Ο Ανδρέας και ο Αλέξης- στη Χώρα των Θαυμάτων

Toυ Νίκου Λακόπουλου

“Είναι ο Τσίπρας ο νέος Ανδρέας;” διαβάζω σε πολλά άρθρα αυτές τις μέρες. To ερώτημα ετέθη το …2008 στο βιβλίο Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ -που εκδόθηκε τότε από τις Εκδόσεις Ηλέκτρα.

“Μα καλά, σου ζητήσαμε να γράψεις ένα βιβλίο για τον – ….πρωτοεμφανιζόμενο -Αλέξη Τσίπρα και συ γράφεις για τον Ανδρέα και το ΠΑΣΟΚ!”

“Μα αυτό είναι το ζήτημα”.

Η πρώτη έκδοση μέτρησε στοιχεία, όλη την Ιστορία της …Κεντροαριστεράς και κατέληξε στο συμπέρασμα το 2008, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4%- ότι η δύναμή του στις ερχόμενες γενιές είναι 19% και μπορεί να γίνει το θαύμα.

“Ένα κόμμα του 48% μπορεί να πάει στο 13-15% αν ο συρφετός που το ακολουθεί δει ότι χάνει την εξουσία”.

Η νέα έκδοση το 2014 έλεγε καθαρά πια πως ο διάδοχος του Ανδρέα υπάρχει είναι μπόμπιρας και προέρχεται από άλλο κόμμα!.

“Ο δημοσιογράφος Νίκος Λακόπουλος δεν έριξε μια ζαριά με προεξοφλημένη επιτυχία υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ούτε τράβηξε την τράπουλα του ταρό ως άλλη χαρτομάντισσα της εποχής μας, ώστε να προβλέψει το μέλλον ενός από τους νεότερους Ευρωπαίους πολιτικούς” έγραψε ο Β. Καλαμαράς στην “Ελευθεροτυπία”.

Η μοναδική μου συνέντευξη δόθηκε σε ….γιαπωνέζικη εφημερίδα- που μετέφρασε το βιβλίο -για να κατανοήσει το Φαινόμενο Τσίπρα.

“Αν τα έκανε αυτά στη χώρα μας ένας πρωθυπουργός μου είπε η δημοσιογράφος -με το όνομα Γαμάτο- (μόλις είχε γίνει το δημοψήφισμα)- θα έκανε χαρακίρι”.

“Εδώ κάνουν χαρακίρι οι …. ψηφοφόροι” της είπα. “Οι πολιτικοί λένε απλώς “έκανα λάθος”. Ο Αλέξης είναι …καλό παιδί κι ας κάνει λάθη. Θα τον ξαναψηφίσουν”.