Οι απειλές για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα: Υποκλοπές, επιθέσεις στην ελευθερία του τύπου, μειωμένη δικαστική ανεξαρτησία, διαπλοκή, συγκάλυψη σκανδάλων και διαφθορά

Μια ακόμα θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα δείχνουν τα στοιχεία για τον Δείκτη Διαφθοράς 2023, με τη χώρα μας να… σημειώνει κατακόρυφη πτώση για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια. Η κατρακύλα της Ελλάδας στην 24η θέση ανάμεσα στα 34 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και στην 59η ανάμεσα στις 180 χώρες- την κατατάσσει στις χώρες που είναι αντιμέτωπες με έντονα προβλήματα διαφθοράς και κρίση του κράτους δικαίου.

Όπως αναφέρει η έκθεση:

 «Οι συνέπειες από τις φερόμενες παράνομες υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση, οι επιθέσεις στην ελευθερία του τύπου και η μειωμένη δικαστική ανεξαρτησία συνέβαλαν στην πιο απότομη πτώση του κράτους δικαίου στην Ε.Ε. Οι ανησυχίες αυξάνονται εξαιτίας της υπερβολικής παρέμβασης της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των υποκλοπών Predatorgate, με αναφορές για απειλές σε μέλη του ανεξάρτητου ελεγκτικού οργάνου που ερευνά την υπόθεση και για παρεμπόδιση μαρτύρων».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου η χρήση SLAPP που απειλεί τους δημοσιογράφους, τους εμποδίζει να προχωρήσουν σε αποκαλύψεις για υποθέσεις διαφθοράς. Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρεται ότι ακόμα και τα μέλη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που ιδρύθηκε το 2019, επιλέγονται από την ίδια την κυβέρνηση!

 «Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια παρατηρούμε πτώση της βαθμολογίας της χώρας μας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, που επηρεάζει αρνητικά και τη συνολική κατάταξή της παγκοσμίως. Ήδη από πέρυσι η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος προειδοποίησε για τα φαινόμενα περιστολής του κράτους δικαίου, την έλλειψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ελευθερίας του τύπου και την αποδυνάμωση των Ανεξάρτητων Αρχών” αναφέρει ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος Γιώργος Χατζηγιαννάκης.

 “Για να επιστρέψει η χώρα στην ανοδική πορεία των προηγούμενων ετών, θα πρέπει να σημειωθούν ουσιαστικές παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, για την προστασία των δημοσιογράφων, την ανεξαρτησία των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών και την ενδυνάμωση του κράτους δικαίου. Η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος προτίθεται να συμβάλλει με κάθε πρόσφορο τρόπο στην επίτευξη των παραπάνω στόχων».

  Η κυβέρνηση συγκαλύπτει

Ανησυχητική για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα σήμερα είναι η έκθεση που δημοσιοποίησαν σε συνέντευξη Τύπου οι ανεξάρτητες οργανώσεις Vouliwatch, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες , Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, HIAS Ελλάδος, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Reporters United.

Η έκθεση αναφέρεται στις παρακολουθήσεις από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τη χρήση του λογισμικού κατασκοπείας Predator κατά υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών, δημοσιογράφων και άλλων στόχων και την παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών όπως η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών μέσω αντισυνταγματικών τροποποιήσεων της σύνθεσης της Αρχής, εκφοβισμού των μελών της και κλήση τους ως υπόπτων σε ποινικές διαδικασίες.

Ακόμα επισημαίνει

– την αναγκαστική εξαφάνιση ανθρώπων που ζητούν άσυλο στη χώρα υπό τη μορφή επαναπροωθήσεων

-την ολίσθηση της ελευθερίας του Τύπου, λόγω των απειλών και επιθέσεων, των παρακολουθήσεων και των καταχρηστικών αγωγών (SLAPPs) κατά δημοσιογράφων,

-την αστυνομική βία και αυθαιρεσία, ιδίως κατά μειονοτήτων, σε συνδυασμό με την ευρύτερη αντίληψη περί ατιμωρησίας των σωμάτων ασφαλείας και την έλλειψη αποτελεσματικής διερεύνησης.

Δεν έχει γίνει καμία ποινική δίωξη

«Η έκθεση παρουσιάζει ένα άκρως ανησυχητικό για κάθε πολίτη συμπέρασμα» είπε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός. “Η πολιτεία παρακολουθούσε 15.500 συμπολίτες μας και δεν έδειξε καμία εξουσία (εκτελεστική, δικαστική, νομοθετική) τα απαραίτητα θεσμικά αντανακλαστικά ενώ ούτε το κοινοβούλιο ούτε οι δικαστικές αρχές δεν συνέβαλαν στις έρευνες. Η έρευνα δεν έχει προχωρήσει ακόμα, ενώ η μοναδική απόπειρα ελέγχου από την ΑΔΑΕ εμποδίστηκε”.

Ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος (Reporters United) υπογράμμισε πως έχουν περάσει δύο χρόνια από τις πρώτες αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Κουκάκη (Απρίλιος του 2022) και δεν έχει κληθεί κανένα πρόσωπο από τη Δικαιοσύνη, δεν έχει γίνει καμία ποινική δίωξη.

Το Politico με ένα ρεπορτάζ για την Ελλάδα αποκάλυψε πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, απέρριψε την κλήση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να προχωρήσει σε δράση για την πιθανή ποινική ευθύνη δύο πρώην υπουργών Μεταφορών για τα Τέμπη και “έθαψε πολιτικά την υπόθεση χρησιμοποιώντας την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία για να απορρίψει την ανάγκη σύστα

Μια Εκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών αποκαλύπτει την «τοξική» αλληλεξάρτηση των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης με το κράτος και τις τράπεζες. Ο τίτλος της είναι «Ο έλεγχος των ελληνικών ΜΜΕ και η διαπλοκή στην τέταρτη εξουσία» και καταλήγει στο συμπέρασμα πως «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη νομοθετική, ρυθμιστική και οικονομική εξουσία που έχει για να ελέγξει τα ΜΜΕ”.