Οι φανατικοί μπορεί να σπέρνουν την καταστροφή, αλλά δεν θα νικήσουν τις δημοκρατίες μας

Tου Χοσέ Ιγνάθιο Τορεμπλάνκα *

 

 

18-93010TorreblancaLeft2Η βίαιη τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια δείχνει για άλλη μια φορά ότι αν υπάρχει μια χώρα που βρίσκεται στο στόχαστρο της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, αυτή είναι η Γαλλία. Και αυτό συμβαίνει είτε οι τρομοκράτες είναι οργανωμένοι και επιστρέφουν από την Συρία, όπου υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Γάλλων μαχητών, είτε είναι «μοναχικοί λύκοι» που εμπνέονται από το τζιχαντικό δόγμα και ριζοσπαστικοποιούνται μέσω του Διαδικτύου.

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η επίθεση στη Νίκαια – ένα φορτηγό εναντίον του πλήθους – μας παραπέμπει σε ορισμένα βίντεο που οι παραγωγοί του χαλιφάτου έχουν ανεβάσει στο Διαδίκτυο. Με τα βίντεο αυτά, καλούνται οι Γάλλοι μουσουλμανικής καταγωγής να επιτεθούν εναντίον Γάλλων με όποιο όπλο έχουν στη διάθεσή τους, από κουτάλι μέχρι αυτοκίνητο. Για άλλη μια φορά, η φανατική ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους οδηγεί στη διάπραξη τυφλών επιθέσεων εναντίον «μαλακών στόχων», με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αιματοχυσία.

Δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη αντίθεση ανάμεσα σε μια κοινωνία όπως η γαλλική, με εσωτερικά ρήγματα που προκαλούνται από την άνοδο του Εθνικού Μετώπου, τις διαδηλώσεις κατά του εργατικού νόμου και τις πολιτικές διαμάχες στους κόλπους τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς, και στη σοβαρότητα της τρομοκρατικής απειλής με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη αυτή η κοινωνία.

Η απειλή αυτή είναι προϊόν τόσο της εξωτερικής κληρονομιάς της Γαλλίας – μιας αποικιακής δύναμης σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, από το Μαρόκο ως την Συρία – όσο και των προβλημάτων ενσωμάτωσης της μουσουλμανικής μειονότητας.

Πέρα απ’ όλα αυτά όμως, όσα προβλήματα κι αν αντιμετωπίζει η γαλλική κοινωνία, όσο τραγική κι αν είναι αυτή η επίθεση, ο βίαιος και παράλογος χαρακτήρας της δείχνει ότι το Ισλαμικό Κράτος στερείται και της παραμικρής δυνατότητας να επιβάλει τον τρόμο του στις δυτικές κοινωνίες. Αυτό το είδος επιθέσεων αποδεικνύει την απελπισία και τον φανατισμό ορισμένων ατόμων που η μοναδική τους ιδεολογία είναι ο θάνατος και ο τρόμος, αλλά που καταφέρνουν να αλλάζουν τον τρόπο ζωής μας. Η 14η Ιουλίου 2016 θα μείνει στην ιστορία ως μια τραγική ημέρα. Τις επόμενες ημέρες, όμως, η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι η Γαλλία. Οι φανατικοί μπορεί να σπέρνουν την καταστροφή, αλλά δεν θα νικήσουν τις δημοκρατίες μας.

(Πηγή: El Pais- AΠΕ- ΜΠΕ)

* Ο Χοσέ Ιγνάθιο Τορεμπλάνκα είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Εκπαίδευσης εξ Αποστάσεως (UNED) στη Μαδρίτη, όπου και διδάσκει «Το πολιτικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επίσης, είναι επικεφαλής του προγράμματος «Επανεφεύρεση της Ευρώπης» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Διεθνείς Σχέσεις (ECFR) και συγγραφέας του βιβλίου «Επίθεση στον ουρανό: Το Podemos ή η πολιτική μετά την κρίση». Αρθρογραφεί δυο φορές την εβδομάδα για διεθνή θέματα, στην έντυπη έκδοση της «El Pais» και διατηρεί το blog Cafe Steiner (http://blogs.elpais.com/cafe-steiner/) στην εφημερίδα.