Νίκος Λακόπουλος- Ο Αλέξης στη Χώρα των Θαυμάτων (4): Το Πολυτεχνείο

Ο Τσίπρας, η Ελλάδα και η “Μεγάλη Αριστερά”

 

21-KAKABELASΕικονογραφημένη περίληψη του βιβλίου

 

Φυλαχτείτε από τον γκουρού που πιστεύει ότι το κόλπο του –είτε πρόκειται για  την επιστημολογία, την αστρολογία, τον διαλογισμό, την φυτοφαγία, την ροκ μουσική, είτε  για τον ειρηνισμό- θα κάνει την επανάσταση από μόνο του. Φυλαχτείτε από τον μακρυμάλλη που υπερασπίζεται τον  μακρυμάλλη επιχειρηματία. Είναι όλοι τους προδότες. Προδίδουν τα μακριά μαλλιά τους.!»

                        Τζέρυ Ρούμπιν

           Do It- Σενάρια για την Επανάσταση

Το «Πολυτεχνείο»

 

 836F2EB4E5B75F6125FFE96A1D470364Ο Αλέκος Αλαβάνος, γόνος αστικής οικογένειας βενετικής καταγωγής, είναι κι ευρωβουλευτής του το Κομμουνιστικού
Κόμματος Ελλάδας. Ο πατέρας ήταν βουλευτής της «Ένωσης Κέντρου». Ο παππούς του των Φιλελευθέρων.

Ο νεαρός Αλαβάνος είναι κομμουνιστής. Έχει περάσει από το «φυτώριο της ΚΝΕ» που είχε ως αγαπημένο σύνθημα του το “Πρώτοι στα μαθήματα- πρώτοι στον αγώνα”. Ήταν ένα σύνθημα που προέκυπτε από την γραμμή του κόμματος, μετά τον Εμφύλιο. Ήδη, από το 1952, το Κόμμα έρριξε το σύνθημα «νοικοκυρευτείτε!» και είχε σα στόχο ένα μότο που είχε ρίξει ο διευθυντής της «Ακροπόλεως» Βλάσσης Γαβριηλίδης στις αρχές του αιώνα:

«Αλλαγή».

Η επιμέλεια των Κνιτών για τα μαθήματα τους γέννησε το αντισύνθημα στις διαδηλώσεις  «Eννιά, η ώρα. Πάω να διαβάσω».

Μετά την Επανάσταση στην Κίνα και την Κούβα κανένα φιλοσοβιετικό κόμμα της Τρίτης Διεθνούς δεν επιχείρησε πουθενά στον πλανήτη καμιά επανάσταση. Tα “Κνάτ”, όπως αποκαλούνταν οι ομάδες κρούσης της ΚΝΕ, στις «Καταλήψεις του ‘79» υποκατέστησαν την αστυνομία και μια μια εισβολή με καδρόνια επιχείρησαν να διώξουν τους «αριστεριστές» καταληψίες και να αποκαταστήσουν την τάξη.

Δεν θάναι ούτε ήταν πρώτη φορά που η Κομμουνσιτική Νεολαία εκδηλώνει τάσεις για ηρεμία και όχι σύγκρουση. Στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το κόμμα κράτησε μια πολύ περίεργη στάση. Η φοιτητική παράταξη κατήγγειλε την «προσχεδιασμένη εισβολή στο χώρο του Πολυτεχνείου 350 οργανωμένων πρακτόρων της ΚΥΠ». Η άποψη της ήταν πως η φοιτητική εξέγερση έγινε  σύμφωνα με «το προβοκατόρικο σχεδίου των Ρουφογάλη – Καραγιαννόπουλου, με βάση τις εντολές του παραμερισμένου τώρα τέως πρωτοδικτάτορα Παπαδόπουλου και της αμερικανικής CIA, με σκοπό να προβάλλουν με κάθε μέσο τραμπουκισμού και προβοκάτσιας, γελοία και αναρχικά συνθήματα».

08_polytexneio_pylhΦαίνεται ότι η εξέγεση των φοιτητών το ’73 στο Πολυτεχνείο σχεδιάστηκε από χαφιέδες για να πέσει ο Παπαδόπουλος και να nov-12έρθει η νέα χούντα. Ή πως ο γνωστός σκύλος στο κόμικ του Λούκυ Λουκ, ο Ραν Ταν Πλαν είναι καθοδηγητής της ΚΝΕ:  αφού οι “προβοκάτορες” βοηθούν με την εξέγερση τη χούντα, εμείς θα πρέπει να αποτρέψουμε την εξέγερση.

Σαράντα χρόνια μετά,  ένας  εκπρόσωπος του κόμματος θα αναρωτηθεί μέσω του ‘Ριζοσπάστη”:  «Την πλειοψηφία στην πρώτη Συντονιστική είχε η ΚΝΕ. Είχε την πλειοψηφία σε μια κατάληψη με την οποία διαφωνούσε;».  Έλα, ντε.

Ο Αλέκος Αλαβάνος είναι ένας από αυτούς που συμμετείχαν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1973 και φυλακίστηκαν μάλιστα στα κρατητήρια της ΕΣΑ. Ήταν φοιτητής του Οικονομικού της Νομικής, 23 χρονών και εκπροσωπούσε τη φοιτητική παράταξη του κόμματος, την Αντι-ΕΦΕΕ. Σε ένα πατάρι του ιδρύματος, προσπαθεί με στελέχη του ΠΑΚ και το “Ρήγα” να εκκενώσουν το κτήριο. Πολλά στελέχη αγνόησαν την «γραμμή» και έζησαν τη φρενίτιδα της εξέγερσης. Άλλα, όπως ο Αλαβάνος, απέχτησαν- όπως θα φανεί στο μέλλον- ένα «επαναστατικό απωθημένο».

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έγινε πέντε χρόνια μετά τον «Γαλλικό Μάη» που συντάραξε τον κόσμο. Ο «Μάης του 68» έχει συνθήματα όπως «Τρέξε σύντροφε, ο παλιός κόσμος είναι πίσω σου», «Η φαντασία στην εξουσία», «Να είσαστε ρεαλιστές να ζητάτε το αδύνατο». Οι «πρόβος» στην Ολλανδία ζητάνε μεταξύ των άλλων να κυκλοφορούν αστυνομικοί στο δρόμο με …σπίρτα για να τους ανάβουν τα τσιγάρα.  Πιθανόν το πιο σημαντικό σύνθημα του Μάη να είναι το  «Κάτω από την άσφαλτο, υπάρχει η παραλία». Άλλοι συγκράτησαν το «Διάβασε λιγότερο, ζήσε περισσότερο». Κι άλλοι την κριτική της εξέγερσης προς τα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς:

– «Εργάτη, είσαι 25 χρονών, αλλά το συνδικάτο σου είναι του περασμένου αιώνα»

Οι έλληνες «ελεύθεροι αγωνιζόμενοι φοιτητές» θα γράψουν συνθήματα όπως «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Πολυτεχνείο», «Έξω το ΝΑΤΟ», «Λαοκρατία», «ΝΑΤΟ,ΣΙΑ, ΠΡΟΔΟΣΙΑ», «Ψωμί- Παιδεία-Ελευθερία» .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΟΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2Η ΜΕΡΑ Στρατηγός Ντε Γκολ θα κερδίσει ένα μήνα μετά τις εκλογές κι ο «Μάης», όπως όλα τα κινήματα του ’60, θα δώσει στο “σύστημα” τους πρώτους, τους αρχηγούς των “γιάπηδων”. Το σύστημα τελικά είναι ο χρόνος.  Ένα λαμπρό παράδειγμα ανθρώπου που συμμετείχε με καμάρι στον Μάη του ’68, είναι ο παλιός «Λαμπράκης» Θεόδωρος Πάγκαλος. Σαράντα χρόνια ο πρώην κομμουνιστής δηλώνει πως «οι αμερικάνοι έσωσαν την Ελλάδα από τον κομμουνισμό».

Ο εμπνευστής των “νέων, καριεριστών, αστών”, – των yuppis- είναι ένας από τους ηγέτες της φοιτητικής εξέγερσης του ’60. Ο Τζέρυ Ρούμπιν, πρόσεχε με δεκάδες βιταμίνες την υγεία του, ώσπου σκοτώθηκε σε τροχαίο, χωρίς να προλάβει να δει το τέλος και των γιάπηδων.

Το Διεθνές Κόμμα Νέων είχε προτείνει ένα νέο έθνος με σημαία ένα κόκκινο αστέρι και ένα φύλλο κάναβεως. Οι yippies είχαν προτείνει για πρόεδρο των ΗΠΑ ένα γουρούνι και για σύμβολο της αστερόεσσας τον Μίκυ Μάους. Το κίνημα απειλούσε  ότι θα ρίξει LSD στο υδραγωγείο του Σικάγου και πρότεινε σεξ στους δρόμους. Οι γίππις καταγγέλουν τον πόλεμο αλλά και την βιομηχανία του ροκ, τον hip καπιταλισμό. Ο Ρούμπιν κυκλοφορεί το “Do It” – Σενάρια για την Επανάσταση:

«Η επανάσταση είναι επικερδής επιχείρηση. Οι νταβατζήδες του χρήματος παίρνουν τα καλύτερα  προϊόντα της καρδιάς και yippies-marching-through-the-streets-with-pigasus-their-chosen-candidate-for-president-new-york-city-september-1968-w226h400του μυαλού μας, τα μετατρέπουν σε καταναλωτικά προϊόντα,  ορίζουν μια τιμή και μας τα ξαναπουλάνε με την μορφή εμπορευμάτων. b8e56efa-689e-45a5-99a4-2d3b9e4a0491Παίρνουν τα  σύμβολά μας, που’ ναι βουτηγμένα στο αίμα που χύσαμε στους δρόμους, και τα κάνουν  της μόδας. Φυλακίζουν την μουσική μας  μέσα σε δίσκους και σε αίθουσες χορού και την πουλάνε σε τόσο μεγάλες τιμές που δεν  μπορούμε ούτε να την ακούσουμε. Οι προαγωγοί του ροκ διοργανώνουν φεστιβάλ πίσω  από συρματοπλέγματα και τα γουρούνια χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να μας  εμποδίσουν να μπούμε. Φυλαχτείτε από τον ψυχεδελικό καπιταλιστή που μιλάει για αγάπη πηγαίνοντας για την  τράπεζα. Έχει μακριά μαλλιά και φοράει παρδαλά πουκάμισα, έχει ένα τεράστιο πορτοφόλι γεμάτο χρήματα και μία μικρή  ψυχή».

Στις 6 Αυγούστου 1970, μέρα που ρίχτηκε η ατομική βόμβα στην Χιροσίμα,  τριακόσιοι «γίπις» εισέβαλαν στην «Ντίσνεϋλαντ» φωνάζοντας  συνθήματα κατά του πολέμου. Απαίτησαν «απελευθέρωση της Μίνι Μάους και την χορήγηση ναρκωτικών στον Γκούφυ!»

« Sex, drugs, rock’n’roll!»

Η Αμερική ήταν ένα έθνος που λίγα χρόνια πριν χρειαζόταν άδεια της αστυνομίας για να παίξεις δημόσια τρομπέτα. Πολλοί μαύροι τζαζίστες δεν είχαν. Οι εξεγέρσεις φέρνουν στο προσκήνιο μια γενιά που με άνεση ή αναίδεια θέλει τα αγόρια να μπορούν να πηγαίνουν στα δωμάτια των κοριτσιών. Η γενιά αυτή δεν μπορεί να περιμένει τον Παράδεισο και μάλιστα από την Αριστερά. Ο Άλεν Γκίνσμπεργκ, βλέπει τα καλύτερα μυαλά της γενιάς μου να τρελαίνονται».

Αμερική, Αμερική,

σου τάδωσα όλα

και τώρα είμαι ένα τίποτα.

 αρχείο λήψης (2)  Τι απέγινε κι αυτή η γενιά που θάλλαζε τον κόσμο με νέες ελευθερίες και δικαιώματα, απελευθέρωση, χειραφέτηση, προσωπική και σεξουαλική επανάσταση;  Οι φεμινίστριες αποχωρούν για να καταγγείλουν του γίππηδες ως σεξιστές και φαλλοκράτες. Οι ζίππις, με ένα νέο κόμμα,το «Πνεύμα των Καιρών» θα αμφισβητήσουν την παλαιά ηγεσία. Οι μεν είναι “αρχομανή τσογλάνια”. Οι δε προβοκάτορες. Ο Χόφμαν θα αυτοκτονήσει το 1989. Ο Τζέρυ Ρούμπιν έγινε χρηματιστής, πριν τον χτυπήσει ένα φορτηγό ενώ έκανε τζόκιγκ.

Το κίνημα των young urban professional  στην Ελλάδα θα συναντηθεί με κάποια καθυστέρηση με την «Γενιά του Πολυτεχνείου» που έρχεται από το 60 με τα πόδια. Την πρώτη επέτειο του «Πολυτεχνείου»  ένα εκατομμύριο κόσμος συγκεντρώθηκε εκεί, που στριμώχτηκαν δεκαπέντε χιλιάδες άτομα όταν έγινε η σφαγή. Κάθε χρονιά μαζευόνταν όλο και λιγότεροι.  Σουβλάκια, μικροπωλητές, αφίσες για την Επανάσταση, αντιστασιακοί καμαρωτοί βασανισμένοι μπροστά στα φλας, “αντιιμπεριαλιστικές δηλώσεις”. Οι περισσότεροι πραγματικοί αγωνιστές, προτίμησαν να εξαφανιστούν, ορισμένοι κυριολεκτικά. Μερικοί θα το ρίξουν- για την προδομένη και πάλι-Επανάσταση- στο αλκοόλ. Πρώτο σε κατανάλωση, είναι το Jonnie Walker. Ακολουθεί η Stolisnaya. Είναι μια κάποια εξέλιξη από τα πάρτυ με βερμούτ.

-«Ήταν μια αγράμματη γενιά, που κατέστρεψε την χώρα», θα πει αργότερα ο διανοούμενος της νεοορθοδοξίας, πρώην αριστερός Στέλιος Ράμφος. «Με την υπεροψία του νικητή, εξαργύρωσε το επίτευγμα με τα σύμβολα και τα προνόμια της εξουσίας και οδήγησε τον τόπο στη σημερινή κατάντια”.

polytehneio_1973-3Η συναυλία των Rolling Stones το 1967, τέσσερις μέρες πριν την χούντα, είχε δεκαπέντε χιλιάδες άτομα και διεκόπη, όταν ο Μικ Τζάγκερ πέταξε κόκκινα τριαντάφυλλα στον κόσμο. Η επόμενη,  θα έχει 80.000 άτομα. Οι περισσότεροι -άνω των πενήντα. Μάλλον πήγαν στο ραντεβού με τριάντα χρόνια καθυστέρηση.

Έχουν περάσει χρόνια από τότε που στο μπαλκόνι της κυρίας Μιράντας διαβάζανε Σεφέρη. Οι νοικοκυρές του Γιάννη Ρίτσου σταμάτησαν «να καθαρίζουν φρέσκα φασολάκια», όταν οι νέοι αντί για το «Κράτος και Επανάσταση» προτιμούν  να διαβάζουν την «Φιλοσοφία στο Μπουντουάρ» του Μαρκήσιου Ντε Σαντ. Η πολιτική πλέον ασκείται στα μπαράκια, τα καφέ, σε μικρές πλατείες και μισοφωτισμένοι χώρους που δεν παίζουν τις κασέτες της Αριστεράς. Η  δεξιά αντεπίθεση της δεκαετίας ΄80, η απογοήτευση από την «Αλλαγή»  έδειχνε πως τα καλύτερα παιδιά κουράστηκαν και γύρισαν στο σπίτι, ώσπου εμφανίστηκε στο βάθος του δρόμου, λίγο πριν-λίγο μετά την δολοφονία του Τεμπονέρα, μια νέα γενιά ανήσυχη, περίεργη, με ένα δικό της τρόπο επαναστατική, που έλεγε πως το παιχνίδι, δεν τελείωσε ακόμη.

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ

Το κλουβί, η Γένοβα

 

 

mythi

 

129488

 

 

 

Το βιβλίο του Νίκου Λακόπουλου Ο ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ κυκλοφόρησε το 2008 από τις Εκδόσεις Ηλέκτρα και -αναθεωρημένο και εμπλουτισμένο- το 2014 από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Κυκλοφορούν ακόμη ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ (Εκδόσεις Δίαυλος- Εκδόσεις Πατάκη), ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ (Εκδόσεις Καστανιώτη). Υπό έκδοση: ΑΝ ΖΟΥΣΑ, ΤΩΡΑ- Φανταστικές συνεντεύξεις, ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ, ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ.