ο τέως Πρόεδρος Δημοκρατίας αποκαλύπτει τι συνέβη με τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 και την στάση που κράτησε ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, το δημοψήφισμα που έκανε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και την διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

«Μετά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι το δημοψήφισμα έγινε για να υπάρξει μεγαλύτερη δυνατότητα και στήριξη στη διαπραγμάτευση που έπρεπε να γίνει, του ανέφερα ότι το δίλημμα δεν μπορεί να είναι ‘μέσα ή έξω’ από την Ευρώπη» όπως αποκάλυψε.

«Όταν έγινε το δημοψήφισμα, την Κυριακή το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι το δημοψήφισμα έγινε για να υπάρξει μεγαλύτερη δυνατότητα και στήριξη στη διαπραγμάτευση που έπρεπε να γίνει. Αφού είχα και αυτή τη δήλωσή του, γιατί αλλιώς θα είχα παραιτηθεί –τότε είχαν κοπεί οι γέφυρες με την Ευρώπη, εκείνη την τραγική εβδομάδα– επικοινώνησα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ».

“Όταν προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα, που δεν μπορούσα να αποτρέψω, ανέφερα στον Αλέξη Τσίπρα πως το δίλημμα δεν μπορεί να είναι «μέσα ή έξω» από την Ευρώπη. Κάλεσα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των δημοκρατικών δυνάμεων. Ήταν συγκλονιστική εκείνη η ημέρα. και η υπευθυνότητα των πολιτικών αρχηγών, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, γιατί ήταν μεγάλη υπόθεση, ως αξιωματική αντιπολίτευση, να πάρει επάνω το βάρος να στηρίξει κάτι για το οποίο θα μπορούσε να ‘σταθεί στη γωνία’».

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δημιούργησε ένα Σύνταγμα σύγχρονο από την αρχή, το οποίο ψηφίστηκε στις 7 Ιουνίου του 1975. «Σε λιγότερο από έναν χρόνο ο Καραμανλής αποκατέστησε τη Δημοκρατία, με τη σύμπραξη πολλών βέβαια. Το Σύνταγμα αυτό είναι το μακροβιότερο στη συνταγματική μας ιστορία. Δεν χρειάζεται αλλαγή εκ βάθρων. Είναι ένας δείκτης πορείας για το μέλλον του τόπου».

Για τον ρόλο που έπαιξε ο Καραμανλής στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, εκτιμώντας ότι αυτή ήταν «η μεγάλη του απόφαση» λέει: «Μόνο το ΚΚΕ Εσωτερικού τον στήριζε. Ολοι οι άλλοι ήταν απέναντι, με πρώτο και προεξάρχοντα τον Ανδρέα Παπανδρέου».

Για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981 ανέφερε ότι, αν και αναμενόμενη, έφερε μια μεγάλη ανατροπή στην πολιτική σκηνή. «Τότε έκλεισαν οι τελευταίες πληγές του εμφυλίου πολέμου».

Τέλος απαντώντας στην ερώτηση του Νότη Παπαδόπουλου «ποιο είναι το διακύβευμα της Δημοκρατίας σήμερα;» υπογράμμισε ότι είναι «ο άνθρωπος, οι ελευθερίες και το Σύνταγμα».

«Η Μεταπολίτευση δεν είναι απλώς μια μετάβαση στη Δημοκρατία, γιατί η Δημοκρατία είναι κάτι εύθραυστο. Πολλές φορές υπονομεύεται εκ των έσω. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αγωνιστούμε για την ποιότητα της δημοκρατίας».

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ: