Οι δεξιότητες της νέας εποχής

Του Μελέτη Ρεντούμη

Είναι γεγονός ότι γύρω μας όλα αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς. Η οικονομία, η κοινωνία, η τεχνολογία, τα συστήματα υγείας. Το ίδιο συμβαίνει και στην αγορά εργασίας, όπου οι συνθήκες μεταβάλλονται και απαιτούνται ολοένα και νέες δεξιότητες, για να ανταπεξέλθει ένας εργαζόμενος, είτε νέος, είτε μεγαλύτερος, στις καινούριες θέσεις εργασίας που διαμορφώνονται.

Από την μια έχουμε τις σπουδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η αυτοματοποίηση, η ρομποτική και ο έλεγχος των αλγορίθμων, που μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα, καθώς και τις νέες ψηφιακές πλατφόρμες, που δίνουν επιπρόσθετες δυνατότητες συνεργασίας, επικοινωνίας αλλά και ταυτοποίησης πελατών, σε μια νέα εποχή, που η έλλειψη φυσικής παρουσίας και η απομακρυσμένη πρόσβαση, τείνουν να γίνουν, το κυρίαρχο στοιχείο, στις νέες τεχνολογίες που κυριαρχούν. 

Από την άλλη όμως, έχουμε και μια σειρά άλλων δεξιοτήτων, όπως η συνεργατικότητα, η επικοινωνία, η επίλυση προβλημάτων, η φαντασία, η σύνθεση και ο συνδυασμός διαφόρων παραγόντων στην πράξη, για την λήψη σωστών και αποτελεσματικών αποφάσεων.

Τα παραπάνω αποτελούν τα λεγόμενα soft skills, τα οποία ενώ φαινομενικά είναι πιο εύκολα, δυστυχώς λείπουν ιδιαίτερα από την αγορά εργασίας, τόσο από νεότερα, όσο και από παλαιότερα στελέχη πολλές φορές.

Αυτό σημαίνει, πως απαιτείται ένα σημαντικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης κυρίως των νεότερων στελεχών, τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από τον δημόσιο τομέα, με στόχο να αποκτηθούν τα κατάλληλα εφόδια, που θα κάνουν το ανθρώπινο δυναμικό περισσότερο ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό, με συνέπεια και οι επιχειρήσεις με την σειρά τους, να καταστούν περισσότερο παραγωγικές και κερδοφόρες.

Η παραπάνω προσπάθεια, προϋποθέτει επίσης σημαντική επένδυση στην παιδεία της χώρας, για τα επόμενα δέκα χρόνια, με στόχο την καλλιέργεια των απαραίτητων δεξιοτήτων, όπου σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες, θα δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά να λαμβάνουν μια συνδυαστική γνώση, μέσα από διαφοροποιημένες πηγές, που θα τους βοηθήσει να έχουν γνώμη, κρίση αλλά και να μπορούν να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις, από τα μικρά, μέχρι τα πιο σύνθετα προβλήματα.

Με βάση τα παραπάνω, η χώρα μας δεν έχει χρόνο για χάσιμο, ούτε για συμβιβασμούς και πειραματισμούς αλλά ούτε για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Πρέπει με λίγα λόγια, η Ελλάδα να επενδύσει στη νέα γενιά και στην σωστή κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, με όρους ανταγωνιστικότητας, εξέλιξης και αξιολόγησης, ώστε να ατενίσει με αισιοδοξία τη νέα εποχή που ανατέλλει στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός