Όχι άλλο κάρβουνο! Απλά μαθήματα Κοινοβουλευτισμού σε κάποιους Συριζαίους

Του Γ. Λακόπουλου

Μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του δυτικού πολιτισμού τους τελευταίους αιώνες είναι ο Κοινοβουλευτισμός. Για να λειτουργεί ανεμπόδιστα η κοινοβουλευτική Δημοκρατία βασίζεται στην αρχή της πλειοψηφίας. Άλλος τρόπος δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής.

Γι’ αυτό μπήκε ως ασφαλιστική δικλείδα ότι η πλειοψηφία θα ανανεώνεται σε τακτά  διαστήματα. Στην Ελλάδα κάθε τέσσερα χρόνια. Μαζευόμαστε και ψηφίζουμε, αν αυτός στον οποίο δώσαμε την πλειοψηφία τη χειρίσθηκε καλά ή πρέπει να την πάρει  άλλος. Τόσο απλό.

Ακριβώς επειδή είναι απλό πρέπει να κατανοήσουν οι κατά τα λοιπά ακέραιοι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης και Δημ. Τζανακόπουλος ότι πρωτίστως η Βουλή λειτουργεί με την αρχή της πλειοψηφίας. 

Συνεδριάζουν, συζητούν, συμφωνούν ή τσακώνονται και στο τέλος στήνεται η κάλπη. Όποιος πάρει τους περισσοτέρους κερδίζει.  Και αν αυτό που πήρε το πήρε καλώς ή κακώς θα κριθεί στη μεγαλύτερη κάλπη στο τέλος της τετραετίας. Έγινε γίνονταν και όταν είχε την πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατανοητό;

Επί του συγκεκριμένου θέματος δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πλειοψηφία  στην Προανακριτικής επιτροπή – η ΝΔ με το αξιοθρήνητο Κινάλ κολαούζο- έκανε ζαβολιά, αποβάλλοντας τους Τζανακοπουλο και Πολάκη.

Μπορούμε να το πούμε με ατιμία, παρανομία, παραβίαση του Συντάγματος, πάντως σωστό δε είναι. Δεν μπορεί η πλειοψηφία να ορίζει τη σύνθεση της μειοψηφίας. Αυτό που έγινε στην Επιτροπή αύριο μπορεί να γίνει και στην Ολομέλεια και πάει ο κοινοβουλευτισμός άκλαυτος.

Συμπέρασμα – πλειοψηφίας υπάρχουσας και τα σκυλιά δεμένα: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φωνάζει, να καταγγέλλει, να προσφύγει στην  ελληνική Δικαιοσύνη και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, να φτύνει όσους προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αθλιότητα, να οικτίρει τον ολίγιστο πρόεδρο της Βουλής που το κάλυψε και τον εαυτό του που τον ψήφισε.

Από μια άλλη άποψη να εκμεταλλεύεται και το δώρο που του έκανε ΝΔ και Κινάλ, γιατί τι άλλο είναι η κατάφωρη αδικία σε βάρος του και η αυταρχική χρήση της αριθμητικής;

Ένα δεν μπορεί να κάνει. Να επιτρέπει στον Πολάκη και στον  Τζανακόπουλο να μπουκάρουν στην Επιτροπή με τον τσαμπουκά τους. Η αποβολή τους προήλθε από μια κακής ποιότητας απόφαση. Αλλά είναι απόφαση της πλειοψηφίας. Και θα κριθεί γι’ αυτό. Θα πληρώσει όταν ο ξενοδόχος κάνει το λογαριασμό.

Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα αυτή η υπόθεση ξέφυγε από την Προανακριτική, αλλά και από τη Βουλή. Μεταφέρεται σε επίπεδο Τσίπρα -Μητσοτάκη- για όσους καταλαβαίνουν από πολιτική.

 Ειδικά οι συγκεκριμένοι βουλευτές πρέπει να το κατανοούν αυτό γιατί έχουν επιβαρύνσεις από το παρελθόν: έγιναν υπαίτιοι πολιτικού κόστους για το κόμμα τους.

Ο ένας όταν μπουκάρισε τον Άρειο Πάγο και τίναξε στον αέρα τη δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο Νοβάρτις. Και ο άλλος με την απρέπεια και τον κουτσαβακισμό της δημόσιας παρουσίας που τον κατέστησε υπερήφανο χορηγό της Δεξιάς στις κάλπες του περασμένου θέρους.

Όχι άλλο κάρβουνο.