Οι Μυστικοί Δείπνοι των ισχυρών: Τι ζητούν, τι τους προβληματίζει και πού ποντάρουν

Το τέλος του φετινού καλοκαιριού και η αρχή του φθινοπώρου επεφύλαξαν σε πολιτικό επίπεδο, λόγω των πυρκαγιών και της στυφής γεύσης του ανασχηματισμού μία κριτική που για πρώτη ουσιαστικά φορά αντιμετώπισε η κυβέρνηση. Και αυτό ενεργοποίησε και τα αντανακλαστικά των ισχυρών επιχειρηματιών, οι οποίοι προφανώς και ενδιαφέρονται για την πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα που θα επιτρέψουν να ξεδιπλωθεί η αναπτυξιακή ώθηση και τα μεγάλα επενδυτικά projects και έργα του σχεδίου ανάπτυξης. Ήδη άλλωστε υπάρχει αυξημένη κινητικότητα, μεγάλες επενδύσεις προχωρούν, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολύ σημαντικές δουλειές πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων κυρίως στον ενεργειακό χώρο, αλλά και σε άλλους τομείς, υποδομές πληροφορική κλπ. που μένει να υπογραφούν και να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι μέσα στο κλίμα των προηγούμενων εβδομάδων και μέχρι να φανεί ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική διατάραξη του κυβερνητικού βηματισμού, επανήλθαν σενάρια και ψίθυροι για τον χρόνο των επόμενων εκλογών αν αυτές διεξαχθούν πρόωρα. Αν και η αλήθεια είναι ότι και το κλίμα της ΔΕΘ πυροδότησε και ευνόησε τέτοιες συζητήσεις.. 

Σε αυτό το περιβάλλον, ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα από τον χώρο της Ενέργειας και της Βιομηχανίας κυρίως, με τη συμμετοχή και τη… διοργανωτική πρωτοβουλία από πλευράς των θεσμικών εκπροσώπων της οικονομίας και της βιομηχανίας, συναντήθηκαν αρκετές φορές για να συνεκτιμήσουν την πορεία των πραγμάτων. Σε οικίες στα βόρεια προάστια και μακριά από… φώτα, φλας και ανεπιθύμητα αυτιά. Κοινός τόπος η αγωνία για το πολιτικό κλίμα και η απέχθεια προς οποιαδήποτε εκλογική κουβέντα, για ευνόητους βεβαίως λόγους… Ωστόσο, επιχειρήθηκε και μία διερεύνηση προθέσεων και της κυβερνητικής πλευράς για το κατά πόσο έχουν οποιαδήποτε βάση τα σενάρια για ενδεχόμενες πρόωρες κάλπες είτε πριν το ερχόμενο καλοκαίρι, πχ Μάιο – Ιούνιο, είτε μετά προς το φθινόπωρο. Καθώς εκτιμάται ως εξαιρετικά κρίσιμος και παραγωγικός χρόνος το 2022 γαι την προώθηση και ωρίμανση πολλών μεγάλων έργων. Και όπως γίνεται κατανοητό, αν μπει το 2023, δεν υπάρχει πλέον τίποτα… πρόωρο όποτε και αν προκύψει. Μεταξύ άλλων δε, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν σε νωρίτερο χρόνο από τον συνήθη οι συνελεύσεις των θεσμικών οργάνων της βιομηχανίας την επόμενη χρονιά, προκειμένου να μην συμπέσουν με μία ενδεχόμενη προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις που φέρονται να έλαβαν, από πλευράς Μαξίμου ότι δεν υπάρχει κάποια σχετική πρόθεση του πρωθυπουργού, και ανακούφισαν και συνέβαλαν στο να μην αποφασιστούν… εκπλήξεις. 

Από εκεί και πέρα, οι ισχυροί επιχειρηματίες επαναβεβαίωσαν και συμφώνησαν στην απόλυτη στήριξή τους στη σημερινή κυβέρνηση και δια της συμμετοχής τους στις επενδυτικές πρωτοβουλίες που έχει ανάγκη η χώρα. Αλλά και σε κάθε δυνατό επίπεδο, εργασιακό και κοινωνικό. Είναι ξεκάθαρο ότι ποντάρουν στη σημερινή κυβέρνηση για την ανάκαμψη της χώρας. Και παρά το γεγονός ότι θεωρούν ότι πλέον έχουν στρογγυλέψει οι γωνίες και στην άλλη πλευρά του πολιτικού φράχτη, δεν θέλουν να σκέφτονται καν ένα ρίσκο διαφοροποίησης της υφιστάμενης πορείας και προοπτικής  Οι εκπλήξεις δεν είναι επιθυμητές. Ζητώντας ωστόσο από τον εκπρόσωπο του Μαξίμου που φέρεται να παραβρέθηκε σε τουλάχιστον μία συνάντηση, ότι πρέπει να επιταχυνθεί και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα αλλά και η υπογραφή μεγάλων projects ώστε και η επιχειρηματικότητα να αναπνεύσει περαιτέρω και η οικονομία να ωφεληθεί από τους ταχύτερους ρυθμούς στο αναπτυξιακό μπουμ που απαιτείται για να γυρίσει οριστικά σελίδα η χώρα. Οι επιχειρηματίες εκτιμούν και προσδοκούν ότι οι δουλειές στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης μπορούν να προχωρήσουν ταχύτερα. Σε δύο τουλάχιστον… “Μυστικούς Δείπνους” με συμμετοχή των τεσσάρων ισχυρών πόλων της Ενέργειας και των σημερινών  εκπροσώπων της Βιομηχανίας σε Νότο αλλά και Βορά, καθώς και σε άλλες συναντήσεις, το κύριο ζητούμενο ήταν η επιτάχυνση των έργων και η διασφάλιση της σταθερότητας. Ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες που παρέχονται από τα χρηματοδοτικά προγράμματα αλλά και οι γεωπολιτικές ισορροπίες και η διάταξη διεθνών επιχειρηματικών δυνάμεων και επενδυτικών κεφαλαίων στην περιοχή. Ενώ συζητήθηκε εκτενώς και ο ρόλος που απαιτείται πλέον από τον τραπεζικό τομέα ως χρηματοδοτικός μοχλός, ρόλος που μέχρι τώρα δεν έχει εξελιχθεί σε καθοριστικό όπως τουλάχιστον σύμφωνα με τους επιχειρηματίες θα όφειλα τα πιστωτικά ιδρύματα. 

Πηγή: insider.gr