Το λουλούδι που «πτώχευσε» την κυβέρνηση

Του Απόστολου Γατή

Σάλο έχει ξεσηκώσει η περίπτωση μιας γυναίκας στην οποία αστυνομικοί επέβαλαν πρόστιμο 300 ευρώ για παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού. Η γυναίκα, αφού πρώτα είχε στείλει SMS για μετακίνηση με κωδικό «6», φορώντας τη μάσκα της έφτασε στο Πολυτεχνείο (εργάζεται στην οδό Σολωμού, 100 μέτρα από τον χώρο) για να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης.

300 ευρώ δεν είναι λίγα, ειδικά για έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, που εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας, που δεν αποτελούν ούτε καν υποσημείωση σε λίστες και παραλίστες.

Το λουλούδι αυτό, ανήμερα της 17ης Νοέμβρη 2020, είναι το πιο ακριβό στην Ελλάδα, ίσως και στον κόσμο. Είναι ουσιαστικά ανεκτίμητο, διότι έχει περιεχόμενο, έχει ψυχή, κουβαλά και αναπαράγει τη συλλογική μνήμη∙ είναι σύμβολο. Και τα σύμβολα δεν είναι ούτε θυρεοί ούτε οικόσημα που τιμώνται στο Μοναστηράκι. Το σημερινό λουλούδι των 300 ευρώ αποκάλυψε πόσο κάποιοι έχουν ήδη πτωχεύσει, ιδεολογικά και πολιτικά. Γι΄αυτό είναι και μονάκριβο.