Μητσοτάκης – Ανδρουλάκης: Μια ανάρμοστη σχέση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Υπάρχουν σημάδια για στημένο μιντιακό σκηνικό σύγκρουσης Ανδρουλάκη –Μητσοτάκη και αναμενόμενη σύμπραξη μετά τις εκλογές. Αν όχι ολοκλήρου ΠΑΣΟΚ , τουλάχιστον της ομάδας των νέων βουλευτών που θα ακολουθούν τον Ανδρουλάκη.

Όταν στα μέσα Δεκεμβρίου του 2021, ο Νίκος Ανδρουλάκης πήγε στη Χαριλάου Τρικούπη για να παραλάβει το ΠΑΣΟΚ – μετά την νίκη του επί του Γ. Παπανδρέου- ο Κοντολέων στην ΕΥΠ και ο Δημητριάδης στο διπλανό γραφείο του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, τακτοποιούσαν τα «στικάκια» από την τρίμηνη παρακολούθηση του ευρωβουλευτή.

Είχε διακοπεί μόλις την προηγουμένη, μετά από δυο ανανεώσεις- με την υπογραφή της εισαγγελέως Βλάχου.

Κανείς δεν έχει υποψιαστεί τίποτε ως εκείνη τη στιγμή. Η μόνη συζήτηση που από τις αρχές του καλοκαιριού, στα πολιτικά παρασκήνια, ήταν η καταφανής προσπάθεια του συστήματος Μητσοτάκη να απαξιωθεί η υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ – τότε- ύστερα από λάθη και τις ταλαντεύσεις των «δυο μετώπων», υιοθέτησε καθαρή αντιδεξιά γραμμή, στοχεύοντας προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τιςανομίες του, με το σλόγκαν «Μαξίμου ΑΕ».

Η διαβεβαίωσή της ότι «δεν θα συνεργαστεί ποτέ με τη Δεξιά», αποσταθεροποιεί εκείνη την περίοδο τον Μητσοτάκη- που σχεδιάζει πάντα πρόωρες εκλογές-, καθώς θεωρείται σίγουρη η ανανέωση της θητείας της, για την οποία ήδη εργάζονται τα πιο έμπειρα στελέχη του κόμματος με επικεφαλής τους Μιλτ. Παπαϊωάννου, Κ. Γείτονα. Θαν. Τσούρα.

Ωστόσο η αιφνίδια επιδείνωση της υγείας της, την υποχρέωσε στις 12 Οκτωβρίου να αποσυρθεί και λίγο αργότερα, έχασε τη μάχη για τη ζωή της.

Στο υπόλοιπο της πορείας προς τις κομματικές αρχαιρεσίες για τον διάδοχο της πλέον, ήταν ορατή η εύνοια του συστήματος Μητσοτάκης προς την υποψηφιότητα Λοβέρδου, χωρίς να εκδηλώνουν επιθετικότητα προς τον Ανδρουλάκη.

Αντίθετα όταν πέρασε στο δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Γιώργο Παπανδρέου, ποντάριζαν στη δική του επικράτηση. Ενας Παπανδρέου θα ήταν ισχυρός αντίπαλος.

Είναι η περίοδος ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον ευρωβουλευτή που αναδείχθηκε από τον κομματικό μηχανισμό με την εύνοια Σημίτη και Βενιζέλου δεν υπάρχουν σύννεφα.

Αντίθετα στις αρχές του 2022 η ΝΔ είδε ευνοϊκά ότι ο Ανδρουλάκης ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν κράτησε κακία στην Εύα Καϊλή, που είχε ταχθεί με τον Λοβέρδο. Αντίθετα την πρότεινε- αλλιώς δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφια- για μια από τις πέντε αντιπροεδρίες στο Ευρωκοινοβούλιο-,που αντιστοιχούσαν στους Ευρωσοσιαλιστές- και την συνεχάρη όταν εξελέγη εύκολα. Με τη συνδρομή και του Μητσοτάκη, όπως έλεγαν από τη ΝΔ..

Είναι περίοδος στην οποία ανάμεσα στον Μητσοτάκη στον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στην αντιπρόεδρο πλέον υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: το μίσος κατά του Τσίπρα– και η προσπάθεια για αποδυνάμωσή του.

