Νίκος Παπανδρέου: Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ ή στη δυναστεία Παπανδρέου;

Του Γ. Λακόπουλου

Το πρώτο που θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς τον Νίκο Α. Παπανδρέου κάθε φορά που μιλάει για το ΠΑΣΟΚ είναι: ως τι μιλάει; Ποια ακριβώς είναι η ιδιότητα του, η πολιτική διαδρομή του και ο ρόλος του.

ΠΑΣΟΚ δεν ήταν. Ήταν γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό δεν τον κάνει ΠΑΣΟΚ. Έστω και αν με αυτόν το ρόλο, όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ, τον έβρισκαν συχνά κάτω από πέτρες.

«Αν ξαναπεράσει ο Νικολάκης την πόρτα  της Τράπεζας, να μου στείλεις την παραίτησή του» τηλεφώνησε κάποτε έξαλλος ο Ανδρέας Παπανδρέου στον Διαμαντή Πεπελάση.

Η παρενόχληση από τον αδελφό του τότε Πρωθυπουργού, ήταν ο λόγος που οδήγησε τον δημιουργικό Χάρη Παμπούκη σε παραίτηση από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, μόλις είχε  βάλει μπροστά το fast track  για  επενδύσεις. Αν γίνει ποτέ  γνωστός ο διάλογός τους στο Μέγαρο Μαξίμου, θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.

Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ  ή μέλος οργάνου του, δεν ήταν ποτέ ο Νίκος Παπανδρέου, όπως δεν ήταν ποτέ κυβερνητικό  στέλεχος. Υπήρχε σε ό,τι υπήρχε, αποκλειστικά  στο παρασκήνιο. Ως γιος και… συναξαριστής.

Δεν είχε ποτέ επίσημη κομματική ή κυβερνητική ιδιότητα, αλλά όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη. Όπως π.χ. το περίφημο ταξίδι στο Κατάρ, δίπλα σε δυο υπουργούς, για το οποίο δικαιολογήθηκε: ” Οι Άραβες τα είχαν πάντα καλά με τους Παπανδρέου”.

Είτε είχε συμπεριληφθεί στο «ντηλ των κληρονόμων» είτε όχι, η Φώφη Γεννηματά αφού διόρισε βουλευτή στην ταλαίπωρη Αχαΐα το Γ. Παπανδρέου, έβαλε στο ευρωψηφοδελτιό της από το πουθενά και τον αδελφό του -προς δόξα της οικογενειοκρατίας.

Δεν πήγε κι άσχημα, αλλά δεν βγήκε. Και τώρα εμφανίζεται πάλι και ζητάει να αναστηθεί το ΠΑΣΟΚ, ως ΠΑΣΟΚ, επειδή  τα άλλα σχήματα απέτυχαν. Σ’ αυτό έχει δίκιο. Όπως έχει και στο ότι σε ένα νέο  ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναδειχθεί  εκ νέου αρχηγός από τη βάση.

Αλλά ο ίδιος τι εκπροσωπεί σ αυτή τη συζήτηση; Τον εαυτό του ή τη δυναστεία;  Λέει τη γνώμη του ή είναι «μπροστινός» του Γιώργου;  Αν κόβεται για το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν μίλησε όταν το εγκατέλειψε καταχρεωμένο ο αδελφός του για να φτιάξει δικό του κόμμα;  Γιατί δεν είπε λέξη όταν το εξαφάνισε από το χάρτη η Γεννηματά;  Από πού λοιπόν που πηγάζει το σημερινό  ενδιαφέρον;

Δεν είναι τυχαία η ερώτηση. Ο Νίκος  ήταν αυτός που έπαιξε «σφύριξα κι έληξες» στον Κώστα Σημίτη, όταν ανέλαβε να κοινοποιήσει το τέλος της σκοτεινής συμφωνίας  του με την οικογένεια – πριν την εξευτελιστική διαγραφή του από το… ΠΑΣΟΚ!

Όλοι θυμούνται τον ιδιότυπο γιο του Ανδρέα Παπανδρέου να κομπάζει ότι το δακτυλίδι τη διαδοχής -που δόθηκε σε ένα διαμέρισμα στην οδό Αναγνωστόπουλου- “ήταν θολό”.

Μην λέμε περισσότερα από όσα χρειάζονται. Αν είναι να ανασυνταχθεί το ΠΑΣΟΚ για να ξανάρθουν οι Παπανδρέου, να μένει το βύσσινο. Ακόμη και αν απειλούν εμμέσως πλην σαφώς, να το επιδιώξουν ακόμη και με …τα δικαστήρια, που  μπορούν να έχουν λόγο στις πολιτικές διαφορές, όπως λέει ο Νίκος Παπανδρέου, μπερδεύοντας το κληρονομικό δίκαιο με την πολιτική.

Την σχέση του Ανδρέα Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ -που καπηλεύθηκε συχνά η οικογένειά του- οι δυο γιοι του που πολιτεύονται την απώλεσαν το 2015, όταν ένας από αυτούς -τον οποίο το ΠΑΣΟΚ έκανε πρόεδρό του και Πρωθυπουργό- το διέσπασε.

Το πολιτικό αποτέλεσμα το είδαν όλοι. Ας μην ξεχνούν όμως ότι υπάρχει και το ηθικό αποτέλεσμα και τους στοιχειώνει.