Οι “συνωμοσίες της αρπαχτής”: Οι “χορηγοί” του Μητσοτάκη μοιράζουν μεταξύ τους το δημόσιο χρήμα και τις εκλογές -παρουσία… υπουργών του!

Του Γ. Λακόπουλου

Ήταν η αποκάλυψη του μήνα. Η γνωστή οικονομική ιστοσελίδα insider.gr. ανέβασε στις 23 Σεπτεμβρίου ρεπορτάζ με τίτλο. “Οι Μυστικοί Δείπνοι των ισχυρών: Τι ζητούν, τι τους προβληματίζει και πού ποντάρουν”.

Με επιδεξιότητα ο – ενημερωμένος -συντάκτης του δημοσιεύματος, αποκαλύπτει ότι με την αποτυχημένη εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΗ , οι επιχειρηματικοί παράγοντες που κάνουν δουλειές με την κυβέρνηση-η οποία άλλωστε τους οφείλει την ύπαρξή της-ανησύχησαν ακόμη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Αντιδρώντας τον κίνδυνο να χαλάσουν τα σχέδιά τους, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους για να επιταχυνθεί η εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Πίσω από αυτές τις γραμμές ο έμπειρος ρεπόρτερ του insider.gr. , φωτογράφιζε με περίτεχνες περίγραφες όσους μετέχουν στους “μυστικούς δείπνους”- που μεταφράζονται σε “συνομωσίες της αρπαχτής”.

Ας δούμε ορισμένες περιγραφές που μιλούν μόνες του με ονόματα και διευθύνσεις για όσους “ενδιαφέρονται για την πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα που θα επιτρέψουν να ξεδιπλωθεί η αναπτυξιακή ώθηση και τα μεγάλα επενδυτικά Project και έργα του σχεδίου ανάπτυξης”.

Το ρεπορτάζ διευκρινίζει ότι πρόκειται για ” πολύ σημαντικές δουλειές πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων κυρίως στον ενεργειακό χώρο, αλλά και σε άλλους τομείς, υποδομές πληροφορική κλπ. που μένει να υπογραφούν και να ξεκινήσει η υλοποίησή τους”.

Συνδέει μάλιστα την εξέλιξη σε αυτές τις “δουλειές” με ” σενάρια και ψίθυρους για τον χρόνο των επόμενων εκλογών ” και αποκαλύπτει:

-“Σε αυτό το περιβάλλον, ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα από τον χώρο της Ενέργειας και της Βιομηχανίας κυρίως, με τη συμμετοχή και τη… διοργανωτική πρωτοβουλία από πλευράς των θεσμικών εκπροσώπων της οικονομίας και της βιομηχανίας, συναντήθηκαν αρκετές φορές για να συνεκτιμήσουν την πορεία των πραγμάτων. Σε οικίες στα βόρεια προάστια και μακριά από… φώτα, φλας και ανεπιθύμητα αυτιά”.

Ο συντάκτης πληροφορείται ότι σ’ αυτές τις συνάξεις υπάρχει ” αγωνία για το πολιτικό κλίμα και η απέχθεια προς οποιαδήποτε εκλογική κουβέντα“- κα γι’ αυτό διερευνήθηκαν οι κυβερνητικές προθέσεις.

Πρακτικά διαμηνύθηκε στην κυβέρνηση να μην διανοηθεί εκλογικό αιφνιδιασμό, “καθώς εκτιμάται ως εξαιρετικά κρίσιμος και παραγωγικός χρόνος το 2022 για την προώθηση και ωρίμανση πολλών μεγάλων έργων”.

Πιο απλά θέλουν να κλείσουν πρώτα οι δουλειές και να μοιραστούν τα κονδύλια.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι το Μέγαρο Μαξίμου ανταποκρίθηκε και έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχουν εκλογικοί σχεδιασμοί. Σε αντάλλαγμα πήρε τη συνέχιση της στήριξής τους.

Όσοι μετέχουν σ’ αυτές τις διεργασίες λένε ότι “ποντάρουν στη σημερινή κυβέρνηση για την ανάκαμψη της χώρας“. Στην πραγματικότητα εννοούν ότι η σημερινή κυβέρνηση εγγυάται τα συμφέροντά τους.

Όπως λέει ο ρεπόρτερ “δεν θέλουν να σκέφτονται καν ένα ρίσκο διαφοροποίησης της υφιστάμενης πορείας και προοπτικής. Οι εκπλήξεις δεν είναι επιθυμητές”.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι σ’ αυτές τις μυστικές συσκέψεις μετέχουν και… υπουργοί, γνωστοί για τις σχέσεις τους με επιχειρηματικά κέντρα.

Δηλαδή μέλη του υπουργού συμβουλίου συνδιαμορφώνουν αποφάσεις ερήμην της υπόλοιπης κυβέρνησης ως αγγελιαφόροι μεταξύ Πρωθυπουργού και συμφερόντων.

Το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας αναφέρει ότι “από τον εκπρόσωπο του Μαξίμου που φέρεται να παραβρέθηκε σε τουλάχιστον μία συνάντηση, ζητήθηκε να επιταχυνθεί και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, αλλά και η υπογραφή μεγάλων Project ώστε και η επιχειρηματικότητα να αναπνεύσει περαιτέρω..”

Ο συντάκτης αντλεί τις πληροφορίες του από δύο τουλάχιστον… “Μυστικούς Δείπνους” στους οποίους μετείχαν γνωστοί επιχειρηματίες από το χώρο της ενέργειας, της βιομηχανίας και των κατασκευών, αλλά όχι εκπρόσωποι τραπεζών και ΜΜΕ. Με προσεκτική ανάγνωση αναδύονται και τα ονόματά τους.

Η ουσία είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παραδώσει την πολιτική της χώρας σε κρίσιμους κλάδους σε … ιδιωτικά συμφέροντα .

Επιχειρηματίες, αποφασίζουν με τα δικά τους κριτήρια και του επιβάλουν επιλογές σε τομείς επενδύσεων, κατανομές ΄πόρων και ρυθμούς ανάπτυξης. Αλλά και σε αμιγώς πολιτικά θέματα, όπως είναι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών.

Αν μέχρι τώρα υπήρχε η εντύπωση ότι “συγκυβερνά με τους χορηγούς του”, με αυτές τις πληροφορίες η εικόνα αλλάζει: κυβερνούν οι χορηγοί. Αυτοί κρατούν το τιμόνι και η χώρα πάει όπου την κατευθύνουν, όχι εκεί που τη συμφέρει αποφασίσουν οι πολίτες και η Βουλή. Ούτε καν το υπουργικό συμβούλιο δεν ερωτάται.

Σε κάθε τομέα αποφασίζουν επιχειρηματίες συνδεδεμένοι με την κυβέρνηση- προφανώς με βάση τα συμφέροντα τους- και κυβέρνηση απλώς εκτελεί. Η οποία πάντως μπορεί να επαίρεται ότι δημιουργεί μια νέα γενιά “νταβατζήδων”.