Με εξαγωγή εποίκων και Futuhat ο Ερντογάν επιχειρεί να αλλάξει τον χάρτη

Του Μιχάλη Ψύλου

Η μεγαλομανία των ανθρώπων του Ερντογάν τείνει να γίνει πλέον γραφική. «Η Τουρκία είναι η καρδιά του άξονα από τις ακτές του Ατλαντικού έως τις ακτές του Ειρηνικού, από την Κεντρική Αφρική έως την Κεντρική Ασία » γράφει στην Yeni Safak ο κεντρικός αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας, Ιμπραήμ Καραγκιούλ.

«Δεν υπάρχει άλλη χώρα με τόσο ευρύ φάσμα επιρροής …η Τουρκία είναι γενετικά ο πολιτικός εκπρόσωπος που ίδρυσε μεγάλες αυτοκρατορίες» γράφει ο Τούρκος σχολιαστής και εκ των μεγαλύτερων υμνητών του προέδρου Ερντογάν. Τέτοια σχόλια θα προκαλούσαν  φυσικά γέλιο και θυμηδία στους λογικούς ανθρώπους όπου γης, αν δεν απηχούσαν πλήρως την  γραμμή που χαράσσει ο Τούρκος πρόεδρος: Παγκόσμια εκστρατεία με σημαία την ημισέληνο και ότι προκύψει!. Και ο πόλεμος που διεξάγει σε πέντε μέτωπα ο Ερντογάν «μπορεί να αποδειχθεί ένας βάναυσος χαρτογράφος» γράφει ο βρετανικός Independent ,προειδοποιώντας ότι η Τουρκία «σχεδιάζει και πάλι νέες  γραμμές στον χάρτη ,καλώντας όλους τους άλλους  να…προσαρμοστούν»

Τα παραδείγματα άπειρα: «Να εγκαταλείψουν οι Ελληνοκύπριοι την ασυμβίβαστη στάση τους» ζήτησε ο σκληροπυρηνικός υπουργός  Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί  Ακάρ, καλώντας ουσιαστικά την Κυπριακή  δημοκρατία να παραδοθεί στις ορέξεις της Αγκυρας.«Η τουρκική παρουσία στην Κύπρο  πρέπει να γίνει αποδεκτή» πρόσθεσε ο Ακάρ, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τους Κυπρίους -όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους αλλά και τους Τουρκοκύπριους. Ειδικά δε, τους Τουρκοκύπριους που δεν θέλουν τον Ερντογάν αφεντικό στα κεφάλια τους!

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας στην Κυπριακή  Βουλή  ότι υπάρχει κίνδυνος προσάρτησης της κατεχόμενης Βόρειας  Κύπρου από την Αγκυρα τα επόμενα δύο χρόνια ως το 2023 ,που ο Ερντογάν θα θελήσει να γιορτάσει με προκλήσεις τα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας. ” Δυστυχώς, το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, οι περιοχές στη βόρεια Συρία, οι περιοχές στο βόρειο Ιράκ είναι πιθανοί στόχοι για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχήσει .Και φυσικά ανησυχούμε”, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στους βουλευτές .Όπως άλλωστε ανησυχούν ένας στους δύο Τουρκοκυπρίους που καταψήφισαν τον Ερσίν Τατάρ, τον πολιτικό «αχυράνθρωπο» του Ερντογάν.

Ο Χασάν Καχβετσίογλου, τουρκοκύπριος δημοσιογράφος λέει ότι οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι είναι κατά του Ερντογάν «γιατί αγνόησε τις ευαισθησίες τους». Σύμφωνα με τον τουρκοκύπριο δημοσιογράφο «οι συμπατριώτες του βλέπουν τον Ερντογάν και το κόμμα του ,το  AKP ως «τη μεγαλύτερη απειλή για την αυτονομία των Τουρκοκυπρίων».mΘεωρούν μάλιστα σχεδόν βέβαιο ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα θελήσει να αλλάξει προς το συμφέρον του τη σύνθεση του τουρκοκυπριακού πληθυσμού στέλνοντας – για δεύτερη φορά με τον Αττίλα του 1974 -χιλιάδες Τούρκους εποίκους στην Αμμόχωστο και στις εγκαταλελειμμένες περιοχές της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου. Με την φτώχεια που επικρατεί στην Τουρκία άλλωστε και ειδικά στην Ανατολία, ο Ερντογάν δεν θα δυσκολευτεί να πείσει χιλιάδες άκληρους και πεινασμένους να εγκατασταθούν στην Αμμόχωστο . Για να αποτελέσουν το εύκολα διαχειρίσιμο και κακοπληρωμένο εργατικό δυναμικό στις ξενοδοχειακές μονάδες που ελπίζει ότι θα  επαναλειτουργήσουν με χρήματα από το Κατάρ, το Αζερμπαιτζάν, το Πακιστάν και άλλους ξένους εταίρους και συνεργάτες της Τουρκίας.

Τούρκοι έποικοι σε όλες τις κατεχόμενες περιοχές

Χιλιάδες Τούρκους εποίκους -στην αρχή ως στρατιώτες – σχεδιάζει άλλωστε να στείλει ο Ερντογάν και στις περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ που πρόσφατα κατελήφθησαν από τους Αζέρους με την στρατιωτική συμπαράσταση τζιχαντιστών μισθοφόρων και τουρκικών δυνάμεων. 

Περίπου 100.000 Αρμένιοι από το Καραμπάχ εγκατέλειψαν πρόσφατα την περιοχή, αφήνοντας πίσω λίγο περισσότερους από 30.000 ομοεθνείς τους. Χιλιάδες σπίτια παρέμειναν άθικτα -αν και πολλοί Αρμένιοι προτίμησαν να τα κάψουν -και φυσικά θα αποτελέσουν το δέλεαρ για τους εποίκους που θα στείλει ο Ερντογάν. Κινήσεις εποικισμού σε συνεργασία φυσικά με τον εταίρο του, Αζέρο πρόεδρο Αλίεφ που και αυτός έχει ξεκινήσει ήδη τα σχέδια  για την επιστροφή των εκτοπισμένων συμπατριωτών του από το Καραμπάχ ,κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1988-1994 στα πρώην σπίτια τους.

Αν και έχουν περάσει  σχεδόν τρεις δεκαετίες από τότε και τα  περισσότερα από αυτά τα σπίτια δεν υπάρχουν πλέον, η ανοικοδόμηση των ερειπωμένων πόλεων θα είναι μια τεράστια πρόκληση και για τις τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες που θα πάρουν την μερίδα του λέοντος.
Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και στη βόρεια Συρία όπου μετά την τελευταία στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας τον Οκτώβριο του 2019. Η Αγκυρα δημιουργεί ολόκληρα πολεοδομικά συγκροτήματα στην μεθοριακή ζώνη που έχει καταλάβει στο συριακό έδαφος για να δελεάσει τους εποίκους να εγκατασταθούν ώστε να αλλάξει και η πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής.

Το τουρκικό κράτος συνεχίζει να καταλαμβάνει μεγάλα τμήματα της βόρειας και ανατολικής Συρίας. Τα κατεχόμενα εδάφη συνδέονται de facto με την τουρκική διοίκηση από επαρχιακούς κυβερνήτες και κυριαρχούνται από παραστρατιωτικές οργανώσεις ελεγχόμενες από την Τουρκία ,ενώ το επίσημο νόμισμα είναι πλέον η τουρκική λίρα. Στα σχολεία της κατεχόμενης συριακής περιοχής τα τουρκικά διδάσκονται δια της βίας, κυματίζουν πλέον τουρκικές σημαίες και στους τοίχους υπάρχουν μόνο εικόνες του Ερντογάν. Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλουν κουρδικές οργανώσεις , με  απαγωγές, βασανιστήρια, ακόμη και με εκτελέσεις ,οι τουρκικές δυνάμεις αναγκάζουν τους αυτόχθονες κατοίκους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους και οι  έποικοι να  παίρνουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Ο δε υπόλοιπος κουρδικός πληθυσμός υπόκειται σε εκστρατεία αφομοίωσης.

Η δημογραφική δομή έχει ήδη αλλάξει υπέρ της Τουρκίας. Σε όλα τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως Τουρκομάνοι δίνονται θέσεις εργασίας, ενώ τα υπόλοιπα καταδικάζονται για πείνα. «Επιβάλλεται η ταυτότητα του Τουρκομάνους στους Κούρδους και τους Άραβες εδώ στην περιοχή» λένε κουρδικές πηγές. Η Αγκυρα θέλει να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα που έγινε με την  πρώην συριακή επαρχία Χατάι (Αλεξανδρέτα)  την οποία προσάρτησε η Τουρκία τις παραμονές του Δεύτερου Παγκοσμίου, αφού πρώτα έστειλε χιλιάδες εποίκους , οι οποίοι ισχυριζόταν ότι είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Ερντογάν δεν επιχειρεί απλά να αναβιώσει  τον πάλαι ποτέ Μεγάλο Ασθενή- την Οθωμανική αυτοκρατορία  «για να ανακτήσει την προηγούμενη οθωμανική δόξα ώστε να ασκήσει επιρροή στις παγκόσμιες υποθέσεις » όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel . Το επιχειρεί με κάθε μέσον και φυσικά και με τον πόλεμο.

Το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy προειδοποιεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος για να επιτύχει τα σχέδιά του θα καταφεύγει  όλο και περισσότερο στο «Futuhat» -την επέκταση της Τουρκίας με κατακτήσεις ξένων εδαφών, ανατρέποντας όλα  τα … ασεβή -σύμφωνα με το Ισλάμ – καθεστώτα.