Στις σχέσεις Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη δεν υπάρχει κανένα σύννεφο και με την Εύα συνεχίζεται η συνεργασία τους – τουλάχιστον μετά τα τέλη του Μαΐου του 2022- που συναντήθηκαν. Η Εύα βεβαιώνει ότι θα επιδιώξει και τρίτη θητεία στο Στρασβούργο και αφήνει ανοικτό να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Τα περί «Δούρειου Ίππου» ανακαλύφθηκαν μετά τη σύλληψη της για το Κατάρ.

Εν τω μεταξύ ήδη από την οικογένεια Παπανδρέου ο Νίκος, εγκαταλείπει τον αδελφό του και υποστηρίζει τον Ανδρουλάκη με την προσδοκία ότι ανερχόμενος στην προεδρία θα παραιτηθεί,για να πάρει αυτός τη θέση του.

Ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ικανοποίησή του για την εμφάνιση Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, τον Μάιο του 2022. Είναι η γραμμή Ανδρουλάκη, που βρίσκει την ομιλία Μητσοτάκη «ισορροπημένη» και δηλώνει ότι αναμένει ενημέρωση με την επιστροφή του Πρωθυπουργού.

Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η προσέγγιση μεταξύ τους και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφαιρεί όλες τις αντιπολιτευτικές αιχμές της Γεννηματά από τη ρητορική του κόμματός του. Ως ενδιάμεσοι για την προοπτική συνεργασίας τους, εμφανίζονται ο Λοβέρδος- που το κάνει σημαία- και δυο επιχειρηματίες που προορίζουν τον Ανδρουλάκη για εφεδρεία του Μητσοτάκη. Ο ένας είχε συνδράμει την εκλογή του στην ηγεσία, «στεγανοποιώντας» μια βαριά καταγγελία σε βάρος του.

Το «Μαξίμου ΑΕ» εξαφανίζεται, το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει νόμους της ΝΔ και επαναφέρει τις ίσες αποστάσεις, αλλά με προτεραιότητα στις επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθώς υπάρχουν ενδείξεις για εκλογές το φθινόπωρο του 2022 αυτή η πολιτική αξιολογείται από τους πολιτικούς παρατηρητές, ως χείρα βοήθειας προς τον Μητσοτάκη.

Εμφανώς το κόμμα του Ανδρουλάκη όχι μόνο δεν ακολουθεί τη φυσιολογική αντιδεξιά πορεία του-, αφού πλέον έχει επαναφέρει και τον τίτλο ΠΑΣΟΚ- αλλά δια της εξίσωσης Τσίπρα και Μητσοτάκη , εξυπηρετεί τον Πρωθυπουργό.

Η εποχή των κοριών

Τον Ιούλιο του 2022 ο Ανδρουλάκης ενημερώνεται από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου ότι , ένα χρόνο νωρίτερα , είχε γίνει απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του με το παράνομο λογισμό Predator, αλλά απέτυχε.

Ο ίδιος μάλιστα προβάλει ως προνοητική την επιλογή του να μην απαντήσει σε ένα ύποπτο μήνυμα που θα τον καθιστούσε υπό παρακολούθηση.

Καθώς έχει αρχίσει πλέον η δημοσκοπική του αποδυνάμωση, αρπάζεται από την αναφορά για κάνει θόρυβο γύρω από το όνομά του. Καταφεύγει στον … Αρειο Πάγο, με αόριστη μηνυτήρια αναφορά- την οποία προσπαθεί να συνδέσει με την αποδεδειγμένη παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θαν. Κουκάκη από την ΕΥΠ.

Εκεί αρχίζει η κρίση στη σχέση του με την Εύα Καϊλή η οποία αρνείται να συνταχθεί μαζί του στην προβολή της καταγγελίας, λέγοντας ότι η απόπειρα παρακολούθησης «είναι συχνό φαινόμενο ,που συνέβη και στην ίδια»

Ο Μητσοτάκης δεν φέρεται ακόμη εμπλεκόμενος και ο Ανδρουλάκης συνεχίζει το βιολί των ίσων αποστάσεων που εξυπηρετεί τον Πρωθυπουργό.

Κι ύστερα ήλθε ο Χρήστος Ράμμος. Η έρευνα του ακέραιου επικεφαλής της ΑΔΑΕ, αποκαλύπτει ότι ο Ανδρουλάκης είχε «επισυνδεθεί» το φθινόπωρο του 2021, από την ΕΥΠ . Ο επικεφαλής της Παν. Κοντολέων, αναγκάζεται να το παραδεχθεί, επικαλούμενος «εθνικούς λόγους», που δεν αναφέρει και ο Μητσοτάκης τον καλύπτει, παρότι τον έχει απομακρύνει.

Η συνέχεια είναι κάπως σουρεαλιστική: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει τη παρακολούθησή του από την ελληνική αντικατασκοπεία, δεν δέχεται να ενημερωθεί για τον λόγο ο ίδιος. Ούτε καταφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά των Κοντολέων και Δημητριάδη, ώστε να αναγκαστούν στο δικαστήριο να εξηγήσουν γιατί τον «επισύνδεσαν».

Αυτή η στάση διευκόλυνε την γραμμή Μητσοτάκη ότι «δεν γνώριζε» και «αν είχε ενημερωθεί δεν θα το επέτρεπε». Για να καλύψει τους συνεργάτες του επιμένει ότι η παρακολούθηση ήταν…νόμιμη, αλλά «πολιτικά λάθος».

Γύρω – γύρω όλοι

Στην πραγματικότητα από τότε δεν άλλαξε τίποτε, παρότι έγιναν γνωστές και άλλες παρακολουθήσεις επιφανών παραγόντων. Ο Μητσοτάκης μένει στο -ποινικό- απυρόβλητο και ο Ανδρουλάκης κάνει διαρκώς ανώδυνες καταγγελίες εναντίον του .

Στην πράξη χρησιμοποιεί όσα λέει για την κυβέρνηση, ως άλλοθι για να επιτίθεται στον…Τσίπρα, στον οποίο απέδωσε ευθύνες για την παρακολούθηση του. Είναι προφανές ότι λειτουργεί ως μέρος της προσπάθειας Μητσοτάκη να μην τον πλησιάσει η έρευνα.

Για την οποία ως σήμερα, παρότι έχουν παρέλθει οκτώ μήνες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ζητάει ενημέρωση, ούτε καταγγέλλει την καθυστέρησή της, που ισοδυναμεί με συγκάλυψη.

Επιπλέον κρατώντας και σ αυτό αποστάσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδυναμώνει τις αποκαλύψεις για την γενικευμένη πρακτική των παρακολουθήσεων του Μητσοτάκη.

Η τελική ευθεία προς τις εκλογές, επιχρωματίσθηκε από την μετατόπιση των ίσων αποσπάσεων του Ανδρουλάκη, προς τους δυο διεκδικητές της πρωθυπουργίας, στο πεδίο του παραλόγου: δεν θα δεχτεί ως Πρωθυπουργό ούτε τον Μητσοτάκη, ούτε τον Τσίπρα – αν κληθεί να στηρίξει κυβέρνηση.

Τον Μητσοτάκη είναι εύλογο. Τον Τσίπρα γιατί; Η αναφορά στην συγκυβέρνηση με τον Καμένο τον 2015 είναι μάλλον φαιδρή δικαιολογία. Περισσότερο χρησιμοποιεί τον Μητσοτάκη σαν άλλοθι για να αποδυναμώσει την κυβερνητική προοπτική του Τσίπρα σ αυτή τη φάση.

Πρακτικά να προσφέρει υπηρεσία στον Μητσοτάκη, παραιτούμενος από την φυσική επιλογή του ΠΑΣΟΚ για άρνηση κάθε συνεργασίας με τη Δεξιά. Όπως έχουν κάνει πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Χαρ. Καστανίδης, ο Π. Γερουλάνος, ο Μιχ. Καρχιμάκης -και ο Γ. Παπανδρέου με τον τρόπο του.

Αντίθετα προέκυψε ότι το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρουλάκη δεν θα είχε πρόβλημα να συνεργαστεί με τη ΝΔ, αρκεί να μην είναι Πρωθυπουργός ο … πρόεδρός της. Βούτυρο στο ψωμί του Μητσοτάκη, γιατί είναι εύκολη η επιχειρηματολογία αντίκρουσης αυτού του παραλογισμού.

Αλλωστε ο Ανδρουλάκης δεν έχει αποδοκιμάσει τον Λοβέρδο που προεξοφλεί ότι θα συνταχθούν με τη Δεξιά. Το…αντίθετο συνέβη.

Με τη συνδρομή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Μητσοτάκης διατρέχει την προεκλογική περίοδο χωρίς να έχει απέναντί του τη φυσιολογική σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ για προοδευτική κυβέρνηση- που θα προεξοφλούσε τον εξοβελισμό του.

Μιντιακό στήσιμο «σύγκρουσης»

Παρότι τις τελευταίες μέρες οι τόνοι μεταξύ Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη έχουν ανέβει- σε ανούσια θέματα- πάλι το παίζει «γύρω -γύρω όλοι», αλλά στην ουσία δεν μπαίνει. Στην πράξη συναντάται με τον απερχόμενο Πρωθυπουργό στις επιθέσεις κατά του Τσίπρα. Αρα και κατά της προοπτικής για προοδευτική κυβέρνηση.

Ο Ανδρουλάκης πλην του ως τώρα -ανώδυνου για τον Μητσοτάκη- χειρισμού της δικής του παρακολούθησης, υποβαθμίζει τις άλλες παρακολουθήσεις, που είναι σημαντικότερες.

Ειδικά όταν πρόκειται για υπουργούς και στρατιωτικούς .Αφήνει τον Μητσοτάκη έξω το πλαίσιο των ποινικών ευθυνών.

Επιπλέον έχει εγκαταλείψει την αξίωση να γνωρίζει πού βρίσκεται το υλικό της παρακολούθησης του. Ή, αν «χάθηκε», όπως διέρρευσε η κυβέρνηση, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Είναι εύλογο ότι σ αυτό το υλικό εδράζεται η υπόνοια ο τι μπορεί να βρεθεί υπό εκβιασμό, από τους κατόχους του.

Από όλα αυτά προκύπτει ότι η σχέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Πρωθυπουργό είναι ανάρμοστη και εν πολλοίς άνιση, υπέρ του Μητσοτάκη.

Οι πιο διορατικοί από τους πολιτικούς παρατηρητές σημειώνουν ότι αν η ΝΔ πάρει την πρώτη θέση στις εκλογές, η ρυμούλκηση του Ανδρουλάκη σε κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι ευχερής- με προωθητικό κριό τον Λοβέρδο, αλλά όχι μόνο.

Το πρόσχημα θα είναι «να μην μείνει η χώρα χωρίς κυβέρνηση».

Η προσεκτική ανάλυση των εξελίξεων, οδηγεί και σε υπόνοιες για εξ αρχής χρησιμοποίηση του Ανδρουλάκη – από εκτός πολιτικής κύκλους- για την εκλογική αποδυνάμωση του Τσίπρα. Κατά το πρότυπο του Σταύρου Θεοδωράκη, με το «Ποτάμι».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μητσοτάκης τον…συνδράμει τις τελευταίες μέρες, προβάλλοντας ότι …«το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ». Κάτι που καθιστά για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ανώφελη τη μετακίνηση στον Τσίπρα, αφού μετεκλογικά θα βρεθεί μαζί με τον Ανδρουλάκη .

Σε όλες τις περιπτώσεις από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν καθαρές κουβέντες, καθαρές θέσεις και καθαρές σχέσεις- στο πλαίσιο της Δημοκρατικής παράταξης. Αντίθετα υπάρχουν σημάδια για στημένο μιντιακό σκηνικό σύγκρουσης Ανδρουλάκη -Μητσοτάκη και αναμενόμενη σύμπραξη μετά τις εκλογές. Αν όχι ολοκλήρου ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον της ομάδας των νέων βουλευτών που θα ακολουθούν τον Ανδρουλάκη.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR