Μετριοπάθεια και σχέδιο για την χώρα

Του Μελέτη Ρεντούμη

Μετά από κάθε εκλογική διαδικασία και ανάδειξη νέας κυβέρνησης, ακολουθεί κατά το Σύνταγμα, η διαδικασία της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, η οποία ολοκληρώνεται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ώστε να τηρηθεί η λαϊκή εντολή και να ξεκινήσει η κυβέρνηση απερίσπαστη την εφαρμογή του προγράμματος και των εξαγγελιών της.

Μπορεί η διαδικασία να είναι λίγο πολύ συνηθισμένη και να έχει πραγματοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όμως είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου ο λόγος ενός νέου πρωθυπουργού είναι μετριοπαθής, συγκεκριμένος, μεστός και χωρίς διάθεση παρελθοντολογίας ή ρεβανσισμού.

Θα είχε κάθε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την έντονη, σε διακυμάνσεις και αλλαγές θέσεων, διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να είναι επιθετικός και οξύς για τον τρόπο που η προηγούμενη κυβέρνηση χειρίστηκε τα κομβικά ζητήματα στην χώρα, όπως οι μεγάλες επενδύσεις, τα δημοσιονομικά, η παιδεία, η ασφάλεια και τέλος τα εθνικά θέματα.

Παρ’όλα αυτά, όπως απορρέει από την ομιλία του πρωθυπουργού επί των προγραμματικών δηλώσεων, υπήρξε ένα σαφώς ενωτικό ύφος, μιλώντας για όλους τους Έλληνες και για το μέλλον που θα πρέπει να κερδίσουν όλοι μαζί, ώστε η χώρα να προχωρήσει μπροστά.

Πέραν όμως των θεωρητικών προσεγγίσεων, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε ένα συνεκτικό σχέδιο για την χώρα, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς να μιλά για καμένη γη και δικαιολογίες ή αναχώματα για την επικείμενη κυβερνητική πολιτική.

Είχε άμεσα έτοιμα προς ανακοίνωση όλα τα βασικά νομοσχέδια που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, είτε όσον αφορά την ασφάλεια και την παιδεία με το πανεπιστημιακό άσυλο, είτε για την ελάφρυνση της φορολογίας, με άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλα τα νοικοκυριά και τόνωση με αυτό τον τρόπο της οικοδομικής δραστηριότητας.

Μέσα από όλες τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού αλλά και βασικών υπουργών που ανέπτυξαν συγκεκριμένα μέτρα για κάθε κλάδο της οικονομίας, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εμφανίστηκαν φανερά αμήχανοι ως πρώτη απόπειρα αντιπολίτευσης, καθώς δεν περίμεναν τον βαθμό ετοιμότητας της παρούσας κυβέρνησης και των στελεχών που αξιοποιήθηκαν, αλλά ούτε και την μετριοπάθεια που υιοθετήθηκε σε αντιδιαστολή με το κλίμα διχασμού που είχε καλλιεργηθεί συστηματικά από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πλέον η χώρα όπως όλα δείχνουν, περνά σε μία τελείως διαφορετική φάση ορθολογισμού και κανονικότητας, με στόχο αφενός την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση και αφετέρου την υλοποίηση ενός συνεκτικού αναπτυξιακού μοντέλου για την χώρα, με τρόπο βιώσιμο, αξιοκρατικό και εξωστρεφή, ώστε να παραχθεί ο απαραίτητος πλούτος που θα μειώσει τις εισοδηματικές ανισότητες, θα χρηματοδοτήσει τις κατάλληλες κοινωνικές πολιτικές και θα δημιουργήσει μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με απώτερο στόχο την σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας στον μέσο όρο της ΕΕ, μέσα από τις απαραίτητες επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση, θα κριθεί από τις προτάσεις, τον τρόπο και το ήθος της, καθώς είναι κομβικής σημασίας ο ρόλος της στην δημοκρατία, ώστε η Ελλάδα να ανταπεξέλθει στις μεγάλες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις κινητοποιώντας θετικά όλους τους Έλληνες, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός