Οι πρώτες αποκλειστικές πληροφορίες για τα ποσοστά επήρειας στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Του Βασίλη Σκουρή

Οι προβλέψεις για Κρήτη, Ρόδο, Κάσο και Κάρπαθο. Διαμοιρασμός της συνολικής θαλάσσιας ζώνης σε ποσοστό 55% για την Αίγυπτο και 45% για την Ελλάδα 

Η επίτευξη συμφωνίας με την Αίγυπτο υπήρξε απαραίτητο βήμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του τουρκολιβυκού μνημονίου, πριν Αθήνα και Άγκυρα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου-εξέλιξη που η στήλη θεωρεί βέβαιη και, μάλιστα, σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα.

Επειδή, ωστόσο, όπως σε όλα σε όλα τα πράγματα, έτσι και στη συμφωνία αυτή (που αναμφίβολα αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια),ο διάβολος κρίνεται στις λεπτομέρειες,  αναμένουμε και τα σημεία εκείνα που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Τα ακριβή στοιχεία, βεβαίως, δεν μπορεί να μείνουν κρυφά επί μακρού, η κυβέρνηση απλώς δεν αποκαλύπτει τη συμφωνία στο σύνολό της, ελπίζοντας να κερδίσει παραπάνω πόντους στο επικοινωνιακό παιχνίδι.

Οι πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας» επιμένουν πως η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί και τέταρτο νησί της Μεσογείου, έχει επήρεια 88-90% . Εντύπωση προκαλεί, επίσης, ότι δεν υπάρχει χάραξη δυτικά του 26ου Μεσημβρινού, που τέμνει εγκάρσια το νομό Λασιθίου, ένα κομμάτι του νησιού, που βρίσκεται ακριβώς «απέναντι» από την Αίγυπτο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως Ρόδος, Κάσος και Κάρπαθος, έχουν επήρεια από λίγο πάνω έως λίγο κάτω από 80%, ενώ, όπως επισημαίνει στη δήλωσή του και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δεν αναγνωρίζεται σε συστάδα  νησιών νοτίως του Λασιθίου, τουλάχιστον ένα από τα νησιά αυτά, που έχει μάλιστα οικονομική ζωή (και, συνεπώς, και ΑΟΖ), το Κουφονήσι!

Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο συνολικός διαμοιρασμός της θαλάσσιας ζώνης έγινε σε ποσοστό 55% για την Αίγυπτο και 45% για την Ελλάδα-τα «Παιχνίδια Εξουσίας» έγραψαν χθες για 54% και 46% αντίστοιχα. Ο διαμοιρασμός αυτός, πάντως, αν σωστά κατανοούμε, δείχνει πως δεν εφαρμόστηκε η αρχή της μέσης γραμμής.

Υπενθυμίζεται ότι η χάραξη φτάνει έως τον 28ο Μεσημβρινό, που τέμνει εγκάρσια τη Ρόδο, αφήνοντας έξω το Καστελόριζο, όπως και το υπόλοιπο κομμάτι της περιοχής.

Για τη συνολική χάραξη μεταξύ Αθήνας και Καΐρου, όπως έγραψαν χθες την Παρασκευή τα «Παιχνίδια Εξουσίας», θα χρειαστεί όχι απλώς δεύτερος γύρος, αλλά και τρίτος γύρος συμφωνίας… 

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR