FRESH

Οι μπασκετμπολίστες αντιδρούν, ο Άδωνις ανασκευάζει για τον Αντεντοκούνμπο

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε, πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος αποτελεί ίνδαλμα για εκατομμύρια παιδιά και διαφημίζει όσο κανένας τη χώρα μας στο εξωτερικό, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα”.

“Θέλουμε να πιστεύουμε, πως οι δηλώσεις του κύριου Άδωνι Γεωργιάδη, ήταν από άγνοια και δεν έγιναν για λόγους εντυπωσιασμού και προβολής. Ο σύνδεσμος μας είναι υπερήφανος για τον Γιάννη, όπως και για κάθε Έλληνα καλαθοσφαιριστή και αθλητή γενικότερα” αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΣΑΚ. “Ο αθλητισμός ενώνει και είναι πάνω απ’ όλα. Ο αθλητισμός σηκώνει την Ελλάδα ψηλά».

Άδωνις: «Αγαπώ και σέβομαι τον Αντετοκούνμπο, γλωσσοδέτης το όνομά του»

Μετά και τις αντιδράσεις ο Άδωνις Γεωργιάδης προέβη σε συμπληρωματικές δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι της Βουλής, σημειώνοντας πως η αδυναμία εκφοράς του ονόματος του διεθνούς Έλληνα μπασκετμπολίστα οφείλεται στο γεγονός ότι το όνομά του είναι «γλωσσοδέτης», ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι ο αστέρας των Μιλγουόκι Μπακς πήρε ελληνική ιθαγένεια επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά κι ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να αναφερθεί απαξιωτικά σε βάρος του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Α. Γεωργιάδη από το κανάλι της Βουλής των Ελλήνων:

«Ότι είναι λίγο γλωσσοδέτης το όνομα του θέλω να είμαι ειλικρινής, είναι και για αυτό το έκανα λάθος. Είπα το ακριβώς ανάποδο από αυτό που έγραψαν στο διαδίκτυο. Το επιχείρημα μου ήταν σε μια διαφωνία με έναν δημοσιογράφο για το αν η συμφωνία των Πρεσπών με τον όρο “nationality” εννοεί εθνότητα ή ιθαγένεια, και του είπα: δείτε το παράδειγμα του Αντετοκούνμπο. Εκεί έκανα εγώ το λάθος και και είπα ότι έχει γεννηθεί στην Αφρική. Δεν γνώριζα ότι έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει σημασία, δεν το είπα υποτιμητικά.

Έχει πάρει την ελληνική ιθαγένεια, είναι Έλληνας γιατί έχει πάρει το nationality. Άρα όταν παίρνεις το nationality είσαι Έλληνας. Άρα και ο κάτοικος των Σκοπίων όταν πάρει το nationality Μακεδόνας, θα είναι Μακεδόνας. Οι Σκοπιανοί θα είναι Μακεδόνες όπως ο Αντετοκούνμπο είναι Έλληνας. Τον έφερα ως παράδειγμα για να εξηγήσω τη συμφωνία των Πρεσπών. Το πήραν τώρα αυτό και το έκαναν άλλο», τόνισε αρχικά ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που συνέχισε:

«Ο Αντετοκούνμπο την πήρε την ιθαγένεια από την κυβέρνηση Σαμαρά, τον σεβόμαστε, τον εκτιμάμε. Εγώ τον αγαπάω και τον εκτιμώ ότι μόνο επειδή είναι φανταστικός παίκτης αλλά γιατί έχει κάτι που με συγκινεί φοβερά. Πάει στην Αμερική, υψώνει την ελληνική σημαία, αγκαλιάζει την ελληνική σημαία και τραγουδά τον εθνικό ύμνο με μία υπερηφάνεια ανατριχιαστική. Για αυτό τον σέβομαι και τον αγαπώ πραγματικά».