Νίκος Βούτσης:  Ένας ακόμη πρόεδρος χωρίς τόλμη

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

ΔεληγιάννηςΠέρασε στα ψιλά. Ο πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον πρώην πρωθυπουργό  Γ. Παπανδρέου γιατί δέχθηκε να μεταφερθεί σε  μικρότερο γραφείο εντός του κτηρίου της Βουλής.  Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι  βουλευτής. Αλλά κανείς δεν ρώτησε γιατί πρέπει να έχει γραφείο εντός του Κοινοβουλίου και  υπαλλήλους τους οποίους πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

Ο πρόεδρος της Βουλής παραχώρησε στην προκάτοχο του Ζωή Κωνσταντόπουλου γραφείο  80 τ.μ. σε κτίριο της Βουλής , στο οποίο θα εγκατασταθεί με την υποστήριξη τουλάχιστον έξι υπαλλήλων. Η κυρία δεν είναι  βουλευτής.  Αλλά κανείς δεν ρώτησε  γιατί πρέπει να έχει γραφείο της Βουλής και  υπαλλήλους τους οποίους θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

Φυσικά δεν είναι μόνο ο Παπανδρέου και η Ζωή.  Όλοι οι πρώην πρόεδροι της Βουλής  και όλοι οι πρώην Πρωθυπουργοί, παρ’ ότι δεν είναι βουλευτές σήμερα, έχουν γραφείο και προσωπικό στη διάθεση τους. Πρώην αρχηγοί κομμάτων -ακόμη και  αν τα κόμματα τους δεν υπάρχουν-  δικαιούνται   αποσπασμένους δημοσίους υπάλληλους στη διάθεσή τους. Ομοίως  και οι αντιπρόεδροι των κυβερνήσεων. Πάρτε κόσμε υπαλλήλους. Τζάμπα είναι.

Είναι εξοργιστικό ότι σε περίοδο κρίσης η Βουλή, δηλαδή ο κρατικός προϋπολογισμός, διαθέσει ένα ανυπολόγιστο κονδύλι για να έχουν ισοβίως υποδομή και υπηρεσίες κάποιοι  πρώην πολιτικοί χωρίς  κανέναν λόγο. Δεν είναι καν βουλευτές. Δεν χρησιμοποιούν καν τα γραφεία που τους διατίθενται. Σε μια τουλάχιστον περίπτωση ο δικαιούχος το είχε παραχωρήσει σε … συγγενή του.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κοροϊδία απέναντι στον ελληνικό λαό που χειμάζεται. Πληρώνουμε για τους πρώην με έναν κανονισμό τον οποίο συνέταξαν μόνοι τους.

Την  τελευταία βερσιόν  επιμελήθηκε ο Βαγγέλης Μεïμαράκης. Ο Νίκος Βούτσης δεν έχει την τόλμη να καταργήσει-αφού δεν έχουν την ευαισθησία να μην τον επικαλούνται μόνοι τους. Αντίθετα εξευτελίζεται ευχαριστώντας τους γιατί τον.. .διευκολύνουν να δεχτούν .. .μικρότερο  γραφείο.

Γιατί να έχουν γραφείο; Ποια υπηρεσία προσφέρουν οι  μη κοινοβουλευτικοί σήμερα πρώην πρωθυπουργοί, πρόεδροι της Βουλής και  λοιποί τιτλούχοι του παρελθόντος και τους πληρώνουμε; Δεν  βρίσκονται καν στην ενεργό πολιτική και δεν μετέχουν καν στο κοινοβούλιο. Για κάποιους είναι  συζητήσιμο αν  προσέφεραν υπηρεσίες  ακόμη και  όταν ήταν εν ενεργεία.

Από πού κι ως που οι πολίτες που τους  έθεσαν εκτός Βουλής πρέπει να πληρώνουν  για να έχουν  υπηρεσίες τις οποίες χρησιμοποιούν αποκλειστικά για λογαριασμό τους και πάντως δεν έχουν σχέση με το δημόσιο συμφέρον;

Πως  είναι δυνατόν ο Νίκος Βούτσης να δέχεται ότι είναι λογικό να πληρώνει η Βουλή για κάποιον που έκανε μόλις μια μέρα πρόεδρος της Βουλής ή κάποιους που χρήσθηκαν αντιπρόεδροι ή που υπήρξαν αρχηγοί αφανισθέντων κομμάτων;.

Αλλά και οι πρώην πρωθυπουργοί με κανονική θητεία εφόσον βρίσκονται εκτός Βουλής γιατί πρέπει να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της;

Θέλει αρετή και τόλμη να βάλει  ο καθ’ όλα αρμόδιος πρόεδρος της Βουλής τα πράγματι στη θέση τους.  Καταργώντας προνόμια που δεν έπρεπε να υπάρχουν, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα.

Θα περίμενε κανείς ότι ένας πρόεδρος από τη Αριστερά θα το έκανε.  Εκτός αν σκέφτεται ότι κάποια στιγμή κι αυτός  θα γίνει πρώην.