Νέες προσφυγικές ροές σε Σάμο, Λέσβο, Καστελόριζο

Σε Σάμο, Λέσβο και Καστελόριζο καταγράφηκαν αφίξεις παράτυπων μεταναστών από νωρίς το πρωί μέχρι και αυτή την ώρα. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο του Λιμενικού στις 8 το πρωί άνδρες του Λιμενικού εντόπισαν και βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σάμου.

Περισυνελέγησαν 53 αλλοδαποί για τους οποίους ακολουθήθηκε η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης. Στη Λέσβο αντίστοιχα τα στελέχη του Λιμενικού εντόπισαν μετά την αποβίβασή τους στο νησί συνολικά 71 άτομα. Στο Καστελόριζο τέλος πλωτά της ελληνικής ακτοφυλακής εντόπισαν κοντά στο Καστελόριζο και μετέφεραν στο λιμάνι του νησιού βάρκα με 26 αλλοδαπούς, που είχαν αποπλεύσει από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Από το πρωί της Παρασκευής στις δυνάμεις του Λιμενικού που περιπολούν στο Ανατολικό Αιγαίο προστέθηκαν 5 σκάφη και 70 στελέχη του σώματος. Μεταξύ αυτών και άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών. 

Στον Έβρο αντίστοιχα, κατά μήκος των χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας κοντά στο μεθοριακό σταθμό των Καστανιών παραμένουν 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες, στους οποίους πάντως δεν έχει επιτραπεί να μπουν στη χώρα.

Η πρώτη ομάδα των περίπου 300 ατόμων έφτασε στο σημείο τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ στο διάστημα που ακολούθησε ο αριθμός των αλλοδαπών στο σημείο έφτασε τους 1.200. Στη διάρκεια της ημέρας σημειώθηκε ένταση όταν οι αλλοδαποί επιχείρησαν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος. Απωθήθηκαν από δυνάμεις της αστυνομίας που έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στο σημείο ενισχύονται με αστυνομικούς από γειτονικούς νομούς, ενώ ανεστάλησαν οι άδειες των συνοριοφυλάκων καθώς υπάρχει ανησυχία ότι τις επόμενες ώρες και ημέρες οι ροές παράτυπων μεταναστών θα αυξηθούν σημαντικά.  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