Οι Ονειροπόλοι της Κεντροαριστεράς και οι πρώτες προγνώσεις

Toυ Νίκου Γαλάτη

Με το ερώτημα “ποιος είναι ο κ. Πόντας;” η βάση της Κεντροαριστεράς που υποστηρίζει τον Νέο Φορέα προσέρχεται στις κάλπες για την επιλογή αρχηγού ανάμεσα σε δέκα υποψήφιους αφού την τελευταία στιγμή προστέθηκε αυτή του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και η υποψηφιότητα- έκπληξη του πρύτανη Κων. Γάτσιου.

Υπάρχει μία ακόμα έκπληξη, του επικοινωνιολόγου Δημήτρη Τζιώτη ενώ την λίστα συμπληρώνουν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κι ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης.

Ως πιο ενδιαφέρουσα αξιολογείται η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη -που θα εκφράσει την εσωκομματική αντιπολίτευση για μια “παράταξη που θα συγκρουστεί με τη δημαγωγία και το πελατειακό κράτος” όπως λέει, η οποία πρέπει να αθροιστεί δίπλα σ΄αυτή του Γιάννη Ραγκούση- που επιχειρεί να επαναπατρίσει όσους έφυγαν όπως ο ίδιος διαφωνώντας με την πορεία και την τότε ηγεσία του “κινήματος”.«Χτίζουμε μια νέα προοδευτική παράταξη, δεν συμμετέχουμε σε “πολιτικό Survivor”» θα πει ο ίδιος έχοντας καταθέσει προτάσεις όπως για προεδρικό σύστημα κ.α. γνωστές από την “Επόμενη Ελλάδα”.

Αξιοσημείωτη είναι και η υποψηφιότητα του Δημάρχου Αθήνας Γιώργου Καμίνη, που ίσως ευθύνεται για την απόσυρση της υποψηφιότητας του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θαν. Θεοχαρόπουλου και υπόσχεται να φέρει νέες δυνάμεις στο νέο φορέα, όπως βέβαια και ηχηρή, όσο και “αρχηγική” -και πομπώδης- του Σταύρου Θεοδωράκη:

«Θέλουμε την ανανέωση. Υπάρχει καλό δυναμικό σε όλο τον πολιτικό χώρο του κέντρου και αυτό το δυναμικό θα το αξιοποιήσω ως αρχηγός εάν εκλεγώ. Το παρελθόν έχει και φλόγες, έχει και στάχτες. Και ο Σάκης Πεπονής που έκανε το ΑΣΕΠ, ΠΑΣΟΚ ήταν και προσέφερε υπηρεσία. Αυτή τη φλόγα θέλουμε να τη διατηρήσουμε, αλλά δεν είμαστε με τις στάχτες».

Φαβορί θεωρείται η Φώφη Γεννηματά με ισχυρότερο μηχανισμό από κάθε άλλο, αλλά -δεδομένου ότι πολλοί υποψήφιοι θα λάβουν μονοψήφια ποσοστά ίσως και κοντά στο 1%- η εκλογή θα κριθεί από το ποιος θα περάσει στο δεύτερο γύρο- χωρίς να αποκλείονται οι εκπλήξεις.

Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ- Ανδρουλάκης, Μανιάτης- Κωνσταντινόπουλος- πιθανόν να αποδυναμώσουν την πρώτη εμφάνιση της Φώφης Γεννηματάς- που υποστηρίζεται από το παλιό ΠΑΣΟΚ -των Γεννηματικών που -αν δεν έχουμε έκπληξη-θα αναμετρηθεί με τον Γιώργο Καμίνη, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιάννη Ραγκούση ή τον Νίκο Ανδρουλάκη -που ηγείται της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Προφανώς η μάχη θα κριθεί από την συσπείρωση νέων δυνάμεων στο νέο φορέα που αν ξεπεράσει αυτή του ΠΑΣΟΚ θα συμβεί το μάλλον ανταπάντεχο: η ηγεσία του νέου φορέα να μην προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ- που δεν πρόκειται να διαλυθεί. Η μέχρι τώρα μετρήσεις δυνάμεων ωστόσο δεν φαίνεται να δείχνουν ότι αυτό θα συμβεί.

Η υποψηφιότητα Καμίνη δεν έχει ισχυρή δυναμική στο χώρο και μάλλον λειτουργεί συσπειρωτικά προς άλλους υποψήφιους που έχουν πάρει θέση κατά της συνεργασίας με τον Μητσοτάκη ή την “κεντροδεξιά” του Κώστα Σημίτη. Η πολύφερνη ‘νύφη”-που θα φέρει ψήφους και νεολαία από το Ποτάμι μπορεί να αποδειχθεί χωρίς προίκα αν το 1% που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις το Ποτάμι δεν εγκρίνει τις κινήσεις του αρχηγού- που μάλλον χάνει με τις κινηματογραφικές εμφανίσεις του.

Παρά την σοβαρότητα της υποψηφιότητας ο Γιάννης Ραγκούσης θα δυσκολευθεί να περάσει στο δεύτερο γύρο, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Διαφορετικά θα έχουμε μια αναμέτρηση Γεννηματά-Καμίνη ή Γεννηματά- Θεοδωράκη- αν δεν έχουμε μεγάλες εκπλήξεις.

Σε κάθε περίπτωση ο νέος ηγέτης θα έχει μετά την εκλογή του να αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα- που δήλωσε λίγο-ως πολύ- πως αυτός είναι ο ….κληρονόμος του Αντρέα.

Το ΠΑΣΟΚ με την ΔΗΜΑΡ στις τελευταίες εκλογές πήραν ως Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,28 ήτοι 341.390 ψήφους. Το Ποτάμι 4% ήτοι 222.166 ψήφους. Η τελευταία δημοσκόπηση -της ΑΛΚΟ-έδωσε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη 5% και στο Ποτάμι 1,8%.

Μια δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα δίνει την πρώτη θέση στην Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 32,3% και ακολουθεί ο Γ. Καμίνης με 20,2% και ο Ν. Ανδρουλάκης με 12,9%. Μια άλλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Prorata για λογαριασμό της Εφ.Συν, μεταξύ όσων δηλώνουν ότι σε μια κλίμακα 0-10 η πιθανότητα να λάβουν μέρος στις εκλογές είναι πάνω από πέντε, εκκινούν από την ίδια αλλά πολύ χαμηλή αφετηρία η Φ. Γεννηματά και ο Γ. Καμίνης (14%). Ακολουθούν ο Ν. Ανδρουλάκης (12%), ο Στ. Θεοδωράκης (8%), ο Γ. Ραγκούσης (6%), ο Γ. Μανιάτης (5%) και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (3%).

Οι δυο δημοσκοπήσεις φαίνεται να συγκλίνουν ότι στο δεύτερο γύρο θα βρεθεί η Φώφη Γεννηματά με πιθανότερο αντίπαλο τον Γιώργο Καμίνη- αν δεν ενισχυθεί η θέση του Νίκου Ανδρουλάκη στις εκλογές – ή αυτές των Σταύρου Θεοδωράκη και Γιάννη Ραγκούση.